Twitter/Fact Maniac, George Hixson
StoryEditor

Pre lásku štyrikrát ušiel z väzenia, nafingoval aj AIDS. Toto je príbeh podvodníka menom Steven Russell

Miroslav Kamody26.03.2022., 08:00h
Z väzenia vždy utekal v piatok 13-teho, v deň narodenín jeho životnej lásky. Steven Russell bol notorickým podvodníkom s IQ 163, ktorý sa neštítil ani tých najbizarnejších možností na útek. Práve to vždy zmiatlo vyšetrovateľov tak, že nevedeli, kde sa nachádza.
Lajkuj Brainee.sk na

Phillip Morris bol obyčajným človekom, ktorý si v roku 1989 požičal auto na cestu z Houstonu do Atlanty. Nestihol ho však vrátiť v dohodnutom termíne, čo bolo označené za krádež. Dostal sa do zariadenia pre ľahké prípady, kde si odpykával svoj trest. Jeden muž sa mu tam však začal vyhrážať smrťou a on sa rozhodol utiecť.

Osudné stretnutie

„Za útek som bol odsúdený ako absentér a 19. decembra 1994 som bol uväznený v Harris County Jail. O desať dní neskôr som v knižnici stretol Stevena Russella a odvtedy sa môj život zmenil. Steve mi pomohol podať knihu z poličky,” povedal Morris pre magazín Gay Times.

Väzenie Unsplash/Hédi Benyounes

​Russell mu vtedy ukázal Slovník Texaských právnikov, v ktorom bol uvedený ako advokát a meno na jeho väzenskom oblečení súhlasilo. „Nemal som dôvod pochybovať. O pár dní neskôr sa Steve presťahoval ku mne a žili sme spolu v jednej cele do júna 1995. Bol tu niekto, kto zažil podobné veci ako ja a kto ma rozžiaril. Boli sme takí spojení, dával mi bezpečie, bol môj ochranca.”

Russell bol však zároveň mimoriadne inteligentným podvodníkom. Práve stretnutie s Morrisom z neho urobilo bezhlavo zamilovaného človeka, ktorý bol pre lásku ochotný urobiť čokoľvek. Poďme však postupne.

Chronický podvodník

Steven Russell bol po narodení adoptovaný konzervatívnou rodinou z Virginia Beach. Oženil sa, v roku 1970 sa stal policajtom, žil rodinným životom, mal dcéru Stefaniu. Snažil sa nájsť svoju pravú matku pomocou možností, ktoré mu dávala polícia, čo sa mu podarilo.

Policajt Unsplash/Fred Moon

​Zistil, že jeho matka ho nechala adoptovať, pretože sa rozišla s otcom a nechcela mať dieťa za slobodna. Potom sa znova dala dokopy so svojim mužom a porodila ešte tri deti. V roku 1985 Russellovi zomrel adoptívny otec a on prekonal ťažkú krízu.

Opustil manželku aj dvanásťročnú dcéru, odišiel do Houstonu, kde začal žiť otvorene homosexuálnym životom a po troch rokoch sa presťahoval do Los Angeles. V tejto dobe začal s prvými podvodmi, prišiel o zamestnanie a nakoniec bol odsúdený pre nevhodné správanie v parku, kde sa schádzali homosexuáli, neskôr sa k tomu pridali aj podvody. 

Legendárne úteky

V priebehu rokov používal až 14 rôznych mien a venoval sa všetkým možným podvodom. Pri útekoch sa okrem iných prevlekov maskoval ako sudca, lekár, policajt a údržbár. 

​21. mája 1993 utiekol z väznice Harris County Jail v Houstone. Podarilo sa mu jednoducho odísť v civilných šatách, ktoré si nechal doručiť. Vytvoril si dokonalý životopis s referenciami (pri ich overovaní dvíhal telefón on sám) získal miesto finančného riaditeľa v spoločnosti North American Medical Management.

Za päť mesiacov spreneveril 800 000 dolárov zo spiacich účtov, aby mohol financovať očarujúci luxusný životný štýl. Dal si dokonca urobiť plastickú operáciu očí a upraviť zuby. V roku 1995 bol aj napriek tomu zatknutý a uväznený za poisťovací podvod.

Medzitým sa ešte telefonicky vydával za sudcu a požadoval zníženie svojej vlastnej kaucie z 900-tisíc na 45-tisíc dolárov. Opäť ho poslali do Harris County Jail, kde stretol Phillipa Morrisa, ktorý sa stal jeho láskou.

