Reuters
StoryEditor

Obľúbená fínska premiérka má na krku veľký škandál. Na rodinné raňajky míňala tisíce eur

TASR02.06.2021., 10:33h
Fínska premiérka Sanna Marinová sa zaviazala, že uhradí výdavky za stravu v hodnote tisícok eur, ktoré jej boli vyplatené vo forme bonusov. Za preplácanie rodinných raňajok z peňazí daňových poplatníkov totiž čelila kritike. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Počas uplynulého víkendu 35-ročná Marinová prisľúbila, že spätne zaplatí vyše 14.000 eur, ktoré dostala ako príspevky za raňajky a studené jedlá podávané od nástupu do úradu pred viac ako 1,5 rokom v jej rezidencii Kesäranta v Helsinkách.

„Pretože sa objavili otvorené otázky ohľadom príspevkov na jedlo, danú sumu zaplatím sama,“ napísala Marinová v sobotu na Twitteri. „Ako premiérka som o tento benefit nežiadala a nebola som ani zapojená do rozhodovania o ňom,“ uviedla na sociálnej sieti.

V utorňajšom rozhovore pre stanicu MTV3 dodala, že v budúcnosti si „preplatenie takýchto výdavkov nárokovať neplánuje, a to napriek tomu, že to má byť v súlade s pravidlami“. Príslušných predstaviteľov vyzvala, aby rýchlo rozhodli, či sú tieto príspevky na stravu zákonné a či by mali byť spätné platby zdanené.

Minulý týždeň bulvárny denník Iltalehti informoval, že premiérka mesačne žiadala o preplatenie zhruba 300 eur za rodinné raňajky. Po tom, čo polícia i daňové úrady prisľúbili, že sa na tieto platby pozrú, Marinovej kancelária oznámila, že účet za raňajky a iné studené jedlá predstavuje sumu 845 eur týždenne.

Opozícia dúfa, že tento incident ovplyvní rozhodovanie voličov v lokálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia vo Fínsku o dva týždne, v neprospech Marinovej Fínskej sociálnodemokratickej strany (SDP). Viaceré osobnosti zo súčasnej stredoľavicovej vládnej koalície, ako aj Marinovej predchodca Antti Rinne však vyjadrili premiérke podporu.

Reuters

​Od decembra 2019, keď Marinová nastúpila na post šéfky vlády, si udržiava relatívne vysokú podporu verejnosti a jej vláde sa pripisujú úspechy v boji s pandémiou nového koronavírusu v krajine, ktorá je, čo sa týka počtu nakazených, jednou z najmenej zasiahnutých.

Jej strana je však v aktuálnych prieskumoch verejnej mienky až za opozíciou a krajne pravicová strana Praví Fíni by mohla v komunálnych voľbách 13. júna podľa odhadov získať rekordný počet hlasov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:51