TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Odrezali mesto zo všetkých strán. Mariupol už viac neexistuje, tvrdí zástupca starostu

TASRpc11.03.2022., 06:30h
Rusko povolí Ukrajincom prístup k elektrickému vedeniu v Černobyle, zatiaľ čo v mestách Luck a Dnipro hlásili výbuchy. Všetky dôležité správy o vojne na Ukrajine sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:00 Najmenej 1582 civilistov prišlo dosiaľ o život v prístavnom meste Mariupol ležiacom na juhovýchode Ukrajiny, ktoré už 12. deň čelí blokáde ruskými silami sprevádzanej ostreľovaním. V piatok to v príspevku na sociálnej sieti uviedla tamojšia mestská rada, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

„Nikdy nezabudneme a nikdy neodpustíme tento zločin proti ľudskosti,“ uviedla mestská rada.

18:56 Americký prezident Joe Biden v piatkovom prejave upozornil, že ak by sa do konfliktu na Ukrajine zapojila Severoatlantická aliancia, vypukla by tretia svetová vojna. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

„Priama konfrontácia medzi NATO a Ruskom by znamenala tretiu svetovú vojnu. Je to niečo, čomu musíme zabrániť,“ vyhlásil Biden s tým, že USA sa do vojny na Ukrajine nezapoja. 

18:53 Nemenovaní západní predstavitelia v piatok potvrdili, že na Ukrajine prišiel o život v poradí už tretí generál ruských ozbrojených síl od začiatku ruskej invázie 24. februára.

Západní predstavitelia neuviedli meno padlého generála, ale podľa ukrajinského vojenského zdroja ide o generálmajora Andreja Kolesnikova, veliteľa 29. armády Východného vojenského okruhu. 

18:30 Ukrajinskí predstavitelia obvinili Rusko, že v piatok popoludní z ukrajinského vzdušného priestoru ostreľovalo obce na bieloruskom území. Informovala o tom spravodajská televízia CNN. 

Velenie ukrajinských leteckých síl podľa agentúry Reuters označilo celý manéver za provokáciu, ktorej cieľom je „zatiahnuť ozbrojené sily Bieloruskej republiky do vojny s Ukrajinou“.

17:50 Rusko od piatku obmedzí prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. O tento krok ju požiadala ruská generálna prokuratúra, ktorá v piatok tiež oznámila, že začala trestné stíhanie proti spoločnosti Meta Platforms.

17:45 Veľká väčšina Ukrajincov - 92 percent - je presvedčená, že ich krajina bude schopná odraziť ruskú inváziu. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky ukrajinskej agentúry Rating, ktorý bol zverejnených v piatok. 

17:22 Ruské jednotky podnikli v piatok viaceré raketové útoky na širokú škálu cieľov po celej Ukrajine, pričom v stredoukrajinskom meste Dnipro a jeho okolí spôsobili značné materiálne škody. Terčom útoku boli mestá Ivano-Frankivsk a Luck na západe Ukrajiny.

16:50 Fínsky prezident Sauli Niinistö v piatkovom telefonáte vyzval svojho ruského náprotivka Vladimira Putina, aby na Ukrajine nastolil okamžité prímerie a umožnil evakuáciu civilistov cez humanitárne koridory.

16:14 Viac než 200-tisíc ľudí čaká na útek z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré je pod neustálym ostreľovaním a bombardovaním zo strany ruskej armády. Uviedla to v piatok podľa agentúry DPA tamojšia administratíva.

„Neviem, ako by som opísal skazu v našom meste. Mesto v skutočnosti už neexistuje. Spomeňte si na Groznyj a Aleppo - práve tak teraz vyzerá Mariupol,“ povedal námestník starostu Mariopola Serhij Orlov.

Mariupol TASR/AP

16:00 Ukrajinskí študenti Prešovskej univerzity v Prešove sa spolu s ich slovenskými spolužiakmi pridali k dobrovoľníkom, ktorí pomáhajú s tlmočením pri aktivitách spojených s migráciou. S rôznymi organizáciami, štátnymi inštitúciami či dobrovoľníckymi centrami tak spolupracuje niekoľko stoviek študentov univerzity.

