TASR/AP, Flickr.com
StoryEditor

Ruský oligarcha v exile hovorí o momente vojny, ktorý priviedol Putina k „šialenstvu“

som04.04.2022., 11:20h
Ruský prezident Vladimir Putin bol tak mimo realitu, že keď jeho jednotky na Ukrajine nevítali kvetmi, veľmi ho to rozčúlilo, tvrdí ruský oligarcha v exile Michail Chodorkovskij.
Lajkuj Brainee.sk na

„Dnešná situácia je pre Putina komplikovaná. Pôvodne chcel zmeniť vládu v Kyjeve a nasadiť si tam svoju bábku. Očakával, že ho privítajú kvetmi, ktorými ukrajinský ľud zahádže ulice,“ povedal pre CNN Michail Chodorkovskij, bývalý generálny riaditeľ ruského ropného gigantu Jukos.

Zbláznil sa

Keď sa však Ukrajinci po začatí invázie bránili, Putin sa „zbláznil“, povedal Chodorkovskij, otvorený kritik Putina, ktorý strávil desať rokov v ruskom väzení.

„Skutočnosť, že ho ľudia v Charkove tiež nevítali kvetmi, ho nielen nahnevala, ale naozaj si myslím, že ho to doslova priviedlo do šialenstva. Vtedy začal bombardovať Charkov a Kyjev,“ povedal Chodorkovskij.

Michail Chodorkovski

Kedysi najbohatší Rus s majetkom okolo 15 miliárd amerických dolárov sa presťahoval do Londýna po tom, ako strávil desať rokov vo väzení v Rusku. Odsúdili ho na základe obvinení označovaných vo všeobecnosti za politickú pomstu za spochybnenie vlády prezidenta Putina.

Podľa bývalého riaditeľa ropného giganta má dnes Putin tri možnosti. Prvou je pokračovanie v tlaku na Ukrajinu, počas ktorého by prišiel o veľkú časť armády, keďže podľa neho Ukrajinci bojujú každým dňom s väčšou silou.

Druhou možnosťou je podľa neho to, že Putin využije zbrane hromadného ničenia, aby dotlačil Ukrajinu k tomu, aby sa vzdala. Ďalšiu možnosť vidí v negociácii. ,,Keď predstavitelia NATO povedia jednohlasne: Keď použije Rusko zbrane hromadného ničenia, dostane od nás adekvátnu odozvu."

Bývalý námestník ruského ministra energetiky Vladimir Milov v sobotu pre CNN povedal, že mnoho „ruských elít“ môže stratiť dôveru v Putina. To je riskantné pre Putina, ktorý by mohol byť v priebehu niekoľkých mesiacov vytlačený z moci, varoval bývalý Putinov oligarcha.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 05:20