StoryEditor

Rodinu som nevidel niekoľko dní, povedal Zelenskyj. Rozhovor so zahraničnými novinármi prerušil výbuch

dttiDnes02.03.2022., 15:09h
Môj denný režim teraz obsahuje iba prácu a spánok. V utorkovom rozhovore so zahraničnými novinármi to vo svojom kyjevskom bunkri povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Lajkuj Brainee.sk na

„Len jem a pracujem. To je všetko,“ povedal stanici CNN a agentúre Reuters prezident, zatiaľ čo mal na sebe kaki tričko a vojenskú obuv. Novinárom odpovedal v budove, ktorú stráži ukrajinská armáda. Na otázku, kedy naposledy sa videl so svojou rodinou, odpovedal, že už sú to tri dni.

Zelenskyj v utorkovom rozhovore prehlásil, že kým bude Rusko pokračovať v paľbe na ukrajinské mestá pokračovať, nie je možné v rozhovoroch medzi oboma stranami dosiahnuť čo len malý pokrok.

„Každá strana musí prestať bojovať a vrátiť sa tam, kde sa to pred šiestimi dňami začalo. Je dôležité zastaviť bombardovanie ľudí. Potom môžeme ísť ďalej a zasadnúť k rokovaciemu stolu,“ povedal prezident.

Hoci poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč potvrdil, že druhé kolo rozhovorov s Ruskom sa uskutoční v stredu večer, minister zahraničia Dmytro Kuleba podľa denníka Ukrajinská pravda v stredu uviedol, že ešte nie je jasné, kedy sa nové rozhovory s Ruskom uskutočnia.

​Prezident tiež varoval NATO, že ak Rusko prevezme kontrolu nad jeho krajinou, čakajú členské krajiny Aliancie problémy. „Ak Ukrajina zlyhá, všetky tieto jednotky budú na vašich hraniciach, v Poľsku, v Litve. A vy budete čeliť väčším problémom. Budú tam ďalšie provokácie,“ vyhlásil.

Tiež upozornil, že Kremľu nezáleží na tom, kam jeho rakety dopadajú. „Ako je vidieť, nedávajú si pozor. O život prichádzajú deti. Obhajujeme tu naše právo na život. Moskva strieľa rakety na srdce starodávneho Kyjeva,“ uviedol.

Zelenskyj tiež ocenil odvahu Ukrajincov, ktorí ani po šiestich dňoch ruských úderov neprestávajú bojovať. Porozprával tiež o ruských vojakoch. „Nemajú potuchy, čo robia. Nepoznajú naše ulice. Nepoznajú tento ľud. Nechápu našu filozofiu. Poslali ich sem len zabíjať a zomrieť,“ podotkol.

Keď sa rozhovor chýlil ku koncu, prišiel za prezidentom vedúci jeho kancelárie, aby mu oznámil, že ruská raketa práve zasiahla televíznu vežu pri kyjevskom pamätníku holokaustu Babí Jar a zabila najmenej päť ľudí. „To je Rusko,“ povedal novinárom prezident a odišiel naliehavú situáciu riešiť.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:30