Tornádo v Čechách spôsobilo obrovské škodyfacebook.com/Holíčan.sk
StoryEditor

Na Morave dochádza stavebný materiál na opravu budov. Škody po tornáde presiahnu 15 miliárd korún

TASR29.06.2021., 09:55h
Na južnej Morave, ktorú minulý týždeň vo štvrtok zasiahlo ničivé tornádo, začína dochádzať stavebný materiál na opravu budov. Problémom však nie je len nedostatok materiálu, ale aj jeho cena, informovala česká spravodajská televízia ČT24.
Lajkuj Brainee.sk na

Podľa miestnych predajní je v súčasnosti najväčší problém zohnať najmä drevo, chýbajú však aj obyčajné klince alebo strešná krytina. Podľa Hany Bábíkovej, vedúcej jednej z predajní v meste Hodonín, bol nedostatok stavebného materiálu už pred katastrofou, v dôsledku čoho došlo k jeho veľkému zdražovaniu.

Juhomoravský kraj už rokuje s firmami a snaží sa s nimi dohodnúť, aby pri dodávkach materiálu uprednostnili tento postihnutý región. Niektoré dokonca samotné ponúkajú pomoc.

„Snažíme sa rokovať s tými firmami, ktoré sú schopné zabezpečiť stavebný materiál, aby ho nepredávali niekam do zahraničia alebo na nejaké podradnejšie stavby, ktoré počkajú, ale aby sa alokovali práve v tomto regióne,“ uviedol hajtman Juhomoravského kraju Jan Grolich, podľa ktorého firmy maržu neriešia a nesnažia sa na tragédii zarobiť.

TASR/Jakub Kotian

​Pomôcť by mali aj Lesy Českej republiky, ktoré prisľúbili majiteľom poničených domov 50 kubíkov dreva na nový krov. Pomôcť sa rozhodla aj Pila Javořice z Prostějovska, ktorá do postihnutých obcí dovezie drevo za zhruba jeden milión českých korún (39.274 eur).

Silné búrky a tornádo zasiahli vo štvrtok okresy Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji. Zahynulo šesť ľudí, zranenia utrpelo približne 200 ďalších.

Škody po tornáde zrejme presiahnu 15 miliárd českých korún

Škody po štvrtkovom vyčíňaní tornáda na juhu Moravy sa vyšplhajú minimálne do výšky 15 miliárd českých korún (približne 589 miliónov eur), uviedol v pondelok hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich. Výsledná suma však pravdepodobne túto čiastku ešte presiahne, nakoľko postihnuté obce zatiaľ škody vyčísliť nestihli. Neisté tiež zostáva, koľko jednotlivým obciam prispeje štát, informuje český Deník N.

Česká vláda v pondelok predstavila ďalšie opatrenia zamerané na pomoc obyvateľom okresu Hodonín, kde mnohí prišli o strechu nad hlavou. Schválila program Živel, ktorým sa majú financovať práve škody spôsobené vyčíňaním tornáda.

​Ľudia budú môcť čerpať celkovo päť miliónov českých korún (196-tisíc eur), z ktorých dva milióny budú tvoriť dotáciu a tri milióny budú predstavovať zvýhodnené úvery. Peniaze budú môcť využiť jednak na opravu domu, ale aj na jeho demoláciu či výstavbu, prípadne na obstaranie úplne novej nehnuteľnosti.

Žiadosti budú priamo v postihnutých obciach vybavovať zamestnanci českého Štátneho fondu podpory investícií. Statici pritom už v regióne rozhodli o potrebnej demolácii najmenej sedemdesiatich domov, uvádza Deník N.

Podľa údajov Generali Českej poisťovne budú najväčšie škody (viac ako dve tretiny celkových škôd) u podnikateľov. Vláda preto spustila program aj pre nich.

Podnikateľom bude hradiť 80 až 100 percent výdavkov na obstaranie nového majetku, maximálne však do výšky jedného milióna českých korún (39.282 eur). Vláda okrem toho podnikateľom poskytne aj bezúročné pôžičky vo výške až 45 miliónov českých korún (1.767.698 eur).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:35