PolíciaTwitter/RSF in English
StoryEditor

Nebezpeční zahraniční agenti podľa Ruska? Charitatívna nadácia či vedecký časopis

ČTKTASR31.03.2022., 08:00h
Ruské ministerstvo po novom zaradilo medzi „zahraničných agentov" charitatívnu nadáciu KAF, vedecko-populárny denník Troickij variant-Nauka a ekologickú organizáciu Druzja Baltiki (Priatelia Baltského mora).
Lajkuj Brainee.sk na

Časopis sa na čiernu listinu dostal za otvorený list ruských vedcov a odborných novinárov proti vojne. Nedávno to oznámil na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na úradný zoznam „cudzích agentov“. 

O necelé dva týždne neskôr po zverejnení otvoreného listu úrady zablokovali internetovú stránku časopisu.

„Cudzí agenti"

Udelenie nálepky „cudzieho agenta“, ktorý svoje všetky publikácie a komunikáciu musí označovať týmto zahanbujúcim označením a podlieha oveľa prísnejšiemu dozoru úradov, sa podľa šéfredaktora Borisa Šterna dalo čakať.

„Je to odplata za list vedcov. Som na to hrdý,“ napísal na Facebooku s tým, že bude rozmýšľať, ako ďalej. „Je to ako živelná pohroma - nevie sa, ako sa na to pripraviť,“ dodal šéfredaktorov zástupca Michail Gelfand.

Nadácia KAF pôsobí v Rusku od roku 1993 a realizuje programy zamerané na rozvoj dobročinnosti, posilnenie komunít a zvýšenie kvality a dostupnosti sociálnej, zdravotnej a psychologickej pomoci, pripomenul Kommersant.

Dodal, že ekologickí Priatelia Baltu skúmali kvalitu vody a prítomnosť odpadu v mori, propagovali trvalo udržateľné riešenia a zaoberali sa tiež osvetou pri ochrane prírody.

Likvidačné dopady zoznamu

V Rusku fungujú už tri registre „zahraničných agentov“: pre médiá, pre mimovládne organizácie a pre spolky, ktoré nie sú právnickou osobou. Najrýchlejšie sa zväčšuje zoznam cudzích agentov medzi médiami, do ktorého sú zaraďované nielen médiá, ale aj jednotliví novinári, právnici a ochrancovia ľudských práv.

Pre zaradenie na čiernu listinu musia dotyční „vyvíjať politickú činnosť“ v najširšom slova zmysle a dostávať „zahraničné financovanie“, čo zákon nijako nespresňuje, takže môže ísť aj o darčeky od priateľov či získanie zahraničnej ceny. Zaradenie medzi „agentov“ má mnohokrát likvidačné dopady.

Novinár Šéfredaktor Twitter/Andreas Harsono

Novaja gazeta pozastavuje činnosť

Jedno z mála ruských nezávislých médií, denník Novaja gazeta dnes informoval o tom, že pozastavuje svoju činnosť. Denník sa nachádza na zozname ruských agentov.

„Pozastavujeme vydávanie denníka na (webovej) stránke, na sociálnych sieťach a v tlači, a to do konca špeciálnej operácie na území Ukrajiny,“ oznámila redakcia na svojej webovej stránke s tým, že dostala ďalšie upozornenie od Ruskej federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor). Viac sme o tom písali v tomto článku.

Šéfredaktor denníka Dmitrij Muratov získal vlani Nobelovu cenu mieru.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:51