15:48 Rusko vypálilo na ukrajinské mestá a dediny od začiatku vojny už 328 riadených striel s plochou dráhou letu. Povedal to v piatok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolávajú agentúra Reuters a stanica Sky News.

15:20 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil prípravu teroristického útoku na odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle a chce z neho obviniť Ukrajinu. Informovali o tom dnes ukrajinské médiá. Moskva správu zatiaľ nekomentovala.

Elektráreň, ktorá bola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy, v súčasnosti ovládajú ruské invázne jednotky.

Ruské sily sa podľa tvrdenia ukrajinskej vojenskej rozviedky snažia vyrobiť falošné dôkazy, ktoré majú imitovať účasť ukrajinskej armády na černobyľskej havárii a potvrdiť ruskú verziu, píše agentúra Interfax-Ukrajina.

„Pri letisku Antonov v Hostomele boli videné ruské chladiarenské vozidlá, ktoré zbierali telá mŕtvych ukrajinských obrancov. Existuje možnosť, že budú vydávané za zabitých sabotérov v černobyľskej zóne,“ uviedla ukrajinská tajná služba.

14:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že jeho krajina dosiahla zlomový bod vo vojne s Ruskom, avšak varoval pred tým, že nie je možné určiť, ako dlho budú boje ešte pokračovať. 

„Je nemožné povedať, koľko dní ešte budeme oslobodzovať našu zem, no je možné povedať, že to dosiahneme, pretože už sme dosiahli strategický prelom,“ vyhlásil Zelenskyj v príhovore zverejnenom na jeho účtoch na sociálnych sieťach.

14:27 Rusko v piatok oznámilo, že začína trestné vyšetrovanie americkej spoločnosti Meta, ktorá na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram dočasne povolí zverejňovať prejavy násilia voči ruským vojakom.

14:14 Po rannom útoku Rusov na letisko neďaleko Lucku boli v sutinách nájdení ďalší dvaja mŕtvi. Išlo o ukrajinských vojakov. Na Facebooku o tom informoval starosta mesta Igor Poliščuk. Útok si podľa neho vyžiadal celkom štyri obete na životoch a šesť zranených.

13:30 Kremeľ v piatok oznámil, že Rusko ukončí v krajine činnosť spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne médiá Facebook, Instagram a WhatsApp, ak sa ukáže ako pravdivá správa tlačovej agentúry Reuters, že spoločnosť povolí užívateľom v niektorých krajinách zverejňovať príspevky vyzývajúce na násilie voči Rusom a ruským vojakom.

13:15 Dvojnásobný olympijský medailista v jazdectve Paul Schockemöhle si vzal pod patronát 80 utečencov z Ukrajiny. Ženám s malými deťmi zaplatil pobyt v hoteli neďaleko svojho statku pri Hamburgu.

13:05 Severoatlantická aliancia nesmie dovoliť, aby ruská invázia na Ukrajinu vyústila do vojny medzi alianciou a Moskvou, povedal v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý opätovne vylúčil bezletovú zónu nad Ukrajinou.

„Našou zodpovednosťou je zabrániť, aby tento konflikt eskaloval za hranice Ukrajiny a stal sa plnohodnotnou vojnou medzi Ruskom a NATO,“ povedal Stoltenberg v rozhovore pre AFP v čase konania diplomatického fóra v tureckej Antalyi.

12:47 Bezpilotné lietadlo, ktoré sa v noci na piatok zrútilo na predmestí Záhrebu, bolo ruskej výroby. Úrady začali vyšetrovanie. 

Prezident Zoran Milanovič označil pád dronu za „vážny incident“, ktorý však na základe vyhodnotenia udalosti nebol namierený voči Chorvátsku.

V Záhrebe sa zrútil neznámy objekt TASR/AP

12:30 Európska únia by mala podľa Slovenska úplne zakázať medzinárodne transakcie v rubľoch, zakázať verejným dôchodkovým fondom držať ruské aktíva a odrezať všetky ruské aj bieloruské banky od medzibankového platobného systému SWIFT.

