V Kyjeve a ďalších mestách hlásia výbuchy. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti.Twitter/AmadFarouki
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Kyjevom otriasla explózia, Putin si dal ako podmienku na ukončenie bojov zisk Krymu

ČTKTASRkam28.02.2022., 13:00h
Svet sa prebudil do piateho dňa vojny na Ukrajine. Rusko naďalej ostreľuje dôležité mestá, no Ukrajina nateraz úspešne odoláva.
Lajkuj Brainee.sk na

20:11 Únia rozšírila sankčný zoznam o mená vysoko postavených a vplyvných Rusov. Po novom sa naň dostal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, riaditeľ Rosnefťu Igor Sečin či oligarchovia blízki Putinovi – Mordašov a Timčenko. Na zozname sú aj televízni moderátori štátnych televízií.

19:36 Kyjevom práve otriasol mohutný výbuch.

19:06 Medzinárodná futbalová federácia aj Európska futbalová únia vylúčili v pondelok reprezentačné tímy aj kluby z Ruska zo všetkých súťaží. Je to trest za ruskú inváziu na Ukrajinu.

Rusko si nezahrá marcovú baráž o postup na MS 2022 do Kataru a Spartak Moskva skončil v osemfinále Európskej ligy.

18:19 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok zakázal obyvateľom prevádzať peniaze do zahraničia, píšu agentúry AFP a Bloomberg. Ide o opatrenie prijaté na podporu ruského rubľa, ktorého hodnota v dôsledku západných sankcií prudko klesla.

V dekréte podpísanom Putinom sa tiež uvádza, že vývozcovia budú musieť držať najmenej 80 percent príjmov v rubľoch, aby podporili ruskú ekonomiku. Opatrenia vstúpia do platnosti 1. marca.

Vladimir Putin TASR/AP

,,Prezident Vladimir Putin zakázal všetkým ruským obyvateľom prevádzať peňažné prostriedky do zahraničia, a to aj na účely poskytovania zahraničných úverových zmlúv, čo potenciálne vystavuje veľkú časť zahraničného dlhu krajiny vo výške 478 miliárd amerických dolárov riziku nesplatenia," píše Bloomberg.

17:58 Vladimir Putin uviedol v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou na skočenie bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny. 

,,Vladimir Putin uviedol, že dohoda je možná iba vtedy, ak budú bezpodmienečne zohľadnené legitímne bezpečnostné záujmy Ruska vrátane uznania ruskej zvrchovanosti nad Krymom, demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny a zaistenia jej neutrálneho statusu," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta lídri spolu hovorili približne 90 minút a Macron počas telefonátu zopakoval Putinovi požiadavky medzinárodného spoločenstva na zastavenie ruskej ofenzívy na Ukrajine.

17:53 Británia oznámila ďalšie sankcie voči Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu. Nebude púšťať do svojich prístavov ruské lode či lode plávajúce pod ruskou vlajkou a zmrazia aktíva ďalším ruským bankám.

17:30 Volodymyr Zelenskyj podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v Európskej únii.

17:00 Hotely na Zemplíne evidujú od záveru minulého týždňa prílev utečencov z Ukrajiny. Záujem zaznamenávajú prevažne o krátkodobé pobyty.

"Prílev utečencov sme zaznamenali aj u nás. Išlo o veľký a hlavne rýchly nárast rezervácií, či už cez OTA portály alebo telefonicky," uviedla pre TASR Štefánia Pokšajová z humenského hotelu Karpatia s tým, že prvé rezervácie zaznamenali v piatok, ich prudký nárast v sobotu.

Aktuálne majú v hoteli takmer plno. Prevažne ide o ľudí, ktorí čakajú na svojich blízkych, kým prejdú cez hranice, ubytovaní sú tiež utečenci, ale i ľudia, ktorí utečencom poskytujú humanitárnu pomoc.

16:59 Podpora vojnových zločinov ruského prezidenta Vladimira Putina je za hranicou ľudskosti i zákona. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Na sociálnej sieti upozornil, že sa nachádzame aj v hybridnej vojne. V tejto súvislosti podľa neho koná aj polícia, ktorá sleduje činnosť dezinformátorov. Povzbudil občanov, aby si dávali pozor na zdroje, z ktorých zdieľajú informácie, prípadne nahlasovali podozrivé príspevky polícii.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

16:56 Zelenskyj podpísal žiadosť o členstvo Ukrajiny v Európskej únii, uvádza oficiálny telegramový kanál Najvyššej rady.