Súd Unsplash/Tingey Injury Law Firm

Pavučina klamstiev

O prvom stretnutí s ním povedal pre Observer: „Bola to vášeň na prvý pohľad, nemyslel som si, že by bolo niečo také niekedy možné. Hovoril jemne s hlbokým južanským prízvukom. Videl som ho v knižnici, ako sa snaží dosiahnuť na knihu, je malý. Povedal som počkaj, podám ti ju. A bolo to.“

„Obaja sme boli odsúdení na tri roky a premiestnení do väznice v Rosharone v Texase. Pokiaľ viem, Steve bol odsúdený za poisťovací podvod, ale od prvého dňa mi klamal. Myslím, že Steve aj volal právnikovi a predstieral, že je kolega a presvedčil ho, aby mi dal aj tri roky, pretože nechcel, aby som sa dostal z väzenia skôr ako on, mal strach, aby som sa nevrátil k svojmu bývalému milencovi,” spomína Morris.

V roku 1996 sa mu podaril útek tak, že zbieral zelené farby z popisovačov, ktoré získaval na umeleckých sedeniach väzňov, ktoré sám inicioval. Prefarbil si bielu uniformu na zelenú, pretože to bola farba zdravotného personálu, potom voľne odišiel ako lekár z väzenia. Zaujímavosťou je, že utekal vždy v piatok 13-teho. V ten deň sa narodil Morris.

​V roku 1998 bol opäť väznený v Harris County Jail, odsúdený na 45 rokov na krádež 800 000 dolárov spoločnosti, ktorá spravovala zdravotnícke finančné záležitosti, ďalších 20 rokov dostal za minulý útek. Zasadil sa o preloženie Phillipa Morrisa do Dallas County Jail a snažil sa o jeho prepustenie.

Všetkých presvedčil, že má AIDS

Vo väzení Russell začal plánovať svoj najnáročnejší útek. Vo väzenskej knižnici si naštudoval priebeh ochorenia vírusom HIV a AIDS. Začal brať laxatíva aby vyvolal dojem, že má príznaky AIDS. Použil písací stroj a sfalšoval lekárske správy, ktorými presvedčil lekára o ochorení.

13. marca bol prevezený ako nevyliečiteľne chorý v poslednom štádiu do Houstonu na experimentálnu liečbu, ktorú si sám vymyslel. Akonáhle bol voľný, poslal lekársku správu do väzenia, že zomrel na AIDS. „Ten útek bol najťažší,” hovorí Russell. „Musel som sa úplne disciplinovať, aby som schudol a veľa som čítal o príznakoch AIDS. Robíte všetko, čo musíte. Svoje nápady čerpám zo štúdia. Pozerám sa, hľadám slabiny,” spomína notorický klamár.

Nemocničná posteľ Unsplash/Bret Kavanaugh

​Tu sa však ani zďaleka nezastavil. Stále sa pokúšal dostať ku svojej životnej láske, ktorá ho postupne začala nenávidieť. 20. marca 1998 sa snažil vylákať 75-tisíc dolárov z NationsBank v Dallase. Keď banka začala mať podozrenie a zapojila políciu, Russell fingoval srdcový kolaps a bol prevezený do nemocnice.

FBI ho nechalo strážiť, ale Russell sa pomocou telefónu vydával za agenta a presvedčil dôstojníka, ktorý ho strážil, aby ho prepustil. Bol opäť dočasne voľný. Chytili ho 7. apríla 1998 v Fort Lauderdale keď kráčal k svojmu automobilu. Bol poslaný späť do Texasu a bol mu vymeraný trest 144 rokov.

23 hodín na samotke

Momentálne si tento podvodník s IQ 163 odpykáva doživotný trest. Je prísne strážený, má bledú kožu a je opuchnutý, pretože 23 hodín denne trávi na samotke a nemá takmer žiadny kontakt so svetom. Tvrdí, že je spokojný a že aspoň netrpí fóbiami, že bude chytený, čo ho trápilo na slobode. Je mu smutno po bývalej rodine, no dcéra ho niekedy navštevuje vo väzení.

„Nemyslím si, že som múdrejší ako polícia, ale zvládol som to, pretože si myslia, že každý, kto je zločinec, je hlúpy a sú spokojní. Myslím si, že každý môže uniknúť odkiaľkoľvek,” povedal Russell. O jeho živote plnom bizarných útekov vznikol aj film, kde hlavné postavy stvárnili Jim Carrey a Ewan McGregor. Mimochodom, skutočný Phillip Morris sa objaví na konci filmu ako Russellov obhajca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:14