12:07 Jadrové výskumné centrum v meste Charkov na východe Ukrajiny je údajne znova pod paľbou ruských síl.

Zariadenie je teraz bez elektriny a na budove sú povrchové škody. Úrad sa teraz pokúša presnejšie stanoviť, aké môžu byť následky tohto poškodenia.  

11:29 Ruský prezident Vladimir Putin požiadal v piatok ministra obrany Sergeja Šojgua, aby pripravil plány na možné posilnenie západnej hranice Ruska v reakcii na rozmiestňovanie jednotiek Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe. 

11:18 V noci na piatok sa na predmestí chorvátskeho hlavného mesta Záhreb zrútil neznámy lietajúci objekt. Jeho dopad spôsobil silný výbuch, avšak pri incidente sa nikto nezranil, informovala v piatok miestna polícia, ktorú citovala agentúra AP.

Podľa portálu The War Zone mohlo ísť o ukrajinské prieskumné bezpilotné lietadlo sovietskej výroby typu Tu-141. Táto informácia sa však nedala bezprostredne overiť.

10:51 Dva a pol milióna ľudí ušlo z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy, uviedla v piatok Organizácia Spojených národov. 

10:30 Ruská armáda zasiahla v piatok psychiatrickú liečebňu neďaleko východoukrajinského mesta Izium v Charkovskej oblasti. Oznámil to miestny guvernér, ktorého citovala agentúra Reuters. Správu nebolo možné nezávisle overiť.

10:13 Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney vo štvrtok v noci oznámil, že zastavuje podnikanie v Rusku. Je tak ďalšou z veľkých nadnárodných spoločností, ktoré takýmto spôsobom zareagovali na inváziu ruskej armády na Ukrajinu.

V Rusku tak nebudú dostupné licencie na obsah a produkty a ostatné aktivity Walt Disney vrátane aktivít Disney Cruise Line, časopisu National Geographic či produkcie lokálneho obsahu a lineárnych kanálov.

10:10 Ruské ozbrojené sily zabili viac ukrajinských civilistov než vojakov, informoval v piatok ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. „Chcem, aby to vedel nielen Kyjev, ale celý svet,“ uviedol.

10:08 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyjadril súhlas s tým, aby sa do bojov na Ukrajine pridali na strane Ruska aj dobrovoľníci zo zahraničia. Šéf Kremľa okrem toho schválil návrh na odovzdanie ukoristených západných raketových systémov proruským separatistom v Doneckej a Luhanskej oblasti.

9:50 Dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli v piatok pri ruskom leteckom útoku na mesto Luck na západe Ukrajiny.

9:40 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v piatok ráno informovalo, že ľudí, ktorí opustili hlavné mesto Kyjev, aby sa zachránili pred útokmi ruskej armády, teraz zabili v dedine Marchalivka.

Jeden muž podľa ministerstva stratil celú 11-člennú rodinu, keď raketa zasiahla jeho dom v dedine nachádzajúcej sa južne od Kyjeva.

9:23 Obyvatelia uväznení v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol požiadali v piatok o pomoc, keď sa ich rodinní príslušníci zúfalo pokúšali s nimi skontaktovať v čase výpadku komunikačných sietí.

9:10 Svetová zdravotnícka organizácia odporučila Ukrajine, aby zničila všetky nebezpečné patogény uchovávané v jej výskumných laboratóriách a zabránila tak „akýmkoľvek prípadným únikom“, ktoré by mohli ublížiť verejnosti.

9:00 Ruské jednotky pokračovali v piatok vo svojej ofenzíve na ukrajinské hlavné mesto Kyjev zo severozápadu a východu. Píše sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

Vo vyhlásení sa uvádza, že ruské jednotky sa predovšetkým snažia prelomiť ukrajinskú obranu od obce Kučari 90 kilometrov na severozápad až po obec Demydiv 40 kilometrov severne od Kyjeva.

8:50 Pri piatkovom útoku ruských síl na ukrajinské mesto Dnipro boli ostreľované civilné ciele. Oznámila to Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie, podľa ktorej zahynul pri útoku jeden človek. 

