TASR/Pavel Golovkin
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Putin sa obáva otravy. Mal urobiť veľké čistky medzi zamestnancami

somTASR20.03.2022., 07:19h
Boje na Ukrajine pokračujú 24. deň.
Lajkuj Brainee.sk na

18:53 Rusko potvrdilo úmrtie veliteľa čiernomorskej flotilyRusko potvrdilo, že bol na Ukrajine zabitý zástupca veliteľa ruskej čiernomorskej flotily Andrey Paliy. Údajne zomrel počas bojov v Mariupolskej oblasti.

18:27 Ukrajina tento rok možno nebude schopná vyprodukovať dostatok plodín na splnenie exportných kvót, ak vojna zabráni sejbe.

Upozornil na to Oleh Ustenko, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho.

"Ukrajina má dostatok zásob obilia a potravín, aby prežila rok, ale ak bude vojna pokračovať, nebude môcť vyvážať obilie do sveta a nastanú problémy," povedal Ustenko.

18:00 Putin sa obáva otravy. Urobil veľké čistky medzi zamestnancami. Kde nič nie je, ani smrť neberie. Týmto heslom sa očividne riadi ruský prezident Vladimir Putin, ktorý podnikol preventívnu čistku medzi zamestnancami Kremľa.

Malo ísť až o tisícku ľudí - bodyguardi, sekretárky, kuchárky a ďalší. Podľa The Daily Beast je za radikálnym krokom obava z otravy.

17:36 V Rusku zatkli ďalších vyše 900 ľudí protestujúcich proti vojne. Ruská polícia zadržala v nedeľu najmenej 937 ľudí, ktorí po celej krajine vyjadrovali nesúhlas s vojnou na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:07  Z domovov utieklo už desať miliónov Ukrajincov, viac než štvrtina populácie. V dôsledku "devastujúcej" vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už približne 10 miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny. Oznámil to v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, aj vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vojna na Ukrajine je tak ničivá, že už 10 miliónov ľudí bolo buď vysídlených v rámci krajiny, alebo utiekli do zahraničia," uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.
Podľa nedeľňajšej aktualizovanej bilancie UNHCR od začiatku ruskej agresie 24. februára utieklo z Ukrajiny už 3.389.044 ľudí. Len od soboty sa ich počet zvýšil o ďalších 60.352. Približne 90 percent z týchto utečencov 

16:50 Zelenskyj je pripravený rokovať s Putinom. Varoval pred treťou svetovou vojnou
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom. Súčasne varoval, ak pokusy o vyjednávanie zlyhajú, mohlo by to znamenať "tretiu svetovú vojnu".

​Zelenskyj to dnes vyhlásil v rozhovore s americkou CNN. "Som na rokovanie s ním pripravený. Bol som pripravený posledné dva roky. A myslím si, že bez vyjednávania túto vojnu nemôžeme ukončiť," povedal Zelenskyj v rozhovore s americkým novinárom Fareedom Zakarioom.

Volodymyr Zelenskyj Volodymyr Zelenskyj TASR/AP

16:23 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg hovoril o možnosti zavedenia bezletovej zóny nad Ukrajinou. Tento konflikt nesmie podľa neho prerásť vo vojnu medzi Alianciou a Ruskom.

16:13 OSN: Na Ukrajine zahynulo už vyše 900 civilistov. Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ukrajine už najmenej 902 civilistov a ďalších 1459 utrpelo zranenia. Informoval o tom v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že skutočný počet obetí je zrejme oveľa vyšší, uviedol denník The Guardian.

15:45 Ruské elity zvažujú zvrhnutie Putina, už majú mať aj nástupcu, tvrdí ukrajinská rozviedka. Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie prezidenta Vladimíra Putina, aby mohli byť znovu obnovené vzťahy Moskvy so západnými krajinami. S odvolaním sa na tvrdenie ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

15:00 V Mariupole sa naďalej bojuje. Ukrajinský gubernátor Kyrylenko uviedol, že v Mariupole naďalej prebiehajú boje.

14:36  Ruské sily zničili veľký metalurgický kombinát v Mariupole. Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe. Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.

14:33 10 miliónov ľudí opustilo domov. Kvôli ničivej vojne na Ukrajine už muselo opustiť svoje domovy desať miliónov ľudí, uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

14:00 Obyvatelia mesta Cherson protestujú proti ruskej okupácii.

13:32 Ukrajinské úrady uviedli, že príslušníci ruskej inváznej armády začali strieľať z tanku na domov dôchodcov na východe Ukrajiny, pričom zabili 56 ľudí. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá však túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Podľa vyjadrenia Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP) sa terčom útoku "okupantov" stal domov dôchodcov v meste Kreminna v Luhanskej oblasti.

Ruskí vojaci podľa nej začali budovu "cynicky a zámerne" ostreľovať z tanku. "Jednoducho zamierili tank, pristavili ho pred budovu a spustili paľbu," uviedla SSSCIP, ktorá podlieha priamo ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Päťdesiatšesť obyvateľov domova podľa SSSCIP zomrelo priamo na mieste. Útok prežilo len 15 ľudí, ktorých ruskí "okupanti uniesli a odvliekli" do neďalekého mesta Svatove, ktoré je pod kontrolou ruských vojsk, a umiestnili ich jednej z miestnych škôl.

13:10 Britský premiér Boris Johnson čelí kritike za svoj výrok, v ktorom prirovnal Ukrajincov bojujúcich proti ruskej invázii k ľuďom, ktorí hlasovali za brexit. Johnson v prejave na konferencii Konzervatívnej strany povedal, že Briti majú rovnako ako Ukrajinci inštinkt zvoliť si slobodu.

