TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi uvidia z vlaku zábery z Ukrajiny. Litva šíri posolstvo, že pred realitou sa nedá ujsť

ČTKTASRpc25.03.2022., 06:41h
Ukrajinský prezident skritizoval Maďarsko za jeho neutrálny postoj. Následne ho vyzval, aby prestalo váhať s prijatím sankcií či povolením prevozu zbraní smerujúcich na Ukrajinu cez jeho územie. Viktor Orbán však odmietol obe požiadavky.
Lajkuj Brainee.sk na

19:00 Pri raketovom útoku na oblasť Vinnycja ruská strana vypálila celkom 6 striel s plochou dráhou letu, uviedlo ukrajinské letectvo.

18:53 Americký prezident Joe Biden sa v piatok počas návštevy Poľska poďakoval vojakom Spojených štátov, ktorí boli vyslaní do tejto krajiny, a označil ich za „najlepšiu bojovú silu v svetových dejinách“. 

18:41 Rubeľ pokračoval v piatok v posilňovaní, pričom dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku mesiaca. Ruskú menu podporilo najmä vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina v strede týždňa, že Rusko začne požadovať od takzvaných nepriateľských štátov platby za dodávky plynu v rubľoch.   

18:19 Po ruskom útoku v ukrajinskom Charkove vypukol požiar.

TASR/AP

17:50 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti Twitter.

17:36 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyzval šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby vyriešil konflikt na Ukrajine tým, že odtiaľ odíde so cťou. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Putinovi by sme mali povedať, že by mal byť ten, kto urobí krok k mieru. Mali by sme sa snažiť o vyriešenie tohto konfliktu povzbudením na odchod so cťou,“ vyhlásil Erdogan pred novinármi na palube lietadla cestou z bruselského summitu NATO. Dodal, že o výsledkoch summitu plánuje hovoriť s Putinom i ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

17:33 Polícia v Novom Meste nad Váhom pátra po páchateľovi, ktorý v obci Bošáca v Novomestskom okrese poškodil národnú kultúrnu pamiatku. Sochu sovietskeho vojaka postriekal žltou a modrou farbou.

Ako informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová, neznámy páchateľ v bošáckej časti Grúň sochu vojaka so samopalom pomaľoval od pol pása smerom hore žltou a modrou farbou. Na spodnej časti pamiatky napísal nápis modrou farbou ukrajinskou azbukou.

polícia, socha TASR/KR PZ v Trenčíne

17:12 Prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nepodpísala lex Ukrajina. Trvá na úprave vyhlášky k zákonu tak, aby ľudia zo Slovenska boli ochránení pred vypovedaním z nájmu. Avizovala, že v opačnom prípade by zákon v tejto časti vrátila. Uviedla to na brífingu pre novinárov v Poprade.

16:53 V bojoch na Ukrajine prišla ruská armáda o ďalšieho generála, napísal v piatok britský denník Daily Mail s odvolaním sa na zdroje v Kyjeve. Rusko zatiaľ smrť ďalšieho generála nepotvrdilo, čo však neurobilo ani v predchádzajúcich takýchto prípadoch, informoval denník The Mirror.

16:15 Ruská armáda v piatok uviedla, že počas vojenskej operácie na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých 1351ruských vojakov a 3825 utrpelo zranenia.

Tento počet je však omnoho nižší, než je bilancia strát ruských inváznych síl, ktorú uvádza ukrajinská strana. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok na Twitteri uviedlo, že počas vojny na Ukrajine prišlo o život už 16 100 ruských vojakov.

15:57 Ukrajina je ochotná súhlasiť so štyrmi zo šiestich ruských požiadaviek, a to aj zriecť sa členstva v Severoatlantickej aliancii a uznať ruštinu za druhý štátny jazyk, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa štátnej agentúry Anadolu po návrate z bruselského summitu NATO.

Ankara sa angažuje ako sprostredkovateľ v snahách o ukončenie mesiac trvajúcej vojny medzi Moskvou a Kyjevom a okrem iného usporiadala schôdzku ministrov zahraničia Sergeja Lavrova a Dmytra Kulebu.

15:51 Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, ohrozuje aj bezpečnosť krajín arktického regiónu, uviedol v piatok počas návštevy Nórska generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. 

