YouTube/ROMEA TV
StoryEditor

Rada Európy žiada okamžité vyšetrenie smrti Róma, ktorý zahynul pri brutálnom zákroku českej polície

Miroslav KamodyTASR23.06.2021., 16:01h
Rada Európy žiada urgentné a nezávislé vyšetrenie smrti muža rómskeho pôvodu, ktorý zahynul po zákroku českej polície v meste Teplice. V stredu o tom informoval hovorca generálneho tajomníka Rady Európy Daniel Höltgen.
Lajkuj Brainee.sk na

„Rada Európy žiada o urgentné, dôkladné a nezávislé vyšetrenie nedávnej smrti muža rómskeho pôvodu v Českej republike, ktorý zomrel po tom, ako ho zadržala polícia. Zábery natočené 19. júna v Tepliciach v Českej republike, ktoré zachytávajú zákrok polície voči rómskemu mužovi, ktorý neskôr zomrel v sanitke, sú alarmujúce a vyvolávajú niekoľko otázok v súvislosti s okolnosťami tohto tragického incidentu,“ píše sa vo vyhlásení.

Podľa Höltgena sú Rómovia najväčšou menšinou žijúcou na území Európy a „Rada Európy dlhé roky spolupracuje s vládami ostatných štátov a rómskou komunitou, aby ochránili Rómov pred diskrimináciou a podporili ich integráciu“ do spoločnosti.

Cez víkend sa na sociálnych sieťach rozšírili videozáznam z policajného zásahu v českom meste Teplice. Na videu možno vidieť, ako policajt niekoľko minút kľačí mladému mužovi rómskeho pôvodu na krku. Muž neskôr zahynul v sanitke.

Mnohí tento prípad prirovnávajú k smrti Američana Georgea Floyda, ktorý zahynul vlani pri podobnom policajnom zákroku. Po jeho smrti vypukla v USA vlna protestov proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Podľa vyhlásenia českej polície bol však muž agresívny a policajtov sám napadol, preto boli nútení pristúpiť k zákroku a privolali mu sanitku. Podľa polície muž v sanitke skolaboval a lekári konštatovali ako predbežnú príčinu jeho smrti predávkovanie drogami. Súdna pitva mala neskôr vylúčiť súvislosť mužovej smrti s policajným zákrokom.

Polícia zverejnila ďalší záznam

Celá situácia sa stále viac zamotáva a ľudia sa rozdelili do dvoch táborov. Jedni stoja za policajtami a tvrdia, že zásah bol v poriadku, druhí volajú po spravodlivosti a sú presvedčení o tom, že keby polícia postupovala inak, muž by ešte stále mohol žiť.

Medzitým polícia na Twitteri uverejnila video momentov, ktoré predchádzali zásahu polície. Na nich je vidieť, že muži sú zjavne pod vplyvom drog. 

Ako informuje portál iDnes.cz, v Prahe sa už chystá demonštrácia proti „policajnej brutalite“, ktorú organizuje skupina Autonomní akce. Úrady aj naďalej označujú svoj zákrok za adekvátny a bránia sa aj výsledkom predbežnej súdnej pitvy, podľa ktorej muž zomrel po odovzdaní záchranárom v sanitke na predávkovanie drogami.

Mnohí kritici hovoria, že porovnávanie so zabitím Georgea Floyda je neadekvátne a malo by sa počkať na výsledky vyšetrovania. Podľa právnika Miroslava Krutiny zase nemalo koleno na zatýkanom čo robiť. „Zákrok zohrá vo vyšetrovaní dôležitú úlohu. Je to jediný detail, ktorý vyvoláva určité pochybnosti,“ povedal v relácii 360° na CNN Prima NEWS.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:19