16:52 Časti pamätníka padlých sovietskych vojakov na Námestí osloboditeľov v Košiciach niekto pomaľoval modrou a žltou farbou, teda farbami ukrajinskej zástavy. Podľa polície poškodených bolo v sobotu šesť betónových podstavcov, ktoré tvoria súčasť tejto národnej pamiatky.

"Pre vlastníka pomníka - Mesto Košice vznikla doposiaľ nezistená škoda. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach začal v tejto súvislosti trestné stíhanie pre trestný čin poškodzovania cudzej veci," uviedla v pondelok pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.  

Pamätník vojakov Sovietskej armády pomaľovaný farbami ukrajinskej zástavy TASR/František Iván

16:46 Hotspoty pre utečencov z Ukrajiny sú už zriadené, do prevádzky sa spustia po tom, ako vláda na základe novely zákona o azyle schváli poskytovanie dočasného útočiska. Ministerstvo vnútra o tom informuje na sociálnej sieti. Tzv. hotspoty majú fungovať v štyroch obciach na východe Slovenska, a to v Uliči, Ubli, Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach. Rezort vnútra ešte v nedeľu avizoval, že hotspoty začnú fungovať od pondelka.

16:44 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok povedal, že do Poľska od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) prišlo už približne 300-tisíc Ukrajincov a mnohí ďalší sa pokúšajú dostať k hraniciam. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

16:37 Polícia zverejnila aktuálne fotografie z východnej hranice. Okrem toho informovala o zvýšenom záujme o vydanie cestovného pasu. Záujem o podanie žiadosti o vydanie cestovných pasov sa oproti predchádzajúcim týždňom zvýšil. Najmä cestovné pasy pre deti a to najmä v urýchlenej lehote do dvoch a do desiatich pracovných dní. 

16:33 Moderátori ČT24 sa nechtiac ocitli v éteri:

16:30 Ruské invázne sily opúšťajú mestskú radu v Berdjansku, zatiaľ čo demonštranti skandujú „Ukrajina je naša“. Neznamená to však, že sa vzdajú mesta, pravdepodobne sa umiestnili na predmestí, aby zabránili konfrontácii.

16:28 Účelom západných sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu je zvrhnutie ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v pondelok hovorca britského premiéra Borisa Johnsona. Odmietol však, že hlavným cieľom sankcií je zmena režimu.

16:22 Pravoslávna cirkev Ukrajiny v pondelok uviedla, že jednotky strážiace Kláštor svätého Michala v Kyjeve zadržali "diverzantov", ktorí chceli na mieste zaútočiť a zrejme zabiť najvyššieho predstaviteľa ich cirkvi. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

16:20 Ministri obrany Európskej únie (EÚ) potvrdili jednotnú pozíciu a záujem aktívne konať na podporu Ukrajiny. Po ich pondelkovom rokovaní o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). Témami stretnutia bola aj informácia od viacerých členských štátov o dodávkach vybavenia pre Ukrajinu či boj proti ruskej vojnovej propagande.

TASR/P. Zachar

16:14 Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadilo transparentný účet na pomoc Ukrajine. Okrem toho spracovalo vzory konkrétnych uznesení zastupiteľstiev k adresnej pomoci a tiež apeluje na vysoké školy a univerzity. TASR o tom informoval hovorca združenia Michal Kaliňák.

16:07 Maďarská vláda v pondelok rozhodla, že nepovolí transport smrtonosných zbraní cez územie Maďarska, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prostredníctvom videozáznamu zverejneného na Facebooku.

Šéf maďarskej diplomacie po prílete do Kosova uviedol, že vypukla vojna, ktorú Maďari nechceli a ani nechcú. "Chceme mier v celom regióne," zdôraznil.

16:04 Starosta Kupjanska v Charkovskej oblasti bol obvinený z vlastizrady. Hennadi jMazehora podľa generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej údajne spolupracoval s ruskými silami. Obvinila ho, že ponúkol podporu jednotkám, ktoré obsadili jeho mesto, a postúpil im kontrolu. Informoval o tom na Twitteri The Kyiv Independent.