„Ruská vojna proti Ukrajine predstavuje prelomový moment. Vytvára nový štandard pre európsku bezpečnosť a taktiež pre bezpečnosť Arktídy,“ povedal Stoltenberg. Zdôraznil pritom, že viaceré štáty arktického regiónu sú členmi NATO.

Reuters

15:48 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa do škôl v Poľsku už zapísalo viac ako 123-tisíc ukrajinských detí, ktoré ušli pred vojnou. V piatok to oznámila námestníčka ministra školstva Marzena Machałková. 

15:36 Na železničnej stanici v Litve v piatok otvorili výstavu veľkoformátových fotografií z vojny na Ukrajine. Cieľom je poskytnúť ruským cestujúcim obraz o vojne, ktorá sa na Ukrajine odohráva od 24. februára, informovala agentúra AFP.

Na základe dohody o „zjednodušenom tranzite“ medzi Litvou, EÚ a Ruskom prejde Litvou každý mesiac približne 100 vlakov prepravujúcich ruských cestujúcich, ktorí pritom majú zakázané vystúpiť na území tejto pobaltskej krajiny. Vlaky smerujú do ruskej exklávy Kaliningrad.

Na nástupišti vo Vilniuse, kde spomínané vlaky zastavujú, aby občania EÚ mohli vystúpiť alebo nastúpiť, je teraz nainštalovaných 24 veľkoformátových fotografií so zábermi z rozbombardovaného Kyjeva či prístavu Mariupol a ďalších ukrajinských miest a obcí. 

Fotografie sú vo výške okien vagónov, aby si ich ruskí cestujúci všimli a videli. Na niektorých zo snímok je popis: „Dnes Putin zabíja civilné obyvateľstvo Ukrajiny. Vy to schvaľujete?“

„Vybrali sme obrázky, ktoré emocionálne vyjadrujú pochmúrnu realitu, ktorej čelia obyvatelia Ukrajiny,“ povedal Jonas Staselis, predseda klubu litovských novinárov, ktorý pomáhal s organizáciou výstavy.

15:23 Šéf Kremľa Vladimir Putin a jeho minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok odsúdili údajné protiruské kroky, ktorými Západ reagoval na vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine. Opäť sa pritom uchýlili k údajným historickým analógiám, keď prirovnávali Západ k nacistickému Nemecku.

Terč Vladimir Putin Reuters

15:07 Rusko a Ukrajina sa pri mierovom vyjednávaní približujú v otázke druhotných cieľov, pri kľúčových bodoch však väčší pokrok neprebehol. Uviedol to Vladimir Medinský z ruského tímu vyjednávačov.

14:43 Americký prezident Joe Biden priletel v piatok popoludní z Bruselu do poľského Rzeszówa. TASR o tom informovala na základe vysielania spravodajského kanálu poľskej verejnoprávnej televízie TVP Info. Návšteva Poľska predstavuje druhú časť Bidenovej mimoriadnej cesty po Európe, ktorú podnietila ruská invázia na Ukrajinu.

14:40 Ruský minister obrany Sergej Šojgu hovorí, že Rusko pre svoju „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine zvažovalo dve možnosti. Jednu iba na území separatistických republík a druhú na celom území Ukrajiny.

Dodal, že ruské jednotky sa budú zameriavať na absolútne „oslobodenie“ Donbasu a budú okamžite reagovať na akékoľvek pokusy zavrieť vzdušný priestor nad Ukrajinou. Prvá fáza ruskej operácie podľa neho splnila hlavné ciele a je kompletná.

14:23 Šéfka tímu Organizácie Spojených národov pre ľudské práva na Ukrajine Matilda Bognerová v piatok uviedla, že pozorovatelia dostávajú stále viac správ o masových hroboch v obkľúčenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

14:12 Premiéri Česka, Poľska a Slovinska pripravili zoznam desiatich krokov, ktoré podľa nich musí prijať EÚ, pokiaľ chce naozaj ukončiť vojnu na Ukrajine.

14:02 Podľa správy Kyjevského regiónu je mesto Slavutyč pri Černobyle, ruské vojská sú 1,5 km od mesta. Prvý ruský útok na mesto sa podľa poradcu prezidenta podarilo odraziť. V meste s približne 25-tisíc obyvateľmi žijú pracovníci zaniknutej jadrovej elektrárne v Černobyle.

