Reuters
StoryEditor

Naplnia sa najhoršie obavy? Rusi zrejme v Mariupole použili chemické zbrane, obetí môže byť až 20-tisíc

TASR12.04.2022., 09:15h
Británia sa snaží overiť správy, podľa ktorých Rusko pri útoku na obliehané ukrajinské mesto Mariupol použilo chemické zbrane. Vyhlásila to v noci na utorok britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Informovala o tom agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

„Objavili sa správy, že ruská armáda mohla použiť chemické látky pri útoku na obyvateľov Mariupolu. Bezodkladne pracujeme s partnermi na overení podrobností,” napísala na Twitteri Trussová.

Zároveň dodala, že „akékoľvek použitie takýchto zbraní by bolo bezcitnou eskaláciou tohto konfliktu” a ruský prezident Vladimir „Putin a jeho režim budú braní na zodpovednosť”.

Reuters

​Ukrajinská poslankyňa Ivanna Klympušová uviedla, že Rusko použilo v Mariupole „látku neznámeho pôvodu”, a že ľudia majú problémy s dýchaním. „S najväčšou pravdepodobnosťou ide o chemické zbrane!” tvítovala.

Jedová látka

Ukrajinská špeciálna jednotka Azov, ktorá v častiach zničeného mesta stále vzdoruje ruským útokom, na platforme Telegram napísala, že ruská armáda zhodila z dronu na Mariupol „jedovatú látku neznámeho pôvodu”.

Pluk tiež tvrdil, že ľudia pociťovali problémy s dýchaním a mali neurologické problémy, píše AFP s tým, že toto tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť. Verejnoprávna ukrajinská televízia Suspilne podľa agentúry DPA pripomenula, že správa nebola potvrdená oficiálnymi orgánmi.

​Poradca primátora Mariupolu Petro Andriuščenko na Telegrame napísal, že správy o chemickom útoku neboli dosiaľ potvrdené a že očakáva, že podrobnosti poskytne neskôr, uvádza agentúra Reuters. Takisto hovorca Pentagónu John Kirby povedal, že ani Spojené štáty v tejto chvíli tieto správy nemôžu potvrdiť s tým, že situáciu budú naďalej pozorne sledovať.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo svojom každodennom video príhovore vyhlásil, že ruské jednotky môžu na Ukrajine použiť chemické zbrane. Nepovedal však, že by chemické zbrane už boli použité.
Rusko sa k tejto správe nevyjadrilo, podotkla stanica BBC.

Obetí môže byť až 20-tisíc

Viac než 10-tisíc civilistov zahynulo v meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára. TASR správu prevzala od agentúry AP, pre ktorú to v pondelok uviedol starosta tohto obliehaného prístavného mesta Vadym Bojčenko.

Reuters

​Bojčenko v telefonickom rozhovore pre AP povedal, že mŕtve telá tvorili „koberec na uliciach nášho mesta” a skutočný počet obetí môže byť viac než 20-tisíc. Starosta Mariupola zároveň opätovne uviedol, že ruské jednotky do mesta priniesli mobilné krematóriá, aby sa tak zbavili tiel obetí.

Chcú zamaskovať masaker

Bojčenko súčasne obvinil ruské sily, že odmietajú povoliť humanitárnym konvojom vstup do mesta v snahe zamaskovať masaker, ku ktorému v Mariupole došlo. Starosta predtým hovoril o 5-tisíc obetiach, pripomína AP. Ako vysvetlil, tieto údaje boli z 21. marca, ale „o tisíce viac ľudí ležalo na uliciach, bolo pre nás jednoducho nemožné ich pozbierať”.

V Mariupole zostáva približne 120-tisíc civilistov, ktorí naliehavo potrebujú jedlo, vodu, teplo a komunikácie, upozornil Bojčenko. Zároveň dodal, že zhruba 150-tisíc ľudí bolo schopných opustiť mesto súkromnými vozidlami a odísť do iných častí Ukrajiny.

Najmenej 33-tisíc ľudí bolo podľa neho zavlečených do Ruska alebo separatistických oblastí Ukrajiny, cituje AP.

Reuters

Mesto čaká boj, až potom Rusi pôjdu na Doneck

Rusko sa pravdepodobne pokúsi ešte pred vstupom do Doneckej oblasti ovládnuť juhoukrajinské prístavné mesto Mariupol. Uviedla to v utorok ukrajinská armáda, z vyhlásenia ktorej cituje denník The Guardian.

Takáto stratégia by podľa uvedeného britského zdroja zapadala do očakávaného masívneho náporu ruských síl na východe Ukrajiny, kde sa Rusko pravdepodobne pokúsi územne spojiť anektovaný Krymský polostrov s Moskvou podporovanými donbaskými oblasťami Doneckou a Luhanskou.

Ukrajinskí armádni predstavitelia sa podľa svojej najnovšej správy domnievajú, že Rusko sa teraz – pred plánovanou ofenzívou v Donecku – snaží preskupiť a premiestniť svojich vojakov z Bieloruska a Ruska.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok večer na Twitteri uviedol, že „ukrajinské sily sú obkľúčené a blokované”. Ukrajinská armáda však podľa svojho najnovšieho vyhlásenia trvá na tom, že „pokračuje v obrane Mariupola”. Uviedla tiež, že ukrajinskí vojaci zmarili v Donecku a Luhansku za posledných 24 hodín šesť ruských útokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:46