MestoTwitter/Matt Evers
StoryEditor

Najväčšia záhada na Urale: Starobylé mesto Arkaim má pre Rusov mystický rozmer

kov19.04.2022., 17:00h
Arkaim je unikát, ktorý nemá obdoby. Na toto staroveké nálezisko pravidelne prúdia davy ľudí zaoberajúcich sa mystikou, čarodejníctvom či šamanizmom, avšak láka aj bežných turistov.
Lajkuj Brainee.sk na

V roku 1987 sa údolie Arkaim malo stať dnom obrovskej nádrže. Priehrada už bola postavená a archeológovia boli zaneprázdnení dokončovaním prieskumných prác, ktoré sa vždy vykonávajú pred takýmito operáciami. Práve v tom čase sa objavila skupina študentov (ktorí sa zúčastnili expedície) so správami o nezvyčajných násypoch, ktoré našli v stepi.

Archeológovia vedeli, že narazili na niečo veľké, v momente, keď zo svojho lietadla uvideli obrovskú postavu zloženú z vnorených kruhov s čiarami vychádzajúcimi zo stredu. Postava vyzerala ako indická mandala alebo koleso s lúčmi. Neskôr odborníci začali mať podozrenie, že starobylé mesto postavili tí istí ľudia, ktorí vynašli mandaly – árijské kmene, ktoré sa presťahovali do Indie a Iránu.

Arkaim

Oblasť je dnes známa aj ako ruský Stonehenge, a existuje okolo nej množstvo záhad a tajomstiev. Objavy opevnení dodnes nedajú spávať dobrodruhom, hľadačom tajomstiev, ale ani vedcom. Z vykopávok a rekonštrukcií je známe, že sa v oblasti vyskytovala neznáma civilizácia, o ktorej vieme len málo informácii, no zjavne bola na veľmi vyspelej úrovni.

Najzaujímavejšie sú pevnosti, ktoré tvorili sústredené kruhy, v ktorých boli obydlia. Okolo pevnosti bol vyhĺbený žľab s hĺbkou 1,5 až 25 metra, ktorý bol pravdepodobne napustený vodou, píše web Russia Beyond.

Arkaim Mesto Wikipedia/M. Rafikova

​Vedcom, ktorý Arkaim objavili, sa podarilo nálezisko ochrániť a zabrániť zaplaveniu údolia. Dnes teda vieme, že 500 rokov pred trójskou vojnou, v časoch egyptských pyramíd a vzostupu Babylonu, pravdepodobne existovala krajina na južnom Urale, ktorej súčasťou bolo ďalších 20 opevnených sídiel, ktoré archeológovia nazývajú „Krajina miest".

​Samotný boj o záchranu lokality bol však náročný, pretože na projekt nádrže dohliadalo vtedy všemocné ministerstvo vodných zdrojov Sovietskeho zväzu. Projekt bol naplánovaný na dokončenie v roku 1989, ale stavitelia zamýšľali urýchliť stavbu, aby ju postavili do jari 1988. Archeológovia sa snažili mobilizovať verejnú mienku na záchranu Arkaimu, pôvodne žiadali zastavenie projektu do r. 1990; na ich obranu vystúpili akademici a verejní činitelia. 

V marci 1989 Prezídium Uralskej pobočky Akadémie vied Sovietskeho zväzu formálne zriadilo vedecké laboratórium na štúdium starovekej civilizácie Čeľabinskej oblasti. Rade ministrov Ruskej federácie bola podaná žiadosť o vyhlásenie lokality za chránenú oblasť historickej hodnoty. 

Arkaim Nálezisko Wikipedia/M. Rafikova

​V nasledujúcich mesiacoch ministerstvo pre vodné zdroje rýchlo stratilo moc, keďže Sovietsky zväz smeroval ku kolapsu. Napokon v apríli 1991 Rada ministrov oficiálne zrušila výstavbu nádrže a vyhlásila Arkaim za „historické a geografické múzeum“.

Pevnosť

Kruhová pevnosť Arkaim pozostávala z dvoch sústredných bášt vyrobených z nepálených tehál s drevenými rámami a pokrytých nepálenými hlinenými tehlami. V kruhoch blízko bášt stálo šesťdesiat obydlí, obydlia mali ohniská, pivnice, studne a hutnícke pece.

Otvárali sa smerom k vnútornej kruhovej ulici vydláždenej drevom. Ulicu lemoval krytý odvodňovací žľab s jamami na zachytávanie vody. V strede komplexu bol obdĺžnikový otvorený priestor. Komplex mal štyri vchody, pozostávajúce zo zložito vybudovaných pasáží a orientovaných na svetové strany. 

„Všetky dôkazy naznačujú, že osada bola postavená podľa spoločného plánu, ktorý svedčí o spoločnosti s rozvinutou sociálnou štruktúrou a miestnymi vodcami s vysokou autoritou," hovorí historik Viktor Schnirelmann.

