Archív Rita Maestre/Bernat Armangue/Twitter
StoryEditor

Objala migranta zo Senegalu, na internete ju šikanujú

Martina Bednárová21.05.2021., 09:17h
Sociálna pracovníčka prejavila súcit a objala vysileného muža, ktorý uteká z nebezpečnej krajiny. Na internete zožala aj urážky a šikanu.
Lajkuj Brainee.sk na

Trvalo týždne, kým sa neznámy muž dostal zo svojej rodnej krajiny na španielske pobrežie. Absolvoval cestu, ktorú mnohí neprežijú. Ako prvá sa k nemu dostala len 20-ročná Španielka, ktorá popri škole pracuje ako sociálna pracovníčka na hraniciach, Rita Maestre. „Plakal, a tak som ho chytila a on ma objal,“ popisuje vrúcny moment Rita na svojom Twittri. Bežné gesto spolupatričnosti, ktorý sa navyše od Rity ako od dobrovoľníčky očakával, zachytili jej kolegovia na video.

Spustila lavínu

Rita bola s neznámym migrantom zo Senegalu, ktorý priplával k španielskemu pobrežiu s tisícami Afričanov, chvíľu. Dokonca nezachytila jeho meno. Muž bol unavený, vyčerpaný a lomcovali s ním emócie. „Odvtedy som ho nevidela. Video z nášho stretnutia som uverejnila na svojej sociálnej sieti, a vtedy to začalo,“ hovorí Rita pre televíziu RTVE. Ľuďom sa na sociálnej sieti dokonca nepáčilo, že jej priateľ je černoch. Útoky mierili aj naňho.

Mladá žena sa stala terčom rasistických útokov a osočovania. Užívateľom vadilo, že muža tmavej pokožky objala, že mu „dovolila,“ aby ju objal. Rasistické útoky sa vystupňovali natoľko, že svoj profil na sociálnej sieti uzamkla. „Nedovoľme nenávisti, aby vyhrala,“ odkazuje hejterom Rita. Zároveň dodáva, že na podobne emocionálne vypäté situácie nie sú pred tým, ako ich pustia do terénu, pripravení.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:15