PoliticiYoutube/Stanislav Mizík/Facebook/Lucia Ďuriš Nicholsonová
StoryEditor

Strápňujú celé Slovensko. Extrémisti počas vojny na Ukrajine prerazili najhlbšie dno hanby

Lukáš Kovalčík01.03.2022., 14:00h
Kým ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj zjednocuje celý demokratický svet, slovenskí extrémisti zatiaľ šíria nové hoaxy.
Lajkuj Brainee.sk na

„Sedel tam v zelenom tričku, akoby si práve odskočil z boja z prvej línie. A všetkým nám ukázal, ako má vyzerať prejav štátnika - bez papiera, bez zbytočných slov,“ takto na sociálnych sieťach opísala aktuálny prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová.

„Bojujeme o prežitie. Bojujeme aj za to, aby sme boli rovnocennou súčasťou Európy,” hovoril nám Zelenskyj. Niektorých europoslancov dojal a rozplakal. Všetci sme stáli a dlho, veľmi dlho tlieskali.“

To sa však netýkalo europoslanca poslanca Uhríka z hnutia Republika, ktorý podľa Nicholsonovej sedel a ťukal si do mobilu.

Poslankyňa na Facebooku informovala, že neskôr Uhrík vystúpil s prejavom, ktorý europoslanci odmietli krikom a skandovaním slova „shame“. Uhrík mal v prejave hovoriť o USA, bez akejkoľvek zmienky o Ukrajine.

Jeho bývalí či súčasní stranícki kolegovia však klesli ešte hlbšie.

Mizík tvrdí, že uvidel Afriku

Kotlebovec, ktorý sa preslávil tým, že údajne nevie pracovať s počítačom, na svoj Facebook včera pridal video z hraníc s Ukrajinou. „Ja som tu uvidel Afriku..bratia slovania, kde sú tie deti a ženy?“ vykrikuje Mizík vo videu a prechádza sa medzi utečencami tmavšej pleti.

To, že ľudia, ktorí sa nechtiac dostali do jeho videa, sú v Ukrajine legálne žijúce a pracujúce osoby či zahraniční študenti, ktorí sa v čase vojny snažia vrátiť do svojich krajín, tohto človeka absolútne nezaujíma.

Avšak, čo iné sme od milovníka proruskej propagandy mohli očakávať?

K situácii sa vyjadril aj ďalší známy extrémista Milan Mazurek z Republiky, podľa ktorého je hraničný priechod Vyšné Nemecké „miestom, cez ktoré na Slovensko veselo prúdia Afričania“. Vraj to nemá s pomocou ženám a deťom na Ukrajine nič spoločné.

Screenshot Web Facebook/Milan Mazurek

Polícia objasňuje situáciu

​K týmto hoaxom sa už na sociálnych sieťach vyjadrila aj polícia.

„Dezinformátori sa snažia pomaličky, ale isto manipulovať verejnú mienku tak, že cez hraničné priechody nechodia Ukrajinci, ale samí cudzinci. Majú takú drzosť, že svoje teatrálne výstupy si prídu nakrúcať priamo na hranice k ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou.?“ napísali policajti na svojom Facebooku.

​Na objasnenie situácie poskytli štatistický prehľad, koľko cudzincov od vyhlásenia vojny do dnešného poludnia prešlo našou východnou hranicou s Ukrajinou.

K problematike sa na sociálnych sieťach vyjadril aj štátny tajomník Juraj Smatana.

„Dnes je Slovensko plné empatie a ochoty pomáhať napadnutej Ukrajine. Stane sa však presne to, čo sme už zažili s covidom. Prvé týžnde sme tlieskali lekárom z balkónov a dezoláti mlčali, po roku tým istým lekárom skupinky agresívnych pomýlencov hulákali pod oknami," napísal na svojom Facebooku politik.

Vo svojej predpovedi, sa zamyslel nad tým, ako by sa reakcie konšpirátorov mohli postupne vyvíjať.

 

Príde únava, všednosť, energetická kríza a hlavne - prídu premyslené provokácie, ktoré nám budú chcieť nahovoriť, že Ukrajinci nie sú ako my. Niekto neznámy v noci postrieka ukrajinskými slovami stenu na kostole. Niekto neznámy vypustí na sociálne siete fámu, že ukrajinský utečenec znásilnil dievčatko, vykradol obchod…,“ uzatvára Smatana.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:54