TASR/AP
StoryEditor

Abramovič rokoval v Moskve aj v Kyjeve o mieri. Po „sabotáži“ mal príznaky otravy

dttČTKiDnes29.03.2022., 11:00h
V posledných dňoch sa miliardár a Putinov kamarát stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a taktiež v Moskve navštívil jeho náprotivok. Denník The Wall Street Journal v pondelok uviedol, že Abramovič a dvaja Ukrajinci mali po rokovaní v Kyjeve symptómy otravy.
Lajkuj Brainee.sk na

Abramovič pri stretnutí Putinovi údajne odovzdal ručne písaný list od Zelenského s podmienkami potrebnými na ukončenie vojny, ktorý ruský štátnik neprijal nadšene. V Istanbule sa miliardár stretol s Rustemom Umerovom, krymským Tatarom a poslancom ukrajinského parlamentu, ktorý je podľa denníka The Times zástupcom Kyjeva pri rokovaniach.

Obaja muži následne odcestovali cez Varšavu do ukrajinskej metropoly, kde sa oligarcha osobne stretol so Zelenským. Vzhľadom na to, že na Abramovičovo súkromné lietadlo sa vzťahujú sankcie Európskej únie, lietal lietadlom registrovaným na tureckú spoločnosť.

Denník The Wall Street Journal (WSJ) v pondelok s odkazom na svoje zdroje a investigatívnu skupinu Bellingcat uviedol, že u Abramoviča a najmenej dvoch členov ukrajinského tímu sa v noci na 4. marca po stretnutí na ukrajinskej pôde rozvinuli príznaky otravy neznámou látkou.

Zahŕňať mali začervenanie očí, bolestivé slzenie alebo lúpanie kože na tvárach a rukách. Reportér Bellingcatu Christo Grozev tvrdí, že videl fotografie účinkov otravy u Ambramoviča aj oboch Ukrajincov.

Twitter NEXTA

„Bohužiaľ nebolo možné zaistiť včasný odber vzoriek v Ľvove, cez ktorý títo ľudia náhlivo cestovali do Istanbulu,“ uviedol Grozev. „Cieľom nebolo nikoho zabiť, bolo to len varovanie,“ dodal.

Bellingcat z údajného útoku viní zástancov tvrdej línie v Moskve, ktorí chceli „sabotovať mierové rokovania“. Podľa západných expertov, ktorí s Bellingcatom spolupracujú, je ťažké určiť, či príznaky spôsobila chemická látka alebo útok prostredníctvom elektromagnetického žiarenia.

Na správy WSJ a Bellingcatu neskôr nadviazal aj reportér denníka The Guardian Shaun Walker, ktorému dobre informovaný zdroj povedal, že Abramovič dokonca „na niekoľko hodín stratil zrak“.

Špekulácie, hovoria ukrajinskí predstavitelia

Abramovičov hovorca v pondelok potvrdil stanici BBC, že miliardár mal pri mierových rokovaniach v Kyjeve tento mesiac podozrenie na otravu. Ukrajinskí predstavitelia ale správu WSJ spochybnili.

Vyjednávač Mychajlo Podoljak na otázku ohľadom podozrenia z otravy uviedol, že „existuje množstvo špekulácií a rôznych konšpiračných teórií“. Ďalší člen vyjednávacieho tímu Rustom Umerov vyzval, aby ľudia neverili „neovereným informáciám“.

Nemenovaný americký predstaviteľ agentúre Reuters oznámil, že zdravotné problémy dotknutých boli podľa spravodajských informácií veľmi pravdepodobne spôsobené „prostredím“, nie otravou. Podrobnosti neuviedol.

Kremeľ na žiadosť o komentár nereagoval a hovorca ukrajinského prezidenta uviedol, že nemá žiadne informácie o podozrení z otravy aktérov rokovaní.

Abramovič je jediným ruským oligarchom, ktorý verejne vyhlásil, že sa snaží prinútiť Moskvu k nájdeniu mierového riešenia konfliktu.

Reuters

​Niekoľko dní po začatí ruskej invázie Abramovičova hovorkyňa oznámila, že podnikateľ ponúkol ukrajinskej vláde pomoc s „dosiahnutím mierového riešenia“. Podľa Británie a EÚ má ale blízke väzby na Putina, krajiny ho preto zahrnuli na sankčný zoznam.

O možnom zapojení miliardára do mierových rozhovorov už minulý týždeň informoval s odvolaním sa na svoje zdroje denník Financial Times, podľa ktorého túto diplomatickú linku osobne schválil Putin.
Traja ľudia podľa tohto denníka uviedli, že Abramovič sa po tom, čo dostal Putinovu podporu, stretol s vysokým predstaviteľom úradu ukrajinského prezidenta, aby pomohol s prípravou rozhovorov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý piatok uviedol, že sa Abramovič do vyjednávania zapojil v jeho počiatočnej fáze. Mierové rozhovory podľa hovorcu odvtedy pokračujú na úrovni delegácií. Abramovič sa podľa zdroja z jeho blízkeho okolia chce na rokovaní naďalej podieľať aj napriek podozreniu z otravy.

Ďalšie kolo rokovaní začne podľa oboch strán v utorok v Turecku, zásadný prielom viac ako mesiac od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu neočakáva ani Moskva, ani Kyjev. Turecko síce rozhovory popisuje ako konštruktívne, vyjadrenia západných činiteľov však vyznievajú inak.

Agentúra Reuters v pondelok citovala vysokopostaveného predstaviteľa americkej vlády, podľa ktorého sa nezdá, že by bol Putin pripravený na kompromis v záujme ukončenia vojny. „Nikto si nemyslí, že je možné dosiahnuť diplomatické riešenie v najbližších dňoch a dokonca ani v niekoľkých týždňoch," uviedol zase podľa WSJ nemenovaný predstaviteľ EÚ.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:44