Shutterstock
StoryEditor

Pobyt na brazílskej pláži predpisovali aj lekári. Ukázalo sa, že je rádioaktívna ako Černobyľ

iDnesRadomír Dohnal15.04.2022., 17:00h
Šumenie vlniek a vlažný vetrík, preslnená pláž s čiernym pieskom a hladkým zostupom do mora. A to najlepšie? Nikde ani noha! Pláž pri brazílskom mestečku Guarapari pripomína raj. Háčik je v tom, že okrem uteráka a opaľovacieho krému tu doceníte aj detektor ionizačného žiarenia. Celá pláž je totiž silne rádioaktívna.
Lajkuj Brainee.sk na

Prirodzená, ak chcete prírodná rádioaktivita je všade okolo nás a nie je to žiadny dôvod na paniku. Na život v nízkych dávkach rádioaktívneho žiarenia sme všetci dobre evolučne adaptovaní. Avšak spomínaná pláž s čiernym pieskom, Praia Da Areia Preta pri Guarapari, je trochu iný prípad.

Pískavé tikanie Geiger-Müllerovho počítača merajúceho rádioaktivitu tu ponúka naozaj poriadny dôvod na znepokojenie, píše Radomír Dohnal pre iDnes.cz

Hodnoty ionizujúceho žiarenia sú tu zhruba v 400-krát väčšej koncentrácii, než je bežný limit. Počas jednej prechádzky tu ľahko nazbierate také ožiarenie, ako by ste sa vydali na zdravotnú prechádzku uzavretou zónou okolo Černobyľu. Alebo ak by ste trávili víkendy tým, že sa budete röntgenovať bez ochranných pomôcok.

Praia Da Areia Preta Shutterstock

​Čo za tým stojí? Tentokrát nečakajte žiadne sudy s rádioaktívnym odpadom ani testovanie nukleárnych bômb. Praia Da Areia Preta je napriek extrémnym hodnotám naozaj prirodzene rádioaktívna.

Detektor žiarenia sa ide zblázniť

Príčinou je onen čierny piesok, ktorého charakteristickú farbu dotvára drvina fosfátového minerálu zvaného monazit. Odkiaľ sa berie? Príboj rozrušuje podmorské monazitové skaliská, nachádzajúce sa v hlbinách pri pobreží. Skaliská, ktoré obsahujú aj stopy prvkov tória a uránu.

Uvoľnený rádioaktívny piesok z dna potom vynáša vlny na pláž. Na miestach, kde je monazitu viac, sa potom môže detektor ionizačného žiarenia zblázniť. Merané hodnoty tu kolíšu medzi 20 a 55 mikrosievertmi za hodinu. Morský príboj sa stará o to, že sa masa čierneho piesku z podložia na pláži priebežne obnovuje. Toto „horúce“ rádioaktívne miesto tak vlastne nemá kedy vychladnúť.

​Len na porovnanie, röntgen zlomeniny na chirurgii ťa jednorazovo vystaví jednému mikrosievertu. Koncentráciu žiarenia na pláži Praia Da Areia Preta teda skutočne nemožno označiť za striedmu, bezpečnú a už vôbec nie zdraviu prospešnú.

Energia, ktorá mala liečiť

Bohužiaľ, presne opačného názoru bol v roku 1972 Antonio da Silva Mello, vtedy veľmi rešpektovaný lekár. Ten usúdil, že rádioaktívna pláž predstavuje vítaný stimul cestovného i terapeutického ruchu a odpočinok na tomto mieste by mal byť predpisovaný lekármi, podobne ako sa odporúčajú kúpeľné pobyty v Európe.

Nikto sa s ním nechcel hádať. Snáď preto, že bol riaditeľom Brazílskej lekárskej akadémie, alebo kvôli tomu, že o rok neskôr zomrel na starobu. Každopádne, celé mestečko Guarapari veľmi ochotne na nový trend kúpeľnej módy pristúpilo.

Praia Da Areia Preta Shutterstock

​O pláži Praia Da Areia Preta sa potom v najrôznejších bedekroch a katalógoch cestovných kancelárií písalo s nadšením ako o mieste, kde sa do tiel pacientov i unavených ľudí vlieva netušená energia. To svojim spôsobom pravda bola a je. Keď sa zahrabete do tunajšieho piesku, pocítite vraj príjemné narastajúce teplo.

Zaujímavé je, že hoci je priamo na pláži miera žiarenia naozaj enormná, mesto samotné vykazuje len mierne zvýšené hodnoty - okolo 0,6 mikrosievertov za hodinu. Na uliciach teda nebezpečenstvo nie je. Aj preto tu biznis s rádioaktívnou senzáciou pretrval dlhé desaťročia.

Jednoducho tam nechoďte

To už však k neradosti miestnych podnikateľov silneli varovné hlasy odborníkov. V roku 2002 bola publikovaná štúdia, ktorá pobyt na tomto cípe súše pri mori jednoznačne označuje za riskantný a nebezpečný. Pre dobrú povesť miesta – Zdravého mesta Guarapari – to bolo úplne zničujúce.

​Písalo sa o tom, že hodnoty žiarenia gama sú tu totožné ako vo vzdialenosti jedného kilometra od jadrovej elektrárne v Černobyle. A minimálne na dvoch miestach pláže potom žiarenie dosahuje limity, ktoré by si v záujme zdravia žiadali ochranný oblek.

Autori štúdie ďalej varovali, že povaľovanie sa v tunajšom piesku zvyšuje šancu na rozvoj rakoviny kože a vdýchnutie čiastočiek rádioaktívneho piesku sa môže výletníkom postarať o rakovinu pľúc. O taký suvenír z dovolenky asi nikto nestojí.

Nepomohla tomu ani brazílska Agentúra pre jadrovú bezpečnosť. „Turistom sa na pláži odporúča tráviť menej ako žiadny čas,“ znel vtedy jej odkaz.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:33