15:58 Mesto Košice má v súčasnosti pripravených 500 lôžok pre utečencov z Ukrajiny. Na očakávaný prílev migrantov sa pripravuje aj zriadením call centra s operátormi hovoriacimi po ukrajinsky. Okrem iného organizuje aj zbierku humanitárnej pomoci. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informovalo vedenie mesta.

15:56 Americká spoločnosť Meta, prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook, oznámila, že zablokovala niekoľko falošných profilov a hacknutých účtov prepojených na Rusko. Tie podľa nej zdieľali dezinformácie ohľadom situácie na Ukrajine, informovala v pondelok agentúra AFP.

Meta Meta Reuters

15:52 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na Konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC). Oznámila to v pondelok ruská misia pri OSN v Ženeve.

15:50 Ruský miliardár a majiteľ futbalového tímu Chelsea Roman Abramovič sa podľa informácií izraelského denníka Jeruzalem Post na žiadosť ukrajinskej strany zúčastňuje rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevgen Korničuk nechcel konkrétne komentovať Abramovičovo zapojenie do rozhovorov, ale povedal, že „oceňujeme každého, kto môže pomôcť, ak má dostatočný vplyv“.

15:44 Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké, ako sankcie zo strany Európskej únie. TASR o tom informovala na základe informácií od AFP a Reuters.

Japonsko plánuje uvaliť sankcie na Bielorusko, spojenca Ruska, oznámil v pondelok japonský premiér Fumio Kišida. TASR túto správu prevzala od agentúry DPA. Sankcie sú zamerané na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a ďalších vládnych predstaviteľov, spresnil Kišida.

15:41 Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine proaktívne vyhľadáva trestnú činnosť zahŕňajúcu napríklad propagáciu vojny na internete. Preveruje a vyhodnocuje tiež podnety od občanov. Pre TASR to uviedla Andrea Dobiášová z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

15:35 Rusi zhodili na ukrajinské mesto Ochtyrka najsilnejšiu nenukleárnu bombu, tvrdí starosta. Výbuch má extrémne následky. Píšu HNonline.sk

15:30 Rokovania medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou pri ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Výsledky by mali byť známe čoskoro.

14:58 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyslovila v pondelok za rozšírenie Európskej únie o Ukrajinu.

,,Ukrajina je Európa. A mala by byť aj v Európskej únii. Súhlasím s výzvou (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby EÚ spravila rozhodný krok smerom k členstvu Ukrajiny v EÚ. Je načase," uviedla Čaputová.

Zelenskyj v pondelok vo videopríhovore vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie Ukrajiny podľa nového osobitného postupu.

Slovenský premiér Eduard Heger v rozhovore pre týždenník Politico vyjadril podporu otvoreniu "úplne nového (prístupového) postupu" pre Ukrajinu, ktorú sužuje vojna a "chce byť súčasťou Európy".

14:51 Rusi vyrazili do bojov s bohatým arzenálom zbraní. Aj keď Ukrajine pomôže Nemecko, vojenským útokom agresora zatiaľ odolávajú vďaka svojej chrabrosti. Pozri sa v galérii, akými zbraňami a strojmi disponujú Rusi.

14:44 Slovensko požiada agentúru Frontex o pomoc pri ochrane slovensko-ukrajinskej hranice. "Ako krajina v prvej línii si totiž uvedomujeme, že ide o vonkajšiu hranicu celého schengenského priestoru," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) po nedeľnom (27. 2.) rokovaní ministrov pre vnútorné záležitosti v Bruseli.

14:36 Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany "európskych štátov".

14:34 Bulharský predseda vlády Kiril Petkov v pondelok oznámil, že odvolá ministra obrany Stefana Janeva za jeho zdržanlivý postoj k situácii na Ukrajine. Janev odmietol vojenskú inváziu označiť ako vojnu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Petkov oznámil, že odvolanie ministra obrany by mala schváliť vláda v pondelok na mimoriadnom zasadnutí. "Žiadny môj minister obrany nemôže použiť slovo 'operácia' namiesto pojmu 'vojna'," dodal premiér. Vláda by mala oznámiť meno nového ministra už čoskoro.

