StoryEditor

Najšťastnejšou krajinou je Fínsko, Slovensko si polepšilo na 34. miesto

21.03.2021, 14:05
Autor:
ČTKČTK
Fínsko obhájilo prvenstvo štvrtýkrát za sebou, Slovensko si voči vlaňajšku polepšilo o tri priečky.

Koronavírus priniesol rok strachu, úzkosti, chorôb, smrti, osamelosti a karantény, ale nová Svetová správa o šťastí (World Happiness Report) nasvedčuje tomu, že pandémia elán ľudí neudusila. Najšťastnejšou krajinou sveta sa v rebríčku zostavovanom pre OSN už po štvrtýkrát za sebou stalo Fínsko. Slovensko si voči vlaňajšku o tri priečky polepšilo a skončilo 34. 

Aj keď sa emócie v čase pandémie menili, dlhodobú spokojnosť so životom šírenie ochorenia covid-19 zasiahli menej, konštatujú autori správy. "Pýtali sme sa na dva typy otázok. Jedna sa týkala života všeobecne, nazývame to jeho hodnotením. Ako ide váš život? Ďalšia je o nálade, emóciách, strese a úzkosti," priblížil jeden z editorov dokumentu Jeffrey Sachs. "Samozrejme, sme stále uprostred hlbokej krízy. Ale odpovede ohľadom dlhodobého hodnotenia života sa (oproti predchádzajúcej správe) výrazne nezmenili, aj keď narušenie našich životov bolo tak rozsiahle," dodal Sachs, podľa ktorého ľudia v uplynulom roku preukázali veľkú odolnosť.

Správa hodnotí 149 krajín sveta na základe faktorov, ako je napríklad hrubý domáci produkt, predpokladaná dĺžka zdravého života, miera korupcie, sociálna podpora alebo osobná sloboda. Hlavné poradie je zostavené rovnako ako v minulosti na základe hodnotenia za posledné tri roky. Autori zdôraznili, že údaje za rok 2020 mali k dispozícii z necelej stovky krajín, hodnotenie ostatných štátov sú založené na odhadoch z predchádzajúcich dát, uviedla AP.

Európske krajiny nakoniec obsadili deväť z prvých desiatich miest, dostal sa medzi ne iba Nový Zéland. Ako najšťastnejšou krajinou sveta sa opäť ukázalo Fínsko nasledované Dánskom, Švajčiarskom, Islandom a Holandskom.

Slovensko tento rok skončilo 34., poskočilo z vlaňajšieho 37. miesta, Česko z minuloročnej 19. pozície postúpilo na 18. priečku. Naopak, ako najmenej šťastné krajiny sa ukázali Afganistan, Zimbabwe, Rwanda, Botswana a Lesotho.

World Happiness Report

​Výnimočne tento rok autori správy zverejnili aj poradie založené iba na dátach z uplynulého roka, čo bežne nerobia. Podľa nich to môže byť zaujímavé vzhľadom na zmeny, ktoré priniesla pandémia. Aj v rebríčku za samotný rok 2020 skončilo na prvom mieste Fínsko, do prvej desiatky sa ale v tomto prípade prepracovalo Nemecko a Česko skončilo na 16. mieste, Slovensko na 22. mieste.

Dlhodobo sú podľa ekonóma z Columbijskej univerzity Sachse najspokojnejší obyvatelia krajín na severe Európy. Na popredných priečkach sa umiestňujú pravidelne. "Ľudia sa v týchto krajinách cítia bezpečne (...). Vlády sú považované za dôveryhodné a čestné a veľká je tam aj vzájomná dôvera," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
01. máj 2024 23:10