Reuters
StoryEditor

Naozaj sa Rusko chystá odstrihnúť od internetu? Digitálna železná opona sa môže stať realitou

som12.03.2022., 14:00h
Zástancovia otvoreného, ​​globálne prepojeného internetu sa už dlho obávajú, že veľká krajina alebo región sa odtrhne od webu uprostred geopolitických sporov, čo zmarí nádeje na bezproblémovú sieť schopnú zjednotiť nejednotný svet.
Lajkuj Brainee.sk na

Invázia na Ukrajinu spustila pre Rusko významný digitálny posun. Sankcie uvalené vládami celého sveta – spolu so zatváraním spoločností alebo zastavením činnosti – výrazne ovplyvnili krajinu. 

Odstávka globálneho internetu

Očakáva sa, že Rusko veľmi skoro obmedzí svoju závislosť od globálneho internetu. Píše portál The Conversation. Podľa dokumentov, ktoré Kremeľ zverejnil tento pondelok sa očakáva, že sa začne sťahovať z globálneho internetu do 11. marca.

Viac ako 85 % Rusov používa internet. Od začiatku invázie na Ukrajinu sú ľudia postupne odstrihovaní od služieb ako sú Facebook, Twitter a dokonca aj Netflix – pričom buď Rusko samé obmedzuje ich prístup alebo poskytovatelia sťahujú svoje služby z krajiny.

Z Ruska sa stiahli aj hlavní finanční hráči, vrátane Apple Pay, Google Pay a väčšiny hlavných poskytovateľov kreditných kariet, čo výrazne ovplyvnilo elektronický obchod.

​Rusko dlhodobo kontroluje štátne médiá, ale tolerovalo určitú úroveň voľného prístupu k obsahu a službám cez internet. Aj keď sa tieto slobody postupne zmenšovali, občania stále mohli zostať v spojení so širšou sieťou.

Všetko na ruských serveroch

Ruská vláda nariadila podnikom, aby presunuli svoj webhosting a obchodné služby na ruské servery. Zároveň webové stránky majú odstrániť akýkoľvek Javascript vytvorený zahraničnými spoločnosťami (napríklad sledovací kód napísaný Googlom alebo Facebookom).

Aj keď sa dá predpokladať, že webová stránka s koncovkou „.ru“ sa nachádza v Rusku, nie je to vždy tak. Veľké organizácie často hostia svoje služby na serveroch vzdialených regiónov. Premiestnenie jednotlivých webových stránok na nový server je relatívne jednoduché, no urobiť to v celoštátnom meradle je obrovskou logistickou výzvou. Nevedno, či má nato Rusko vôbec kapacity.

S rastúcim tlakom zo Západu môže Rusko vytvoriť svoju vlastnú verziu „ veľkého čínskeho firewallu “. Čínska vláda tým zaviedla množstvo opatrení, ktoré jej umožňujú regulovať a cenzurovať domáci internet, ako uzná za vhodné.

Hoci súčasné požiadavky Kremľa súvisia s dostupnosťou služieb – a presunom webových stránok a služieb na ruské územie – môže ísť o prvú fázu národného odpojenia od globálneho internetu.

Posun vzad

Keďže sa Rusko v súčasnosti čoraz viac izoluje od globálnych sietí, je potenciálne jednoduchšie implementovať sieťové zmeny, ktoré by Kremľu poskytli plnú kontrolu nad dianím na internete v Rusku. Z tohto pohľadu možno pondelkové oznámenie digitálneho ministerstva vnímať skôr ako prípravné kroky na to, kedy bude krajina digitálne odrezaná od vonkajšieho sveta.

„Kroky načrtnuté v správach sú realistickými míľnikmi, ktoré by zachovali základnú líniu sieťových služieb dostupných v prípade odpojenia od globálneho internetu,“ povedal pre Vice Alp Toker, riaditeľ digitálnej advokačnej skupiny Netblocks, ktorá sleduje výpadky internetu po celom svete.

„Po dosiahnutí konečného cieľu by sa ruský internet stal úplne izolovaným a akékoľvek medzinárodné prepojenia by podliehali dôkladnému dohľadu,“ ozrejmil Toker. „Nemôže sa to stať zo dňa na deň, ale môže sa to stať v krátkom časovom rámci, keďže Rusko už urobilo prvé základné kroky. Môže to vyzerať tak,  že najhoršie ekonomické dopady už nastali, ale v skutočnosti by tento krok predstavoval kultúrny posun, aký tam nebol od kolapsu Sovietskeho zväzu svedkom."

Odpojenie od globálneho ovplyvní aj technologický rozvoj krajiny. Rusko už teraz čelí značnému nedostatku čipov a strate prístupu k pokročilým telekomunikačným technológiám vrátane dodávok od spoločností Ericsson a Nokia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:53