14:33 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský "protivojnový výbor", ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine. Informovala o tom v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

14:32 Na ukrajinsko-slovenských hraniciach je situácia s utečencami už nekontrolovateľná, preto veľkú časť davu utečencov presmerujú k ukrajinsko-maďarským hraniciam, kde ich Maďarsko prijíma, oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie zverejnil na Facebooku rozhovor v prestávke rokovania OSN v New Yorku, v ktorom zdôraznil, že maďarské orgány na hraniciach pracujú na plné kapacity, avšak ukrajinské orgány púšťajú utečencov v podstatne nižšom tempe.

14:31 Gréckokatolícky prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ vyzýva ľudí, aby boli nápomocní utečencom z Ukrajiny. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Na hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj pomáha naša Prešovská charita spolu so Spišskou charitou a mnoho dobrovoľníkov charity. Tiež tam pomáhajú bohoslovci a kňazi z nášho kňazského seminára a mnohí kňazi z Prešovskej archieparchie. V tejto ťažkej situácii my kresťania v duchu svojej viery pomáhame trpiacemu Kristovi, ktorého môžeme a máme vidieť v každom utečencovi. Je to skúška našej viery, dúfam, že v nej obstojíme," povedal Babjak.

14:29 Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytne vojnovým utečencom z Ukrajiny 204 miest aj so stravou na internátoch krajských stredných škôl, ktoré nie sú momentálne obsadené. Ďalších 127 miest poskytne kraj v nevyužívaných internátoch. Po skončení zasadnutia krízového štábu o tom v pondelok informoval predseda TSK Jaroslav Baška.

12:27 Pri strategických raketách, v Severnej a Tichomorskej flotile a tiež na velení strategických bombardérov držia teraz ruskí vojaci bojovú pohotovosť s posilnenými obsluhami, ohlásil dnes ruský minister obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Oznámila to agentúra Interfax. Putin ako vrchný veliteľ v nedeľu nariadil u síl jadrového odstrašovania zvýšiť bojovú pohotovosť.

12:25 Zostrelená ruská vojenská stíhačka Mi-35 v meste Cherson:

12:23 Horí sklad ropy po delostreleckom ostreľovaní v Ochtyrke v Sumskej oblasti. Starosta Pavlo Kuzmenko informoval, že ruskí okupanti zhodili vákuovú bombu. Tento typ zbrane je známy ako najsmrteľnejšia nejadrová bomba, ktorá spôsobuje výbuchy pri vysokej teplote. Informoval o tom The Kyiv Independent na Twitteri.

14:21 Obyvatelia Energodaru, jedného z najmladších miest na Slovensku, posilňujú svoje obranné pozície:

14:19 Americká vláda uviedla do praxe avizované sankcie proti ruskej centrálnej banke. Odstrihla ju od aktív v Spojených štátoch a s okamžitou platnosťou zakazuje Američanom všetky transakcie ako s ruskou centrálnou bankou, tak s ruským ministerstvom financií.

Americký vládny činiteľ podľa agentúry Reuters uviedol, že kroky okrem iného "odstraňujú poistku" v podobe ruských rezerv. Tie sú v objeme 630 miliárd dolárov (562 miliárd eur) a patria k najvyšším na svete.

14:18 Invázia Ruska na Ukrajinu by mohla vstúpiť do dejín aj ako prvá „vojna na TikToku“. Takéto označenie sa v posledných dňoch objavuje v britských či amerických médiách po tom, čo sociálnu sieť zaplavili videá na tému prebiehajúcich bojov, často falošné či zavádzajúce. Podľa agentúry AP sa TikTok stal novým nástrojom ruskej propagandy, ktorú teraz odborníci považujú za výrazne sofistikovanejšiu ako napríklad pri anexii Krymu v roku 2014.

14:16 Polícia Českej republiky vysiela na slovensko-ukrajinskú hranicu päťdesiat českých policajtov.

14:15 Viac ako 1000 spisovateľov z celého sveta, vrátane Salmana Rushdieho, Margaret Atwoodovej a nositeľa Nobelovej ceny Orhana Pamuka, vyjadrilo solidaritu s ľuďmi na Ukrajine, ktorí v čase vpádu ruských jednotiek na územie svojej krajiny prežívajú "najtemnejšie chvíle". Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

14:08 Spojené štáty v pondelok oznámili, že pozastavujú činnosť svojho veľvyslanectva v bieloruskom Minsku a zároveň povoľujú odchod iného ako nevyhnutného personálu z amerického veľvyslanectva v Moskve. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúr AFP a Reuters.

