StoryEditor

Ako prežiť tornádo? Úkryt pod mostom či v aute je nebezpečný, v byte môže pomôcť vaňa

27.06.2021, 12:00
Napovie nám obloha o blížiacom sa tornáde? Prečo ho európske radary nedokážu detegovať? Budeme svedkami aj ďalších tornád?

To, čo dokázalo vo štvrtok v noci tornádo na Hodonínsku, na Morave blízko našich hraníc, pripomínalo tie najhoršie katastrofické filmy či zábery z vojnou zdevastovaných oblastí.

Ako informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podľa dostupných záberov išlo o silné tornádo sprevádzané savými vírmi, ktoré všeobecne môžu za najväčšie škody spôsobené tornádami.

„Prevrátené autá sa vyskytujú už u tornád sily F3, avšak podľa dostupných snímok zatiaľ nemožno vylúčiť ani vyššie stupne. V Česku je zdokumentovaných približne jeden až päť tornád ročne. Pritom tornádo presahujúce silu F3 v novodobej histórii zaznamenané nebolo. Vznik tornáda nie je zďaleka iba o teplom vzduchu alebo nestabilnom zvrstvení atmosféry. K jeho vzniku sú nutné aj ďalšie podmienky. Avšak aj pri splnení všetkých známych podmienok pre vznik tornád nie je isté, že sa tornádo nakoniec vyskytne. Na radarových odrazoch môže byť jedným zo sprievodných znakov extrémnych búrok (tzv. supercelárnych búrok) ich rotujúca štruktúra,“ vysvetľuje ČHMÚ na svojej stránke.

Ako sa uvádza na stránke neziskovej organizácie združujúcej záchranárske subjekty Záchranný kruh.cz, rýchlosť a sila tornáda sa určuje podľa Fujitovej stupnice, ktorá delí tornáda do šiestich stupňov, a to F0 F5. Najsilnejší stupeň F5 sa objavuje zatiaľ iba v Spojených štátoch amerických.

Ako sa chrániť pred tornádom

Ak sa nachádzate niekde v zástavbe domov, panelákov nie je rozumné na ulici zostávať. P...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 13:12