Arkaim Mesto Twitter/Gali B. Jaffe

​Učenci identifikovali štruktúru Arkaimu ako mesta, ktoré bolo postavené ako „reprodukucia modelu vesmíru“ opísaného v starovekej árijsko-iránskej duchovnej literatúre, Vedách a Avestách. Štruktúra pozostáva z troch sústredných prstencov stien a troch radiálnych ulíc, ktoré odrážajú mesto kráľa Yima opísané v starobylej Rigvéde.

Základové múry a obydlia druhého prstenca sú zase postavené podľa toho, čo niektorí výskumníci opísali ako vzory podobné svastike, rovnaký symbol sa nachádza aj na rôznych artefaktoch, nájdených v meste.

Opevnená citadela Arkaim pravdepodobne vznikla v roku 2050-1900 pred Kristom a patrí do obdobia kultúry Sintashta.

Osada pokrývala približne 20 000 metrov štvorcových. Priemer ohradnej steny bol asi 160 metrov a jej hrúbka bola 4 až 5 metrov Výška bola 5,5 metra .Osada bola obklopená 2 metre hlbokou priekopou.

Boli tam štyri brány, hlavná bola západná. Obydlia mali rozlohu 110 až 180 metrov štvorcových. Obydlí vonkajšieho okruhu bolo tridsaťdeväť alebo štyridsať, s dverami otvárajúcimi sa do kruhovej ulice. Obydlí vnútorného kruhu bolo dvadsaťsedem, usporiadaných pozdĺž vnútornej steny, s dverami otvárajúcimi sa smerom k centrálnemu štvorcu, ktorý mal plochu asi 25 x 27 metrov.

​Odhaduje sa, že v Arkaime mohlo žiť približne 1500 až 2500 ľudí. Steny Arkaimu obklopovali orné polia s rozmermi 130 – 140 metrov x 45 metrov, zavlažované systémom kanálov a priekop.

Odborníci nevedia s určitosťou vôbec povedať, prečo bol Arkaim vybudovaný tak zložitým spôsobom. Niektorí záhadológovia si preto myslia, že kruhy v uralskej stepi mohli slúžiť ako pristávacie dráhy možného starovekého kozmodrómu alebo bol celý komplex súčasťou svetovej siete archeoastronautických nálezísk, ktoré ľudia ešte nechápu.

Neobvyklé lebky

V Arkaime v roku 2015 vedci objavili kostru s lebkou neobvyklého tvaru.

Keď boli obrázky pozostatkov prvýkrát zverejnené, nadšenci UFO hneď začali tvrdiť, že sú dôkazom toho, že mimozemšťania kedysi navštívili Zem, píše britský denník Daily Mail.

Kostra Nálezisko Twitter/Alexander Khrebet

​Ale archeológovia odhalili, že kosti patria žene, ktorá žila takmer pred 2000 rokmi a mala predĺženú lebku, pretože to bolo viazané na kmeňovú tradíciu.

Výskumníčka Maria Makurová pre ruskú tlačovú agentúru TASS potvrdila: „Našli sme dobre zachovanú kostru. Nevylučovala by som možnosť, že kostra patrí žene z kmeňa Sarmati, ktorý žil na územiach dnešnej Ukrajiny, Kazachstanu a južného Ruska. Jej lebka bola predĺžená, pretože kmeň to urobil tak, že zviazal hlavy svojich detí povrazom. V kmeni to bola zjavne tradícia.“

Mystický rozmer

Posledné roky sa diskutuje o možnosti, že práve Arkaim sa stal aj miestom, kde vznikol Zoroastrizmus, náboženstvo, ktoré je síce považované za indo-iránske, ale je možné, že Arkaim nakoniec bude prepisovať históriu. Jeho korene na Urale podporuje aj figúrka muža pozerajúceho do neba, ktorý sa stal symbolom starobylej civilizácie.

Ruské zoroastriánske hnutie dokonca označuje Arkaim za miesto, kde sa narodil Zoroaster (duchovný vodca). Arkaim teda množstvo Rusov považuje za „národnú a duchovnú svätyňu" Ruska a nálezisko sa stalo posvätným miestom pre rodnoverské, zoroastriánske a iné náboženské hnutia.

Putinova návšteva a ruská idea

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil toto miesto v roku 2005, a osobne sa stretol s hlavným archeológom Gennadijom Zdanovičom. Návšteve sa dostalo veľkej pozornosti ruských médií. Rusi prezentovali Arkaim ako „vlasť väčšiny súčasných ľudí v Ázii a čiastočne aj v Európe“. 

Arkaim Putin Facebook/Elina Trushkina

​Nacionalisti nazývajú Arkaim „mestom ruskej slávy“ a „najstarším slovansko-árijským mestom“. Zdanovič údajne predstavil Arkaim prezidentovi ako možnú „národnú ideu Ruska“ či novú ideu civilizácie, ktorú historik Shnirelmann nazýva „ruskou ideou“.

Na nálezisko pravidelne prúdia davy ľudí zaoberajúcich sa mystikou, čarodejníctvom či šamanizmom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:08