Reuters
StoryEditor

Ukrajina môže prepísať históriu. Ako prvá krajina by mohla žiadať odškodné za environmentálne škody

Miroslav Kamody20.04.2022., 14:00h
Vo vojne netrpia len ľudia, ale aj príroda. Niektoré zdevastované územia môžu mať za následok nielen ohrozenie ľudských životov, ale aj ohrozených zvierat a raslín.
Lajkuj Brainee.sk na

Vojna na Ukrajine trvá už viac ako 50 dní. Bezprecedentná ruská invázia každý deň prináša tragické správy a zábery, na ktorých je možné vidieť zdevastované mestá a územia. Nezmyselné ničenie okupačných vojsk však nezostáva bez reakcie a Ukrajina už dávnejšie vyhlásila, že bude žiadať náhradu škôd za skazu, ktorú Rusi napáchali.

Ako však informuje portál Euractiv, Ukrajina by mohla držať jedno zásadné prvenstvo. Stať sa totiž môže prvou krajinou, ktorej budú vyplatené náhrady za škody spáchané na životnom prostredí. Vláda okupovanej krajiny mám momentálne vyvíjať metódy na výpočet strát a ukotvenie týchto zločinov v práve.

Vojnové zločiny

Približná škoda sa pritom už teraz odhaduje na približne 100 miliárd dolárov. Podľa webu Ukrinform už organizácia občianskej spoločnosti Eko akcia nahlásila viac ako sto zločinov, ktoré spáchali ruské vojská proti životnému prostrediu. Medzi nimi sú napríklad požiare v Černobyle, explózie čerpacích staníc či ostreľovanie ropných skladov.

K tomu všetkému ešte musíme pripočítať poškodenie Chachovskej vodnej elektrárne a následne aj ohrozenie vykurovacích zariadení a prívodu vody. To všetko je klasifikované ako vojnové zločiny, ktoré zakazuje aj Ženevský dohovor.

Environmentálne zločiny na Ukrajine Ecoaction.org.ua

Karcinogénny odpad

Ako pripomína Euractiv na základe zverejnenej mapy, najviac environmentálnych trestných činov bolo zaznamenaných v Mykolajivskej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti, pričom ďalšie na rane sú východné oblasti. Rusi však podľa informácií zašli ešte ďalej. Zamínovať mali plynovody a ostreľovali nádrže s dusíkom v meste Rubizhne, čo mohlo spôsobiť katastrofu.

Posledným a nemenej dôležitým faktom je, že vyše tisíc rakiet vypálených na ukrajinské územie a tisíce kusov vojenskej techniky prispeje k hromadeniu karcinogénneho odpadu. Ako sme sa už z viacerých záberov mohli presvedčiť, Rusi neberú ohľad na civilistov, nieto ešte na oblasti s ohrozenými zvieratami a rastlinami.

Reuters

Ukrajinská skupina na ochranu prírody uviedla, že približne 44 percent takýchto cenných území je súčasťou aktívnych bojov. Pokiaľ by teda boli Ukrajine vyplatené náhrady za škody spáchané na životnom prostredí, išlo by o zásadné prvenstvo, ktoré ukazuje, že počas vojny trpí aj príroda, ktorá sa nemá ako brániť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:22