VojačkyFacebook/Roger Biduk
StoryEditor

Ukrajinské vojačky v ruskom zajatí vyzliekali a mučili, ostrihali im aj vlasy, tvrdí ombudsmanka

pesiDnes06.04.2022., 15:00h
Najväčšia výmena zajatcov v ukrajinsko-ruskom konflikte sa nezaobišla bez problémov.
Lajkuj Brainee.sk na

Viac ako desiatka ukrajinských vojačiek zajatých ruskými silami bola v zajatí vystavená mučeniu a zlému zaobchádzaniu. „Väzenkyne boli v prítomnosti mužov vyzliekané, nútené drepieť a strihať si vlasy,“ tvrdí ombudsmanka ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ludmyla Denisová.

Pätnásť žien bolo prepustených z ruského zajatia v piatok spoločne s ďalšími 71 vojakmi. Píše portál iDNES.cz . O zistení informuje na svojom webe spravodajská agentúra CNN.

Vyzliekali ich a ostrihali im vlasy

„Po zajatí ruskými silami boli ženy prevezené do Bieloruska a potom do vyšetrovacej väzby v ruskom Brjansku, kde boli mučené a vyhrážali sa im," povedala Denisová.

Podľa Denisovej boli väzenkyne v prítomnosti mužov vyzliekané, nútené drepieť a strihať si vlasy v snahe zlomiť ich morálku. Niektoré zo žien boli prinútené podieľať sa na natáčaní ruských propagandistických videí.

Denisová uviedla, že kroky Ruska predstavujú porušenie článku 13 Ženevskej konvencie týkajúce sa zaobchádzania s vojnovými zajatcami.

Dohody upravujú podmienky na ochranu civilistov vo vojne a nastavujú pravidlá pre zaobchádzanie so zranenými či obeťami konfliktov. Článok 13 uvádza, že s vojnovými zajatcami sa musí vždy zaobchádzať humánne.

„Vyzývam Komisiu OSN pre vyšetrovanie porušovania ľudských práv pri ruskej invázii na Ukrajinu a expertnú misiu zriadenú zúčastnenými štátmi OBSE v rámci Moskovského mechanizmu, aby zvážili tieto porušovania práv ukrajinských vojnových zajatcov,“ povedala ombudsmanka.

Porušovanie ľudských práv

Denisová už v pondelok uviedla, že ukrajinskí vojnoví zajatci boli v ruskom zajatí bití, zastrašovaní, vystavení hladovaniu a majú omrzliny.

„Chlapov z Hadieho ostrova, ktorých odtiahli do Sevastopoľa, používali miestni reportéri na propagandistické účely. Okrem toho vojnových zajatcov odvážali do stanových táborov, kde bola teplota -20 stupňov, v dôsledku čoho mali mnohí ľudia omrzliny. Zaobchádzali s nimi ako s väzňami, bili ich, morálne utláčali či zastrašovali," uviedla Denisová na sociálnej sieti.

Po rokovaniach z minulého týždňa znamenala výmena 86 zajatcov z každej strany medzi Ukrajinou a Ruskom doteraz najväčšiu výmenu zajatcov v konflikte.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:06