Google Maps

13:45 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory. Reagoval tak na štvrtkové vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý Moskvu obvinil z používania zakázaných fosforových bômb na Ukrajine. Spojené štáty tiež varovali, že Rusi sa môžu "uchýliť" k chemickému útoku.

„Rusko nikdy neporušilo medzinárodné dohovory,“ povedal novinárom hovorca Kremľa a dodal, že akékoľvek ďalšie otázky majú reportéri smerovať na ministerstvo obrany.

13:35 Zástupca veliteľa ukrajinskej polície Vjačeslav Abroskin sa ponúkol ruským silám ako rukojemník výmenou za evakuáciu detí z Mariupolu. Navrhuje, aby ho Rusi pustili na tri dni do obliehaného mesta, potom vyvedie deti a na konci koridoru sa vzdá. Policajný generál to uviedol na svojom Facebooku.

13:19 Ukrajina vyzvala v piatok štáty Európskej únie, aby uzavreli pozemné a morské dopravné spojenie s Ruskom a Bieloruskom v rámci sprísňovania balíka sankcií, ktorý Únia na Rusko uvalila v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajinu. 

13:07 Ukrajina dobyla späť jeden z oporných bodov inváznej armády pri Kyjeve, oznámil podľa portálu Ukrajinska pravda šéf ukrajinskej teritoriálnej obrany. 

Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej analýze o vojne na Ukrajine uvádza, že Ukrajinci získali kontrolu nad mestami a obrannými pozíciami, ktoré sa nachádzajú asi 35 kilometrov východne od Kyjeva.

12:30 Štyria civilisti prišli v piatok o život počas ruského útoku na zdravotnícke zariadenie v ukrajinskom meste Charkov, oznámila tamojšia polícia.

Polícia v Charkove uviedla, že pri ostreľovaní z raketometov utrpeli zranenia siedmi civilisti, píše AFP. Útok bol namierený na zdravotnícke stredisko v jednej z mestských častí. Na mieste podľa polície pracujú vyšetrovatelia.

12:15 Kremeľ v piatok uviedol, že sa nestane nič hrozné, ak Spojené štáty a ich spojenci uspejú v snahe vylúčiť Rusko zo skupiny G20. Vyhlásil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý poukázal na to, že mnoho členských krajín G20 sa aj tak nachádza v ekonomickej vojne s Ruskom. 

„Formát G20 je dôležitý. No na druhej strane, vzhľadom na súčasné podmienky, keď je väčšina účastníkov tohto formátu s nami na základe vlastnej iniciatívy v ozajstnej ekonomickej vojne, sa nič strašné nestane,“ uviedol Peskov pre novinárov.

12:04 Ostreľovanie Mariupoľu v niektorých momentoch dosahuje frekvenciu jedného úderu za minútu. Všade sa váľajú mŕtvoly a rozmáha sa zúfalstvo. Mesto je obkľúčené ruskými vojakmi a každá ďalšia explózia z neho vyžmýka zvyšky života. Tak popísala v reportáži situáciu v Mariupole agentúra AP.

„Mŕtve telá civilistov a bojovníkov zostávajú uväznené pod troskami alebo ležia na otvorenom priestranstve,“ uviedol Červený kríž.

11:40 India a Čína sa dohodli na dôležitosti okamžitého prímeria na Ukrajine. Oznámil to v piatok indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar po rokovaní so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.

Obe tieto krajiny sú vyznanými spojencami Ruska a odmietajú výzvy zo strany Západu, aby ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdili, píše Sky News. Medzinárodní pozorovatelia podľa tejto stanice pozorne sledujú možné zmeny postojov týchto štátov voči Moskve.

11:37 Vlakové spojenie medzi fínskou metropolou Helsinki a ruským mestom Petrohrad bude od začiatku budúceho týždňa prerušené. Oznámil to fínsky národný železničný dopravca VR.

„Doteraz sme pokračovali v prevádzkovaní súprav Allegro podľa pokynov príslušných úradov. Fínskym občanom sme poskytli bezpečný presun. Počas týchto týždňov mali ľudia, ktorí chceli odísť z Ruska, dostatok času na odchod. Pre (protiruské) sankcie službu nateraz prerušíme,“ uviedol viceprezident spoločnosti Topi Simola v tlačovej správe. Posledný vlak z Petrohradu smerom do Fínska bude vypravený v nedeľu. Linka s názvom Allegro prekoná približne 400-kilometrovú trasu za zhruba tri a pol hodiny.

