Twitter/Martin Lawler
StoryEditor

Krásna Toni odsúdená na smrť zabíjala pre lásku. Pred popravou oplakala svoje vlasy, obete jej ľúto nebolo

som19.02.2022., 09:00h
Snažila sa dostať z väzenia svojho muža. Nakoniec sa do väzenie dostala ona sama. Pred popravou Toni Jo Henry ukázala verejnosti pravú tvár - oholenie vlasov oplakala, svoju nevinnú obeť ale nie. Mužovi, ktorého bezdôvodne zastrelila, nepreukázala ani štipku ľútosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Toni Jo Henry sa narodila neďaleko Shreveportu v Luisiane ako tretie dieťa z piatich súrodencov. O mamu prišla už ako 6-ročná, zomrela na tuberkulózu. Aby podporila rodinu, začala pracovať v továrni na cestoviny. Po čase ju však vyhodili. Za stratu práce ju otec zbil, a tak mladá Toni utiekla z domu a začala si zarábať ako prostitútka. Stala sa z nej pravidelná užívateľka alkoholu, marihuany a kokaínu.

Aj na ňu sa však usmialo šťastie. Aspoň to tak zo začiatku vyzeralo. Zo závislosti ju dostal jej zákazník, ktorý sa do pôvabnej Toni zamiloval – zápasník Claude Henry. Na týždeň sa s ňou zavrel do hotelovej izby a podporoval ju v drsnej odvykačke. Tony v ňom našla útočisko, konečne si našla muža, ktorý sa k nej správal úctivo.

Facebook/Cowboy Claude Henry

Osudová bitka

Ani nie po roku sa rozhodli, že svoju lásku spečatia. Na svadobnej ceste v Kalifornii ale došlo k tragédii. Claude pri bitke v bare nechtiac zabil protivníka. Keď kráčal z baru, netušil, že jeho sok nie je iba v bezvedomí. Za vraždu dostal prísny trest - 50 rokov za múrmi väznici v Huntsville v Texase. Tony to znášala veľmi zle. Tvrdila, že nikdy sa tak príšerne a bezmocne necítila, ako keď počula verdikt.V trinástich som bola zlé dievča, v šesnástich som bola narkomanka,“ povedala. Pred ním sa o mňa nikto nestaral. Ten chlap je kráľ môjho srdca. Dal mi domov a zbavil ma ťarchy tej drogovej opice na mojich pleciach.“

Toni na mieste sľúbila, že ho dostane von a okamžite začala spriadať plány, ako na to. Keďže vďaka svojmu povolaniu sa celkom dobre vyznala v podsvetí, využila svoje kontakty. Kriminálnik Harold 'Arkie' Burks súhlasil, že jej pomôže vyslobodiť Clauda. Spoločne vymysleli plán na vykradnutie banky v nádeji, že získajú peniaze na pomoc pri vykúpení Clauda Henryho z väzenia.

Nemilosrdná strela medzi oči

Najprv vykradli celý rad obchodov, aby získali zbrane a peniaze. Potom ale zašli príliš ďaleko. Prepadli nevinného vodiča obchodníka Josepha P. Callowaya, ktorému ukradli auto, s ktorým chceli prepadnúť banku. Toni hrala na kraji cesty bezbrannú ženu, ktorá potrebuje pomoc. Keď Colloway zastavil, z kríkov vybehol Arkie. Zviazali nič netušiaceho obchodníka, vopchali ho do kufra auta, pričom mu ostala zo zavretého kufra trčať ruka, ktorú mu dolámali. Keď zastavili auto, vyzliekli ho donaha.  

Potom ho zaviedli za kopu sena, povedali mu, aby si kľakol a pomodlil sa. V tom mu Toni chladnokrvne strelila guľku do čela. Zomrel na mieste činu. 

Jej chladnokrvnosti sa zľakol aj jej komplic. Pohádali sa a ich cesty s rozdelili. Toni nakoniec zatkli a aj s komplicom postavil pred súd. Obaja dostali trest smrti. Celý prípad bol ostro sledovaný aj pre „milostné pozadie". Na súde všetku vinu za vraždu Josepha P. Callowaya zvalila na Arkieho.

Posledný pokus vidieť sa

Zatiaľ čo bola Toni uväznená vo väznici Lake Charles, spriatelila sa s duchovným Waynom Richardom, vedúcim miestnej katolíckej farnosti. Nakoniec ju tesne pred popravou pokrstil. Keď jej oznámili, že jej budú musieť ostrihať jej bujarú čiernu hrivu, Toni sa prvýkrát od vraždy rozplakala. Nad svojimi vlasmi tak prejavila viac ľútosti ako nad zastreleným mužom. Podarilo sa jej vyprosiť si, aby mohla mať počas popravy na hlave šatku.

Štyri dni pred jej smrťou Claude Henry utiekol z väzenia, aby naposledy videl svoju manželku. Nevyšlo mu to, dolapili ho. Telekomunikačné služby hlásili, že vo svojom žiali kričal, mlátil a ničil svoju celu.

Toni Jo Henry bola popravená 28. novembra 1942. Stala sa jedinou ženou popravenou na elektrickom kresle v štáte Louisiana. Otec Richard bol prítomný pri jej poprave a o niekoľko dní neskôr odslúžil jej pohreb. Iba pár rokov po poprave Toni bol Cloude pre zlý zdravotný stav podmienečne prepustený. Jeho život sa krátko na to skončil, zabil ho majiteľ kaviarne pri potýčke. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:12