unsplash.com
StoryEditor

Máš rád adrenalín a nebojíš sa výšok? Nad týmito zoskokmi sa zakrúti hlava aj najväčšiemu odvážlivcovi!

Eliška Trpíšková27.06.2021., 12:00h
Na sociálnych sieťach často narazíme na videá, v ktorých nejakí blázni zoskakujú z niekoľkometrových výšok voľným pádom a nám vypadáva z ruky telefón už len pri pohľade na nich. Ak patríš do skupiny fanatikov bungee jumpingov, neprestávaj čítať a inšpiruj sa našim výberom.
Lajkuj Brainee.sk na

Tesne nad sopkou

Fakt, že Južná Amerika je rajom pre cestovateľov a nadšencov adrenalínu, je už dávno známy. Čile a jeho Volcano Bungee je považovaný za najvyšší a zároveň najextrémnejší zoskok na svete. Už len ten názov znie desivo. A oprávnene! Tento zoskok má neskutočných 250 metrov a ak sa naň odhodláš, budeš visieť nad kráterom plným žeravej lávy. Počul si správne.

Skokani sú najprv vyvezení helikoptérou do výšky 10 000 stôp a následne nervózne balansujú na jej okraji pokiaľ sa stopercentne nerozhodnú, že chcú naozaj zariskovať s vlastným životom. Kľúčové je tu správne načasovanie. Jednoducho si musíte byť istí, že do aktívnej sopky ste ochotní skočiť. Volcano Bungee síce stojí skoro 10 000 dolárov, čím sa pohybuje mimo rozpočtu väčšiny backpackerov, no pravých nadšencov cena určite neodradí.

Agent 007

Hovorí ti niečo hrádza Verzasca Dam vo Švajčiarsku? Nejde o obyčajné miesto. Hrádzu rieky Verzasca totiž preslávila Bondovka Golden Eye z roku 1995, kde bola natočená jedna z najpamätnejších scén, v ktorej si James Bond tento bungee jumping vyskúšal na vlastnej koži. Hrádza má neuveriteľných 220 metrov, zoskok trvá až 7,5 sekundy a považuje sa za tretí najvyšší na svete. Nám pri pozeraní tejto scény veru nebolo všetko jedno. No čo, trúfol by si si na slávny 007 zoskok aj ty?

Pred zoskokom ťa odvážia a zmerajú

Pomyselne sa presuňme do južnej Ázie, konkrétne do Bhote Kosi River v Nepále. Miesto nazývané The Last Resort je rajom pre adrenalínové športy a nachádza sa 160 metrov nad zemou. Aj napriek tomu, že mu patrí len desiata priečka v kategórii najvyšších bungee jumpingov na svete.

Zaujímavý je práve svojou hrôzostrašnou lokalitou, ktorá nie je vhodná pre slabé žalúdky. Pred zoskokom si musíš vyšliapať najdlhší visiaci most v Nepále a absolvovať tam povinné odváženie hmotnosti a odmeranie výšky. Most je pomerne labilný a kolíše sa zo strany na stranu, takže sa asi chcú ubezpečiť, že si vhodným kandidátom na zoskok a kus knísavého lana ťa udrží. Na tomto mieste musíš jednoducho nechať strach bokom a veriť svojim inštinktom.

Brazílsky voľný pád

Ešte chvíľku zostaňme v Južnej Amerike, avšak tentokrát sa presuňme na východ, pozrime sa na Brazíliu. Počul si už o 100 metrov vysokom kyvadlovom zoskoku, ktorý lemuje vodopády Avencal? Toto dych vyrážajúce miesto sa nachádza len desať kilometrov od dedinky Urubici v štáte Santa Catarina. Celý zoskok trvá dve a pol sekundy a my ti garantujeme, že tvoje srdce sa zastaví, už len keď naň pozrieš.

Ak by si bol náhodou v inej časti Brazílie, tento kyvadlový zoskok od spoločnosti Salto de Pendulo nájdeš aj tam. Okrem Santa Catariny si môžeš zoskočiť taktiež v Kaňone s názvom Amola Faca v provincii Sāo José dos Ausentes. Pozor! Tento zoskok je však ešte riskantnejší a trvá až štyri a pol sekundy. Tak ktorý z nich si vyberieš?

Staň sa súčasťou Guinessovho rekordu

Posuň svoje limity za hranice komfortnej zóny a vyskúšaj si 230 metrový bungee jumping z veže Macau Tower. Táto Čínska atrakcia sa od ostatných líši v tom, že ide o najvyšší zoskok nie z mostu, vodopádu či helikoptéry, ale priamo z vrcholu budovy! V roku 2006 sa Novozélanďan A.J. Hackett zapísal týmto zoskokom do Guinessovej knihy rekordov, čím prelomil svoj predchádzajúci rekord z Eiffelovej veže z roku 1987.

Tohto rekordu sa môžeš stať súčasťou aj ty a zapísať si crazy skúsenosť medzi svoje najväčšie životné zážitky. Ak máš strach, že by si počas zoskoku mohol naraziť do budovy, inžinieri za teba všetko domysleli. Špeciálne vyvinuté káble ťa ochránia pred dotykom s budovou a sú navrhnuté tak, aby vydržali všetky poveternostné podmienky či výkyvy počasia. A ak sa ti zoskok počas denného svetla zdá nudný, skočiť si môžeš aj v noci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 04:59