11:27 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zomrelo 135 detí a 184 utrpelo zranenia. Oznámila to v piatok ukrajinská generálna prokuratúra.

11:11 Demokratický svet sa musí zjednotiť a zastaviť vojnové konanie Ruska. Takto zhodnotil slovenský premiér Eduard Heger prvú časť dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

10:56 Mestskí predstavitelia v strategickom prístavnom meste Mariupol v piatok uviedli, že pri minulotýždňovom ruskom nálete na divadlo, kde sa ukrývali stovky ľudí, mohlo zomrieť približne 300 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že správu nebolo možné nezávisle overiť.

„Od očitých svedkov sa objavili informácie, že v činohernom divadle v Mariupole zomrelo v dôsledku bombardovania ruským lietadlom asi 300 ľudí. Do poslednej chvíle sa tomu nechce veriť... Slová tých, ktorí sa v čase tohto teroristického činu nachádzali v budove, však hovoria niečo iné,“ napísala mestská rada na sociálnej sieti Telegram.

10:30 Záujmom každého je, aby sa rusko-ukrajinská vojna čo najskôr skončila. Na to je však potrebné aj to, aby predseda maďarskej vlády Viktor Orbán ďalej nefinancoval „Putinovu vojnu“, cituje spravodajca TASR v Budapešti slová kandidáta opozície na post premiéra v aprílových parlamentných voľbách Pétera Márkiho-Zaya, ktoré boli v piatok zverejnené na Facebooku.

„Viktor Orbán opäť urobil hanbu Maďarsku. Bolo by skutočne načase zvoliť si stranu: dnes je zrejmé, že jeho 12-ročná politika sa dostane na smetisko dejín. On (Orbán) sa dostal do izolácie, stratil svojich spojencov, v Európskej únii a v NATO ho vnímajú ako posledného Putinovho prívrženca,“ píše Márki-Zay.

10:15 Ruské ozbrojené sily zničili pri raketovom útoku veľký sklad paliva pri Kyjeve, tvrdí ruské ministerstvo obrany. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

„Večer 24. marca zaútočili vysoko presné námorné rakety Kalibr na palivovú základňu v obci Kalynivka neďaleko Kyjeva,“ uviedol hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov a dodal, že sklad slúžil na zásobovanie ukrajinských ozbrojených síl v strednej časti krajiny. Predstaviteľ silového rezortu dodal, že išlo o najväčší vojenský sklad paliva na Ukrajine.

09:46 V noci na 25. marca v Charkove Rusi strieľali na letiskový terminál a supermarket. Šesť ľudí bolo zabitých a viac ako 17 bolo zranených. Píše ukrajinská televízia Kanál24.

Televízia tiež dopĺňa, že ukrajinskí vojaci zničili ruskú skupinu 59. tankového pluku, ktorá operovala v smere na Charkov.

09:30 V zoologickej záhrade v americkej Minnesote zomrel tiger menom Putin. Príčinou úhynu bolo srdcové zlyhanie počas preventívnej zdravotnej prehliadky, oznámila vo štvrtok zoo v meste Apple Valley, ktorú citoval britský denník The Independent.

09:20 Ukrajinský prezident v noci na piatok upriamil pozornosť aj na krajiny, ktoré sa zdráhali prijať opatrenia na podporu jeho vlasti, a to konkrétne Nemecko, Portugalsko a Írsko. Následne skritizoval Maďarsko za jeho neutrálny postoj: „Tu sa chcem zastaviť a byť úprimný. Raz a navždy sa musíte sami rozhodnúť, na koho strane ste.“

Maďarsko následne vyzval, aby prestalo váhať s prijatím sankcií či povolením prevozu zbraní smerujúcich na Ukrajinu cez jeho územie.

„Viktor Orbán odmietol obe požiadavky, pretože sú v rozpore so záujmami Maďarska. Maďarsko sa nechce zapojiť do tejto vojny, preto nepustí transport zbraní cez svoje územie a nepošle na Ukrajinu zbrane. Pritom však pomôže ľuďom utekajúcim pred vojnou a poskytne im humanitárnu pomoc,“ uviedol Bertalan Havasi, Orbánov hovorca.