14:06 Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.

Peskov podľa agentúry Reuters vysvetlil, že Rusko pripravovalo plány na možné sankcie Západu, vrátane tých najprísnejších, pomerne dlho. Existujú plány reakcie, boli vypracované a implementujú sa, keď sa objavia problémy, uviedol Peskov.

14:04 Európska komisia (EK) v pondelok upozornila, že kvôli tomu, že humanitárna situácia na Ukrajine sa zhoršuje a krajiny s ňou susediace prijímajú utečencov z Ukrajiny, pracuje "na všetkých frontoch", aby utečencom poskytla núdzovú pomoc. Informuje bruselský spravodajca TASR.

14:02 Takto vyzerá bombardovanie Charkova:


Najdôležitejšie udalosti dňa do 14:00

  • V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa v pondelok začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny
  • Podľa Zelenského bude nasledujúcich 24 hodín pre Ukrajinu kľúčových
  • Ukrajinské mesto Berďansk je pod kontrolou ruských vojsk, Rusi okrem toho brutálne bombardujú Charkov
  • Rusi chceli dobyť Kyjev za dva dni. Prezradil ich uverejnený článok, ktorý bol vopred naplánovaný
  • Zelenskyj žiada Európsku úniu o členstvo, za vstup sa vyslovila aj prezidentka Zuzana Čaputová
  • Slovensko uzatvorilo vzdušný priestor pre lietadlá Ruskej federácie
  • Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí
  • Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 500-tisíc ľudí

13:55 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa vyslovila v pondelok za rozšírenie Európskej únie o Ukrajinu. "Ukrajina je Európa. A mala by byť aj v Európskej únii. Súhlasím s výzvou (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby EÚ spravila rozhodný krok smerom k členstvu Ukrajiny v EÚ. Je načase," uviedla Čaputová.

13:30  - Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utieklo viac ako 500-tisíc ľudí. V pondelok to na Twitteri uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Shabia Mantoová zase priblížila, že asi 281-tisíc ukrajinských utečencov prišlo do Poľska, ďalších 84 500 do Maďarska, 36 400 do Moldavska, vyše 32 500 do Rumunska a približne 30-tisíc na Slovensko. Zvyšní ukrajinskí utečenci sa podľa jej slov nachádzajú v iných, bližšie nespresnených krajinách.

13:02 Zdroj Brainee z Charkova  Saša hovorí, že ruská armáda je už v centre. Útok si vyžiadal mnoho obetí. Podľa Sašu obyvatelia druhého najväčšieho mesta Ukrajiny armáde pomáhajú - hliadkujú a vyrábajú Molotovove koktaily.


brainee

12:55 Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko oznámil, že pri ostreľovaní mesta Charkov zomreli desiatky ľudí a stovky utrpeli zranenia. Rusi údajne použili ťažké raketomety BM-21 Grad.

12:52 Ministerstvo vnútra (MV) SR doručí v pondelok na Ukrajinu humanitárnu pomoc. Na základe žiadosti organizácie Stála núdzová služba Ukrajiny vyčlenilo zo svojich zásob materiál v hodnote 69.477 eur. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

12:45 Video zo začiatku rokovaní zástupcov Ruska a Ukrajiny.

12:35 Slovensko uzatvára vzdušný priestor pre lietadlá Ruskej federácie. Od pondelka je zakázaný vstup, výstup alebo prelet vzdušným priestorom Slovenskej republiky pre lietadlá Ruskej federácie. Informoval o tom na sociálnej sieti minister dopravy Andrej Doležal 

12:15 Ruský rubeľ klesol po vyhlásení západných ekonomických sankcií proti Rusku o takmer 30 percent a je na novom historickom minime voči americkému doláru. Kremeľ považuje za predčasné hovoriť o potrebe opatrení na ekonomickú podporu občanov. (Novaja gazeta)

12:02 V oblasti Kyjeva pôsobí podľa informácií médií viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí majú na príkaz Kremľa zavraždiť prezidenta Volodymyra Zelenského s jeho ministrami a pripraviť tak pôdu na prevzatie kontroly nad ukrajinskou metropolou Ruskom. Viac sa dočítaš v článku.