8:06 Video dievčatka, ktoré v kryte interpretovalo pieseň Let It Go z animovaného hitu Frozen, obletelo celý svet. 7-ročná Amelia by sa už mala nachádzať so svojimi blízkymi v Poľsku.

7:56 Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí.

7:36 Situácia v Mariupole je kritická, mesto je bombardované každú polhodinu. Ruské letectvo útočí väčšinou na obytné oblasti, informuje Nexta. Starosta Vadym Bojčenko sa vyjadril, že útočníci používajú zakázané zbrane.

6:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo videopríhovore uviedol: „Údajne pripravujeme chemický útok... To ma naozaj znepokojuje, pretože sme boli opakovane presvedčení, že ak chcete poznať plány Ruska, pozrite sa, z čoho Rusko obviňuje ostatných... Rozhodli ste sa uskutočniť ‚dechemizáciu‘ Ukrajiny? Pomocou čpavku? Pomocou fosforu? Čo ste pre nás ešte pripravili? V mojej krajine neboli vyvinuté žiadne chemické ani žiadne iné zbrane hromadného ničenia.“

06:07 Ukrajinská televízia a ďalšie médiá hlásili v piatok výbuchy v meste Luck na severozápade a v meste Dnipro v stredovýchodnej časti Ukrajiny.

Ukrajinský parlament zverejnil na Twitteri video s následkami leteckého úderu na Dnipro. K záznamu napísal, že ide o výsledok „útoku ruských teroristov“.

05:55 Lídri Európskej únie vo štvrtok zmarili nádeje Ukrajiny na rýchle získanie členstva v EÚ, keď na summite vo francúzskom Versailles riešili dôsledky ruskej invázie na Ukrajinu.

Dvojdňovému neformálnemu summitu hláv štátov alebo vlád členských krajín EÚ, ktorý sa končí v piatok, dominovala vojna na Ukrajine a dodávky energií do EÚ. Slovensko na summite zastupuje premiér Eduard Heger.

05:31 Kolóna ruských vojenských vozidiel pri Kyjeve sa presúva do blízkych oblastí, čo môže signalizovať obnovený tlak na ukrajinskú metropolu, uviedla v piatok stanica BBC s odvolaním sa na satelitné snímky, ktoré zverejnila americká spoločnosť Maxar Technologies.

Maxar Technologies uviedla, že snímky zachytili pohyb obrnených vozidiel v obciach v blízkosti letiska. Z fotografií je podľa spoločnosti tiež zrejmé, že sa severnejšia časť ruskej kolóny preskupila v blízkosti obce Lubjanka a blízko sa nachádzajú ťahané húfnice v palebnej pozícii. Niektoré z vojenských vozidiel sa presunuli do okolitých lesov.

Reuters

04:10 Ruské ministerstvo obrany umožní ukrajinskému tímu opravárov prístup k elektrickému vedeniu v okolí jadrovej elektrárne Černobyľ. 

Objavili sa totiž vážne obavy o stave Černobyľu na severe Ukrajiny, ako aj o Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu.

03:07 Ukrajina oznámila, že ruské ozbrojené sily ostreľovali jadrové výskumné zariadenie v meste Charkov, pričom Moskvu obvinila z „jadrového terorizmu“.

Štátna inšpekcia jadrového dozoru Ukrajiny podľa BBC uviedla, že výskumné zariadenie prišlo o elektrickú energiu a utrpelo „povrchové“ škody počas ostreľovania, ku ktorému došlo vo štvrtok večer.

01:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že za dva dni bolo z miest evakuovaných približne 100-tisíc ľudí. Obvinil však ruské sily z útoku na humanitárny koridor v meste Mariupoľ. 

Zelenskyj povedal, že sa rozhodol poslať do obliehaného prístavného mesta Mariupoľ konvoj nákladných áut s potravinami, vodou a liekmi.

00:15 Bezletová zóna nad Ukrajinou by neochránila pred väčšinou útokov zo zbraní, ktoré v súčasnosti používajú ruské jednotky. Povedal to vo štvrtok generálporučík Scott Berrier, riaditeľ americkej Obrannej spravodajskej agentúry.

Včerajší online si môžeš pozrieť tu

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:07