AP/TASR

09:08 Rusko zaznamenáva až 60-percentnú mieru neúspechu pri útokoch s niektorými navádzanými raketami na Ukrajine. Pre agentúry Reuters to uviedlo niekoľko nemenovaných amerických zdrojov, informovala v piatok televízia BBC. 

Neúspech pri útoku týmito raketami môže byť spôsobovaný mnohými faktormi – niektoré napríklad nie je možné odpáliť a iné zase po náraze nevybuchnú. 

08:36 Ukrajina vo štvrtok obvinila Rusko z toho, že odvádza stotisíce ukrajinských civilistov zo zničených miest do Ruska, kde môžu byť držaní ako zajatci. Rusko chce takto podľa Ukrajiny vyvíjať tlak na Kyjev, aby sa vzdal.

08:07 Pápež František spoločne s biskupmi z celého sveta zasvätí v piatok o 17:00 hod. SEČ Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie. Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi vykoná slávnostný akt zasvätenia na sviatok Zvestovania Pána na záver kajúcej pobožnosti v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. 

06:38 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom summite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine. 

Následne však svojím charakteristickým priamočiarym spôsobom európskym lídrom odkázal, že konali príliš neskoro na to, aby Rusko zastavili, približuje stanica BBC.  

Volodymyr Zelenskyj TASR/AP

05:31 Lídri členských krajín Európskej únie obvinili Rusko z páchania vojnových zločinov na Ukrajine a uviedli, že „bude brané na zodpovednosť v súlade s medzinárodným právom“. Píše sa to v ich spoločnom vyhlásení o záveroch summitu EÚ v Bruseli, z ktorého v piatok cituje agentúra DPA. 

„Rusko cieli svoje útoky na civilné obyvateľstvo a zameriava sa na civilné objekty vrátane nemocníc, zdravotníckych zariadení, škôl či úkrytov (civilistov),“ uvádzajú lídri EÚ. Rusko vyzvali, aby s týmito zločinmi okamžite skončilo. 

04:31 Spojené štáty obvinili štyroch ruských agentov zo spáchania hackerských útokov, ktorých terčom mal byť globálny energetický sektor vrátane prevádzkovateľa jednej americkej jadrovej elektrárne. Informovalo o tom vo štvrtok večer ministerstvo spravodlivosti USA. 

02:50 Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili celkovo 50 vojnových aj civilných zajatcov. Výmenu potvrdili obe strany, informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia Kyjeva ide o vôbec prvú „plnohodnotnú“ výmenu zajatcov od začiatku už mesiac trvajúcej ruskej invázie.       

„Na základe príkazu (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského došlo k prvej plnohodnotnej výmene vojnových zajatcov,“ oznámila na Facebooku podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

„Výmenou za desať okupantov sme zachránili desať našich vojakov,“ uviedla. Dodala, že Ukrajina vymenila aj ďalších 11 ruských námorníkov, zachránených z potápajúcej sa lode pri Odese, za 19 ukrajinských námorníkov z lode, ktorú zajala ruská strana a ktorú má cez Turecko taktiež vrátiť Ukrajine.

01:50 Vyše 3300 ľuďom sa vo štvrtok podarilo odísť z obliehaných ukrajinských miest cez tzv. humanitárne koridory. Oznámila to vo štvrtok večer podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Väčšina z týchto ľudí, a síce približne 2700, sa evakuovala z prístavného mesta Mariupol a zamierila do Záporožia. Ďalším zhruba 500 ľuďom sa podarilo odísť z troch dedín pri hlavnom meste Kyjev. 

00:57 Spojené štáty a Európska únia sa vo štvrtok zhodli na tom, že budú ďalej poskytovať humanitárnu pomoc ľuďom na Ukrajine, aj tým, ktorí z nej boli nútení utiecť v dôsledku ruskej invázie a tiež ďalším osobám, ktoré aj inde vo svete pociťujú vážne dôsledky vojny. USA na humanitárnu pomoc prispejú vyše miliardou dolárov, zatiaľ čo EÚ sa zaviazala k poskytnutiu 550 miliónov eur.

Včerajší online nájdeš po kliknutí na tento odkaz.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:28