Twitter.com/Shayan Sardarizadeh
StoryEditor

VIDEO Ruka cez mikrofón. Ľudia špekulujú, či Putin sedel so stevardkami alebo ide o fake

Lada RežňákováiDnes06.03.2022., 15:00h
Sociálne siete zaplavilo video z návštevy prezidenta Vladimíra Putina v ruskej leteckej spoločnosti. Spoločne s ním sa však objavili aj špekulácie o tom, že Putin so zamestnancami Aeroflotu v skutočnosti nesedel.
Lajkuj Brainee.sk na

Dôvodom má byť skutočnosť, že mu na videu prechádza ruka cez mikrofón. Podľa odborníka ide však o dôsledok kompresie videa.

Podľa niektorých tak Putin použil zelené kľúčovacie pozadie, alebo hologram a so stevardkami pri stole v skutočnosti nesedel. Ostatne zodpovedalo by to tomu, že sa k ľuďom v poslednej dobe nepribližuje bližšie ako na vzdialenosť niekoľkých metrov, ako ukazujú aj snímky z rokovania prezidenta s jeho najbližšími spolupracovníkmi.

Hoci video môže pôsobiť zvláštne, podľa odborníkov má „prechádzajúca ruka mikrofónom“ vysvetlenie. „Ide o ilúziu, ktorá je spôsobená tým, že je video v nízkom rozlíšení a zároveň skompresované Twitterom. Keď sa pozriete na videá alebo fotky zo schôdzky vo vysokom rozlíšení, na ruke Putina nie je nič neobvyklé,“ uviedol novinár BBC Shayan Sardarizadeh.

Novinár zároveň upozornil aj na druhé video, ktoré sa začalo v súvislosti s Putinom šíriť. Ide o záznam, na ktorom je naopak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý rukou posunie mikrofón. Podľa rôznych účtov na sociálnych sieťach si mal týmto gestom práve robiť srandu z Putina. Avšak video, na ktorom sa Zelenskyj dotýka mikrofónu je podľa Sardarizadeha z jeho piatkového prejavu.

​Putin na včerajšom stretnutí so stevardkami z Aeroflotu uviedol, že považuje za úplne správne rozhodnutie neobmedzovať takzvanú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine len na oblasť Donbasu. Uviedol tiež, že ruské jednotky už zničili skoro všetku ukrajinskú vojenskú infraštruktúru, protivzdušnú obranu vraj prakticky zlikvidovali.

Šéf Kremľa tiež varoval pred zriadením bezletovej zóny nad Ukrajinou, ktoré požaduje Kyjev. „Akýkoľvek krok týmto smerom budeme považovať za účasť na ozbrojenom konflikte tej krajiny, z ktorej územia bude prichádzať nebezpečenstvo pre našich vojakov,“ povedal.

Dodal, že nebude hrať rolu, k akej vojenskej organizácii táto krajina patrí. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok povedal, že aliancia nevyhlási nad Ukrajinou bezletovú zónu, pretože by to viedlo k rozšíreniu konfliktu za jej hranice.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:00