11:56
 Služba v cudzom vojsku bez povolenia, ako aj aktívna alebo pasívna účasť na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny počas vojny na území iného štátu sú trestné. Generálny prokurátor Maroš Žilinka na to upozornil na sociálnej sieti v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. Odkázal pritom na príslušné ustanovenia Trestného zákona.

11:52 
Vyše 60 slovenských výtvarníkov, ale aj ich rodiny a zberatelia ich diel sa zomkli a venovali diela, aby pomohli ľuďom na Ukrajine. V nedeľu (27. 2.) spustili webovú stránku www.totojegaleria.sk/zly-sen, kde si môžu záujemcovia diela zakúpiť a pomôcť tak ľuďom na Ukrajine.

11:48 Do redakcie iDNES.cz začínajú chodiť autentické zábery od príbuzných „slovenských“ Ukrajincov. Ukazujú situáciu v uliciach Irpine a Charkova. Na prvom horia domy a na vozovke ležia mŕtvi vojaci. Na druhom sú vidieť horiace vojenské vozidlá.

11:43 Štyridsať ukrajinských organizácií zastupujúcich občiansku spoločnosť vyzvalo západné krajiny, aby na území Ukrajiny zriadili bezpečné zóny pre utečencov a dodali technológie, ktoré pomôžu monitorovať ruské vojnové zločiny.

Ako napísal v pondelok denník The Guardian, ide o súčasť úsilia o to, aby ruský prezident Vladimir Putin a jeho vnútorný okruh spolupracovníkov čelil zodpovednosti za inváziu na Ukrajinu na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu. Na videu výbuch v Černigove:

11:33 V blízkosti bielorusko-ukrajinskej hranice sa v pondelok začali rokovania zástupcov Ruska a Ukrajiny, ktorá deklarovala, že bude žiadať "okamžité prímerie a stiahnutie jednotiek z územia Ukrajiny". Začiatok rozhovorov pre agentúru Reuters potvrdil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Rokovanie sa koná v Bielorusku neďaleko ukrajinskej hranice, na brehu rieky Pripiať.

11:31 Kyjevom sa opäť rozozvučali sirény

11:26 EÚ sa chystá dať utečencom z Ukrajiny možnosť zostať v krajinách dvadsaťsedmičky a legálne tam pracovať až na tri roky, uviedla agentúra Reuters. 

Európska komisia požiada členské krajiny Európskej únie, aby aktivovali postup núdzovej synchronizácie na prepojenie energetickej siete EÚ s ukrajinskou sieťou. Uviedla to dnes na twitteri komisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

11:20 Mapa Ukrajiny zobrazujúca oblasti, ktoré sa v posledných dňoch dostali pod ruskú kontrolou.

11:14 Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.

11:12 Ruská armáda v podstate zrovnala mesto Ochtyrka so zemou. Aj napriek tomu sa im ho nepodarilo dobiť, píše Nexta na Twitteri.

11:10 Záber z ruského metra. Protestovať sa dá aj potichu.

11:00 Litovská vláda v pondelok oznámila, že požiada prokurátorov Medzinárodného trestného súdu (ICC), aby vyšetrili podozrenia zo spáchania "vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti na Ukrajine". Informovala o tom agentúra Reuters.

10:58 Štát preplatí zdravotnú starostlivosť o vojnových utečencov z Ukrajiny, pokiaľ budú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Vyplýva to zo stanoviska Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Zuzana Eliášová.  

10:53 Do Rumunska prišlo od začiatku ruskej invázie takmer 71.000 Ukrajincov. Viac ako polovica z nich pokračovala v ceste a z tejto krajiny už odišla ďalej do Bulharska či Maďarska. Uviedol to v pondelok hovorca rumunskej vlády Dan Carbunaru, ktorého citovala agentúra Reuters.

