Reuters
StoryEditor

V Luhanskej oblasti hlásili ostreľovanie. Otvárajú humanitárne koridory a civilistov vyzývajú na okamžitý odchod

TASR10.04.2022., 12:11h
Ruská armáda ostreľovala Luhanskú oblasť i mesto Dnipro na východe Ukrajiny. Kyjev informoval, že dnes by malo byť otvorených deväť humanitárnych koridorov.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruská armáda v nedeľu ráno ostreľovala Luhanskú oblasť aj oblasti mesta Dnipro na východe Ukrajiny, pričom zasiahla niekoľko budov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, podľa ktorej informácie nebolo možné nezávisle overiť.

V Dnipre pri zásahu budovy utrpela zranenia jedna osoba. Ostreľovanie spôsobilo požiar, ktorý sa nakoniec podarilo uhasiť, uviedol gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

V meste Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti ruské sily zasiahli školu a výškový obytný dom, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. „Našťastie nie sú žiadne obete,“ napísal na Telegram.
Hajdaj v sobotu vyzval v televíznom prejave tamojších obyvateľov, aby z oblasti odišli, keďže Rusko na východe Ukrajiny hromadí svoje zložky a pripravuje sa tam na zintenzívnenie ofenzívy.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko v sobotu večer uviedol, že pri ostreľovaní zahynulo v dvoch mestách päť civilistov a ďalší piati utrpeli zranenia, píše agentúra AFP.

Otvoria humanitárne koridory

Ukrajinská vláda informovala, že v nedeľu bude otvorených deväť humanitárnych koridorov, ktoré majú pomôcť ľuďom uniknúť z oblastí ťažkých bojov na východe krajiny. TASR prevzala správu od staníc BBC a Sky News.

„Všetky trasy pre humanitárne koridory v Luhanskej oblasti budú fungovať, ak bude zo strany okupačných ruských jednotiek platiť prímerie,“ uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj avizoval, že v jeho regióne bude k dispozícii deväť evakuačných vlakov.

Koridor bude otvorený aj pre osobné autá z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer varoval, že Ukrajina sa pripravuje na „ťažký boj“ na východe krajiny, kde sa zhromažďujú ruské jednotky. Úrady vyzvali civilistov, aby okamžite opustili región.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:04