12:48  Poslanec Národnej rady SR zo strany Za ľudí Juraj Šeliga by podporil poskytnutie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, ak bude mať Slovensko náhradu. Exminister vnútra a člen predsedníctva Smeru-SD Robert Kaliňák to odmieta.

12:37 V Michalovciach vzniká núdzový tábor pre 250 ľudí, SR ho poskytlo Taliansko. Taliansko poskytlo Slovensku technické vybavenie na vybudovanie stanového núdzového tábora v Michalovciach s kapacitou približne 250 ľudí. Odpovedalo tak na slovenskú žiadosť o pomoc v rámci mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany. TASR o tom informovali z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

12:34 Odhadované straty ruskej armády k dnešnému dňu.

Twitter

​12:00 Pápež nazýva ukrajinský konflikt za nezmyselný masaker bez akéhokoľvek dôvodu. Žiada vodcu, aby zastavili vojnu.

11:30 V sobotu prišlo na Slovensko 5 560 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 911 mužov, 2847 žien a 1802 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2009 osôb. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra.

Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 265 policajtov, 61 hasičov, 125 colníkov, 406 vojakov, dvaja duchovní, 270 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek.

Hraničný priechod Vyšné Nemecké Hraničný priechod Vyšné Nemecké HN/Filip Duffala

11:10  Rusko v nedeľu oznámilo, že na Ukrajine opäť použilo svoje najnovšie hypersonické rakety Kinžal, ktorými zničilo sklad paliva na juhu krajiny.

"Letecké raketové systémy Kinžal (Dýka) s nadzvukovými balistickými raketami zničili veľký sklad paliva a mazív ukrajinských ozbrojených síl pri meste Konsťantynivka v Mykolajivskej oblasti," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

10:44  Na Slovensko prišli prvé jednotky so systémom protivzdušnej obrany Patriot. Prvé jednotky, ktoré majú na starosti rozmiestnenie systému protivzdušnej obrany Patriot, postupne prichádzajú na územie Slovenskej republiky. Proces bude pokračovať aj v ďalších dňoch.

Dočasne bude systém umiestnený na leteckej základni Sliač. Na sociálnej sieti to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Dodal, že systém Patriot nie je náhradou za starý ruský systém S-300, ale ide o ďalší prvok na obranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky.

10:26 V čase, keď Ukrajina čelí vojnovej ruskej agresii, reprezentantka modrých a žltých farieb získala zlatú medailu. „A získala som ju pre celú moju krajinu,“ vyhlásila výškarka Jaroslava Mahučichová.

9:48 - Ministerstvo obrany (MO) SR momentálne neplánuje znovu zaviesť povinnú vojenskú službu. Poukazuje na nízky záujem o jej obnovenie, ale aj miliardové investície, ktoré by si to vyžadovalo. Pre TASR to uviedla hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.
9:32
 Spolu 266 obetí v Charkove. Podľa predstaviteľov Charkova si boje od 24. februára, začiatku ruskej ofenzívy na Ukrajine, len v tomto meste vyžiadali 266 obetí v radoch civilistov.

9:12 V Univerzitnej nemocnici Bratislava, v Nemocnici Ružinov absolvoval v piatok 14-ročný utečenec z Ukrajiny rekonštrukčnú operáciu tváre. Zranený bol počas bombardovania mesta Charkov, keď sa so svojou rodinou skrýval v pivničných priestoroch obytného domu. TASR o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Lániková.

8:57  Najmenej päť mŕtvych vrátane deväťročného chlapca si vyžiadalo ostreľovanie viacpodlažnej bytovky v meste Charkov na východe Ukrajiny, uviedla v nedeľu polícia Charkovskej oblasti. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

8:46 Ruských zajatcov je toľko, že na Ukrajine založili prvý zajatecký tábor podľa ženevských konvencií pod dohľadom Medzinárodného výboru Červeného kríža. Zdroj: Generálna prokuratúra Ukrajiny.

Dodal, že o priebehu týchto rozhovorov sa v sobotu rozprával s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. "Ukrajina sa vždy snažila o mierové riešenie. Okrem toho, aj teraz máme záujem o mier," vyhlásil ukrajinský prezident.

TASR/AP

7:25 Ruský energetický gigant Gazprom uviedol, že aj naďalej pokračuje v dodávkach plynu do Európy cez Ukrajinu v súlade s požiadavkami európskych spotrebiteľov.

7:12 Ruské sily bombardovali umeleckú školu v obliehanom Mariupole. Ukrývalo sa v nej zhruba 400 ľudí. Informovala o tom mestská rada.

7:03 Ruskí vojaci donútili tisíce obyvateľov Mariupoľa presunúť sa do Ruska. Z juhoukrajinského mesta Mariupoľ obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska.

"Okupanti nútia ľudí opustiť Ukrajinu a ísť na ruské územie," uviedla radnica vo vyhlásení. "Okupanti protiprávne brali ľudí z mariupoľského obvodu Levoberežnyj a z úkrytu v budove športového klubu, kde sa pred neustálym bombardovaním ukrývalo vyše tisíc ľudí (väčšinou ženy a deti)," dodala radnica

6:46 Teror ruských vojakov v Mariupole si bude ľudstvo pamätať storočia
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupoľ sa zapíše do histórie "vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda".

"Robiť mierumilovnému mestu to, čo robia okupanti, je teror, na ktorý si bude ľudstvo pamätať celé nasledujúce storočia," uviedol Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore k národu, z ktorého citovala tlačová agentúra AP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:38