10:45 Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok zahlasovala za uskutočnenie naliehavej rozpravy týkajúcej sa invázie Ruska na Ukrajinu. Konať sa má vo štvrtok po tom, čo počas troch predošlých dní odznejú prejavy ministrov a vrcholných predstaviteľov z vyše 140 krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

10:41 Britská vláda neeviduje žiadne výrazné zmeny v ruskom vojenskom jadrovom programe, povedal v pondelok britský minister obrany Ben Wallace s tým, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť tieto zbrane hromadného ničenia do stavu pohotovosti má odpútať pozornosť od toho, že vojna na Ukrajine nejde podľa jeho predstáv. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

10:36 Zbierku na pomoc ľuďom z Ukrajiny mesto Banská Bystrica zastavilo. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová. Ako dodala, počas posledného februárového víkendu (26. – 27. 2.) sa podarilo vyzbierať veľké množstvo materiálnych vecí pre prichádzajúcich Ukrajincov.

10:34 Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.

Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Zakajev súčasne zdôraznil, že ešte pred vyslaním Čečencov je potrebné uzavrieť dohodu o vojenskej spolupráci s ukrajinským vedením, aby "boli naši dobrovoľníci chránení Ženevským dohovorom".

10:33 Zelenskyj žiada Európsku úniu o členstvo. "Žiadame Európsku úniu o okamžité pristúpenie Ukrajiny podľa nového osobitného postupu," povedal Zelenskyj vo videu.

10:28 Ľudia v meste Berďansk spievajú ukrajinskú hymnu pred ruskou vojenskou technikou neďaleko mestskej rady.

10:20 Ukrajina prepustí väzňov, ktorí majú vojenské skúsenosti a sú ochotní bojovať proti Rusku, oznámil podľa agentúry Reuters prezident Zelenskyj.

10:03 Od začiatku vypuknutia vojny Ukrajinci preukazujú bezkonkurenčnú odvahu a odhodlanie vzdorovať ruskému útoku. Zatiaľ čo státisíce Ukrajincov utekajú zo svojej krajiny, niektorí ukrajinskí muži a ženy sa vracajú z celej Európy aby pomohli brániť svoju vlasť tvárou v tvár ruskej invázii.

Iba z Poľska sa na Ukrajinu vrátilo viac ako 22-tisíc Ukrajincov „Musíme brániť našu vlasť. Kto iný, ak nie my?" povedal pre ABC Ukrajinec vracajúci sa cez poľský kontrolný bod Medyka.

9:54 Hackerská skupina Anonymous na svojom Twitteri uviedla, že napadla server bieloruských železníc. Podľa nich sú aktuálne všetky služby mimo prevádzky a následne budú aj deaktivované. To sa zmení až pokiaľ ruské jednotky opustia územie Bieloruska.

9:52 Kyjevom sa opäť rozozvučali sirény

9:48 Bielorusko zverejnilo zábery z miesta, kde sa onedlho začnú rokovania Ukrajiny s Ruskom. Kyjev následne informoval, že jeho delegácia už na miesto dorazila, píše agentúra AFP.

9:42 Napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou medzi Slovákmi zdvihlo obrovskú vlnu solidarity. Za prvé štyri dni organizácia Človek v ohrození vyzbierala 1,2 milióna eur. Najväčšia pomoc bude potrebná v nasledujúcich mesiacoch. Ľudia môžu pomáhať aj naďalej. TASR o tom informovala manažérka komunikácie a PR neziskovej organizácie Lenka Kačmárová.
Slováci sú pripravení pomáhať nielen finančne.

"Od vyhlásenia pomoci ľuďom na Ukrajine nám denne chodia stovky správ a telefonátov. Ľudia ponúkajú ubytovanie, materiálnu pomoc, ale aj právne a psychosociálne služby pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou," povedala Kačmárová. Pomoc prichádza nielen od jednotlivcov, zapájajú sa veľké firmy, drobní podnikatelia, ale aj umelci a známe osobnosti, ktorí sú pripravení svoj zisk venovať Človeku v ohrození.

Na dobrovoľnícku výzvu organizácie reagovalo už viac ako 3500 ľudí, ktorí sú pripravení pomôcť s logistikou, tlmočením alebo ubytovaním. Sklady na pohraničí sa naplnili v priebehu dvoch dní.

