Polícia údajne nahradila kokaín práškovým cukrom (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Polícia zamenila kokaín za cukor, aby mohli obviniť podozrivého. Nakoniec si celý tento prípad sami zmarili

Radka Rosenbergová25.06.2021., 13:47h
Sudca zistil, že všetko, čo obvinený urobil, bolo skladovanie a preprava cukru. Toto rozhodne nie je žiadny priestupok.
Lajkuj Brainee.sk na

Tento kuriózny prípad sa stal v Austrálii, pričom sudca uviedol, že prevoz cukru rozhodne nie je trestným činom. Juhoaustrálska polícia zatkla Nathana Johna Ralpha začiatkom roku 2019 po tom, čo príslušníci austrálskych pohraničných síl objavili kontroverzný balíček, ktorý niekto poslal do Ralphovho bytu v Adelaide zo Spojeného kráľovstva. Išlo o knihu, ktorej vnútro bolo rozrezané a nachádzalo sa v nej plastové vrecko. Podľa polície v ňom bolo až 99 gramov kokaínu.

Keďže sa im nedarilo chytiť páchateľa, polícia údajne nahradila kokaín práškovým cukrom a zásielku doručila do bytu jedného z podozrivých. Bol ním práve Nathan John Ralph. Keď si chcel spomínaný balíček prebrať, muži zákona ho zadržali. Podozrivý sa im snažil utiecť a balíček schoval v kríkoch. 

Balíček cukru si pomýlili s drogami (ilu) Balíček cukru si pomýlili s drogami (ilu) pixabay.com

Polícia sa pokúsila obviniť Ralfa z obchodovania s drogami. Oslobodený bol však na základe jednoduchého faktu, že s predmetnou nezákonnou látkou v skutočnosti nikdy neprišiel do styku. Išlo totiž iba o obyčajný cukor.

„V prípade tohto trestného činu bolo nevyhnutné, aby obžaloba bez akýchkoľvek pochybností dokázala, že obvinený podnikol údajný krok v súvislosti s kontrolovanou látkou, a nie s jej náhradou, ktorá vyzerá podobne,“ uviedol sudca Heffernan, ktorému prípad pridelili. 

Všetko, čo obvinený urobil, bolo skladovanie, preprava cukru, takže zjavne nešlo o žiadny priestupok. Sudca Heffernan ďalej poznamenal, že ak polícia obvinila muža z pokusu o prepravu drog, „došlo by k prípadu, ktorý by zodpovedal skutočnosti“. Obvinenie z pokusu o obchodovanie s drogami však nezvážil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:16