StoryEditor

WHO dlho nechcela uznať, že koronavírus sa šíri vzduchom. Čo ste o COVID-19 nevedeli

22.05.2021, 12:33
Keď pandémia zatvárala krajinu za krajinou, Svetová zdravotnícka organizácia ľuďom tvrdila, aby si umývali ruky, vydrhli povrchy a udržiavali medzi sebou odstup. O rúškach i o nebezpečenstve pobytu v interiéri mlčala. Prečo?

Od začiatku pandémie vedci polemizujú nad tým, ako sa vírus šíri. Kvapôčky! Nie, aerosóly! Jadrom sváru mala byť maličká chyba s obrovskými následkami. Vedci varovali, že ak nesprávne pochopíme mechanizmy prenosu koronavírusu, začneme skôr s nesprávnym uvoľňovaním opatrení.

Muselo veľa vody pretiecť, kým sa svetoví odborníci zhodli na tom, že koronavírus sa šíri väčšinou vzduchom a iba zriedkavo kontaminovaným povrchom. Zmätok malo spôsobiť jediné číslo, a to päť mikrometrov/mikrónov. To je veľkosť oddeľujúca aerosóly, ktoré sa zdržiavajú vo vzduchu a kvapôčky, ktoré padajú na povrchy. Uvádza časopis Nature odvolávajúc sa na stránku amerického časopisu zameraného na inovácie a technológie wired.com.

Ako sa na wired.com ďalej píše, v čase zúriacej pandémie malá skupina vedcov bojovala za vysledovanie slabo zdokumentovaného pôvodu tvrdení o dĺžke piatich mikrometrov a za zmenu nášho chápania v tom, ako sa Covid-19 šíri.

Nie je vo vzduchu?

Linsey C. Marr, vedkyňa špecializujúca sa na aerosóly a infekčné choroby na americkej Virginia Tech už v apríli minulého roka upozornila, že nový koronavírus sa šíri aj vzduchom a pre ľudí v interiéroch predstavuje značné riziko. Svetová zdravotnícka organizácia (SZO/WHO) však bola iného názoru a na svojom tweeteri uverejnila: „FAKT: # COVID19 NIE JE vo vzduchu.“

Podľa wired.com, v tom čase vydala WHO bezpečnostné pokyny, ktoré spočívali najmä v udržiavaní vzdialenosti dva metre medzi ľuďmi a častom umývaní rúk. WHO na začiatku tvrdila, že SARS-CoV-2 „cestuje“ iba vo veľkýc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 03:41