Reuters
StoryEditor

Ako sa Putin pripravil na sankcie s tonami afrického zlata. V Sudáne majú pôsobiť aj Vagnerovci

som03.03.2022., 16:00h
Whistleblower pre The Telegraph tvrdí, že Kremeľ je najväčším zahraničným hráčom v obrovskom sudánskom baníckom sektore. V Sudáne má pôsobiť ruská skupina Vagnerovcov, ktorá ma dohliadať na ruské ťažobné spoločnosti.
Lajkuj Brainee.sk na

Rusko za niekoľko posledných rokov nezákonne prepašovalo stovky ton zlata zo Sudánu ako súčasť širšieho úsilia vybudovať „pevnosť Rusko“ a chrániť sa pred očakávanými sankciami súvisiacimi s Ukrajinou. Píše The Telegrpah.

Kremeľ od roku 2010 viac ako štvornásobne znásobil množstvo zlata držaného v ruskej centrálnej banke, čím vytvoril akúsi „vojnovú truhlicu“ prostredníctvom mixu zahraničného dovozu a obrovských domácich zásob zlata ako tretí najväčší producent drahého kovu na svete.

Viac zlata ako amerických dolárov

Ruska centrálna banka po prvýkrát v júni 2020 držala viac zlata ako amerických dolárov, pričom vzácne kovy tvorili viac ako 23 percent celkových rezerv, ktoré sa minulý mesiac zvýšili na hodnotu 630 miliárd dolárov.

Hoci oficiálne štatistiky naznačujú, že Sudán nevyváža do Ruska takmer žiadne zlato, výkonný riaditeľ jednej z najväčších sudánskych spoločností zaoberajúcich sa ťažbou zlata pre The Telegraph povedal, že Kremeľ je najväčším zahraničným aktérom v rozsiahlom ťažobnom sektore krajiny.

​​Nadštandardné vzťahy so Sudánom

„Rusko podniká veľa operácií so sudánskym zlatom a veľa z neho sa pašuje v malých lietadlách z vojenských letísk roztrúsených po celej krajine smerom do Ruska,“ povedal pod podmienkou zachovania anonymity. 

Domnieva sa, že zo Sudánu sa do Ruska ročne prepraví okolo 30 ton, hoci nie je možné odhadnúť skutočný rozsah.

Riaditeľ dodáva, že Rusko to má povolené kvôli úzkym kontaktom so sudánskym vojenským veliteľom, Mohamedom „Hemedtim“ Hamdanom Daglom, ktorý sa minulý rok stal de facto viceprezidentom krajiny. Hemedti dokonca minulý týždeň cestoval do Moskvy, v čase keď ruské jednotky prúdili cez hranicu na Ukrajinu, čo je ďalším znakom posilnenia bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami.

​Vagnerovci

Experti tvrdia, že Vagnerovci, súkromná vojenská spoločnosť riadená oligarchom Jevgenom Prigožinom napojeným na Kremeľ, cvičí Hemedtiho Sily rýchlej podpory (RSF) – veľkú polovojenskú organizáciu, ktorá je súčasťou sudánskej armády. Dve ťažko ozbrojené skupiny spolupracovali na ochrane ruských ťažobných spoločností v dôležitých zlatých baniach v odľahlých oblastiach Sudánu, kde je bezpečnosť veľmi nízka.

„Jednou z vecí, ktoré sme videli, keď Rusko začalo nasadzovať Vagnerovcov do Sudánu, je, že sa zamerali na ochranu úsilia pri ťažbe zlata,“ hovorí Sim Tack, spoluzakladateľ Force Analysis, belgickej poradenskej spoločnosti, ktorá sa špecializuje na konflikty.

​M-Invest ako krytie

Ruské spoločnosti ako M-Invest, ktorá má miestnu dcérsku spoločnosť s názvom Meroe Gold, začali pôsobiť v Sudáne po tom, čo sa bývalý diktátor Omar al-Bašír v roku 2017 stretol s Vladmirom Putinom, ponúkli mu ťažobné koncesie a umožnili mu vybudovať námornú základňu na Červenom mori. 

Ďalšou ťažobnou firmou prepojenou na Ruskom je Kush for Exploration and Production Company, ktorá pôsobí v Sudáne od roku 2013. Tack hovorí, že hoci sú tieto spoločnosti etablovanými subjektmi, množstvo zlata, ktoré vyvážajú do Ruska, je „úplne neznáme“.  

Napriek tomu, že M-Invest uvádza svoje hlavné aktivity ako „ťažbu rúd a pieskov drahých kovov“, vyšetrovanie CNN zistilo, že firma viedla dezinformačnú kampaň proti revolúcii v roku 2019, ktorá zvrhla islamistického vládcu al-Bašíra. 

V roku 2020 USA uviedli, že M-Invest vlastnil Prigožin a slúžil ako krytie pre Wagner Group, ktorá v súčasnosti organizuje „online protirevolučnú kampaň“ proti druhej vlne protestov, ktoré destabilizovali Sudán po zásahu armády.

Počas krátkeho sudánskeho experimentu s demokraciou, keď sa vláda po rokoch ochromujúcich sankcií snažila napraviť vzťahy so Západom, sa Rusko zväčša vyhýbalo vodcom krajiny a namiesto toho spolupracovalo s Hemedtim.

​​Rusko má záujem aj o zlato v iných krajinách

Zapojenie ťažobnej spoločnosti do kybernetickej vojny tiež odzrkadľuje Putinovu širšiu stratégiu v Afrike, kde subjekty spojené s Ruskom stierajú hranice medzi súkromnými bezpečnostnými operáciami a ťažbou zdrojov.

Tack hovorí, že zatiaľ čo Sudán je možno najdôležitejším zdrojom afrického zlata pre Rusko, nie je jedinou krajinou na radare Kremľa.

„Minimalizácia účinku sankcií prostredníctvom zlata je niečo, čo ovplyvnilo ruský prístup v Afrike, pretože veľmi podobné veci vidíme v Mali, Burkine Faso a Stredoafrickej republike. Idú po krajinách, ktoré majú dostatok prírodných zdrojov, aby im pomohli zvýšiť ich zásoby,“ povedal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:13