Satelitná snímkaTwitter/Maxar Technologies
StoryEditor

Aj Ukrajinci majú svoju tajnú zbraň. Výrazne im s ňou pomáhajú Američania

jhriDnes28.04.2022., 11:00h
Ukrajina má vo vojne s Ruskom podstatnú minimálne taktickú, ak nie strategickú výhodu. Sofistikované satelitné snímky pohybu ruských vojsk.
Lajkuj Brainee.sk na

Tie jej poskytuje Národná geopriestorová spravodajská agentúra (NGA), ktorá využíva služby súkromných komerčných spoločností. Agentúra si spoluprácu pochvaľuje s tým, že takto môže konať neobvykle rýchlo, píše portál iDNES.cz.

„Je skutočne prekvapujúce vidieť, že informačná výhoda na bojovom poli zatiaľ odvracia lepšie vybavenie a masu vojakov. Je úžasné to vidieť z pozície spravodajského profesionála,“ povedal o aktivitách NGA riaditeľ jej komerčných operácií David Gauthier.

Satelitné snímky

NGA podľa neho „začala sprostredkovávať a koordinovať nezávislé súkromné ​snahy podnikov poskytnúť priamo Ukrajine svoje produkty a služby," ešte než ruská invázia začala. Snímky od komerčných spoločností Planet, Maxar, BlackSky a Capella dodáva agentúra nielen Ukrajine, ale aj EÚ a NATO, uvádza server Defense One.

Gauthier sa pýši, že agentúra spolupracuje s viac ako 100 spoločnosťami a v súčasnej dobe používa „snímky od najmenej 200 komerčných firiem“.

„Sme schopní poskytnúť Ukrajincom komerčné snímky v priebehu pár minút, čo ich zhromaždíme,“ uviedla riaditeľka NGA Denver Sandra Auchterová na každoročnej konferencii GEOINT (skratka pre geopriestorové spravodajstvo, pozn. Red.). Podľa nej Ukrajina od začiatku konfliktu „použila, streamovala alebo si stiahla viac ako 40 miliónov štvorcových kilometrov oblastí".

NGA zvyčajne vytvára satelitné snímky súkromných komerčných spoločností na účely americkej spravodajskej komunity. Riaditeľ agentúry, viceadmirál Robert Sharp, na konferencii povedal, že sa utajenie týka aj spôsobov, akým agentúra poskytuje podporu Ukrajine.

Zapojené komerčné spoločnosti sú zdieľanejšie. HawkEye 360, ktorá prevádzkuje 12 satelitov na orbite sledujúcich elektronické emisie napríklad zaznamenala rušičky GPS ruských síl na ukrajinskom území.

„Rušenie GPS slúžilo ako identifikátor ruských vojenských síl a prostriedkov a poskytlo včasný ukazovateľ aktivity vojsk a novú úroveň transparentnosti na podporu spojencov,“ uviedla spoločnosť, ktorá na svojom LinkedIn zverejnila časový záznam pohybov ruských vojsk podľa elektronických emisií.

„Skutočne na Ukrajine máme to, čo považujem za prvý konflikt komerčných snímok, kedy tieto zábery predstavujú významný rozdiel vo svetovom chápaní konfliktu,“ vyhlásil Mike Moran, viceprezident pre obranné a spravodajské systémy v spoločnosti pre vývoj malých satelitov Terran Orbital.

Snímky komerčných satelitov komplikujú ruskú propagandu. Napríklad obrázky masakru, pohybu ruských jednotiek a masového hrobu v Buči vyvrátilo tvrdenie, že ruskí vojaci nemohli zverstvá vykonať, pretože v oblasti už neboli.

Etické otázky

Zapojenie súkromných spoločností vyvoláva etické otázky ohľadom toho, čo je prípustné zdieľať. Zatiaľ čo doklady ruských aktivít spoločnosti poskytujú v rámci svojho zapojenia do informačnej vojny, pohyb ukrajinských vojsk skrývajú. Americkí činitelia pripúšťajú, že táto určitá jednostrannosť poskytuje etické úskalia.

„Je tu určite otázka, či by sme boli schopní ich zastaviť, alebo či by sme nemali, pretože to je otázka autokracie verzus slobodná vôľa demokracie,“ priznáva Gauthier.

Bývalý šéf Pentagonu Loverro Facebook/SoBinh Thach

​Ak by napríklad hypoteticky vypukol vojenský konflikt medzi USA a iným štátom, Washington by mohol využiť svoj vplyv, aby súkromné ​​satelitné stanice nezverejňovali pre Američanov nepríjemné obrázky. Podľa Douga Loverra, bývalého šéfa Pentagónu pre vesmírnu politiku, ale prvý dodatok ústavy USA zaisťuje spoločnostiam právo zdieľať tie fotky, ku ktorým získali lincenciu.

„Vláda má však k dispozícii niektoré mechanizmy na kontrolu toho, čo je publikované. Uvalila obmedzenia ohľadom zhotovovania určitého druhu snímok," hovorí Loverr.  V minulosti uzavrela so zhotovovateľmi snímok takzvanú „kontrolu uzávierky“.

Teraz sú ale Američania presvedčení, že stoja na správnej strane a že si ich tak bude pamätať aj história. „Existuje dôvod veriť, že za 60 rokov si budú vaši vnuci a pravnuci pamätať, čo GEOINT Enterprise robila v roku tvrdí šéf agentúry Sharp. „Stále o vás budú hovoriť. Pretože toto je váš určujúci okamih,“ dodal.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:16