9:35 Aj v Rusku sa stále protestuje proti vojne. V meste Novosibirsk včera zadržali najmenej 21 ľudí:

9:20 Ruský rubeľ klesol po vyhlásení západných ekonomických sankcií proti Rusku o takmer 30 percent a je na novom historickom minime voči americkému doláru. Dolár sa v pondelok predával až za 119 rubľov, zatiaľ čo v piatok kurz obchodovania oficiálne končil na hodnote okolo 83 rubľov za dolár.

Sberbank Europe, čo je európska divízia ruskej Sberbank, je podľa európskych regulačných orgánov v úpadku alebo jej úpadok hrozí. Oznámila Európska centrálna banka, podľa ktorej sa divízii Sberbank zhoršila likvidita kvôli dopadom ruskej invázie na Ukrajinu.

9:15 Ruská armáda v pondelok uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu "slobodne" opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

9:13 Mesto Blahodatne po nočnom nájazde ruskej armády:

9:10 Takto to vyzerá v meste Izjum v Charkovskej oblasti:

9:05 V súvislosti s migračnou krízou vyvolanou vojnovým konfliktom na ukrajinskom území sa rozhodol pomôcť aj štátny podnik Lesy SR. Pracovníci poskytujú stravu a občerstvenie priamo na hranici v obci Ubľa, rovnako ponúkajú bezodplatne k dispozícii aj ubytovanie. Informovala o tom vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová.

8:48 Vyše 90 percent Ukrajincov tvrdí, že podporujú ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vyplýva to z prieskumu, ktorý počas uplynulého víkendu realizovala ukrajinská mimovládna sociologická skupina Rejting, pričom o jeho výsledkoch informoval v pondelok denník The Guardian.

8:44 Ukrajinskí obyvatelia Kyjeva môžu opustiť metropolu, ruská armáda im v tom nebude brániť, povedal hovorca ruského ministerstva obrany serveru Lenta.

8:38 Príchod ukrajinskej strany na rozhovory s Ruskom sa očakáva v priebehu nasledujúcej jeden a pol až dvoch hodín, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Volodymyr Medinskij.

„Celú noc sme nespali, čakali sme na príchod ukrajinskej delegácie. Ale, bohužiaľ, veľmi náročná logistika - čas príchodu sa niekoľkokrát posunul. Až teraz sme dostali informáciu, že prídu o hodinu. Preto si o 12-tej sadneme za rokovací stôl,“ povedal Medinskij.

8:28 Ruské jednotky obsadili oblasť pri jadrovej elektrárni v Záporoží, píše ruská agentúra Interfax. Ukrajina odmietla, že by ruské jednotky ovládli elektráreň. Rusko podľa Kyjeva od zahájenia útoku prišlo o zhruba 5300 vojakov, 191 tankov, 29 lietadiel a 29 vrtuľníkov. Moskva nezverejňuje údaje o stratách.

8.26 Z Česka vyrazil druhý vlak s dodávkou zbraní a pomoci Ukrajine.

8:23 Ruská raketa v pondelok v noci zasiahla obytnú budovu v centre mesta Černigov. Horí spodné dve poschodia domu, počet zranených nie je známy. Informovala o tom agentúra Unian.

8:20 Situácia v Kyjeve: Obchody s potravinami a metro začnú fungovať. Prestal platiť aj zákaz vychádzania. Hlavné mesto Ukrajiny sa aj počas tejto noci dokázalo úspešne ubrániť ruskej armáde. Ukrajinské hlavné mesto však svojich občanov nabáda, aby vychádzali von len v najnutnejších prípadoch.

8:10 Letisko Žitomir zasiahli balistické rakety odpálené z Bieloruska. Rusko použilo raketové systémy Iskander na útok na letisko Žitomir. Letecké útoky boli vedené z Bieloruska s použitím ruských odpaľovacích zariadení balistických rakiet. Bielorusko predtým uviedlo, že počas nadchádzajúcich mierových rokovaní Ukrajiny s Ruskom nepovolí letecké útoky zo svojho územia.

7:58 Rusi chceli dobyť Kyjev za dva dni. Prezradil ich uverejnený článok, ktorý bol vopred naplánovaný. Plánovali dobyť Ukrajinu za dva dni, ale nepodarilo sa im to. Ráno 26. februára jedno z hlavných ruských propagandistických médií uverejnilo článok s názvom „Ofenzíva Ruska a Nového sveta“. Presne o ôsmej hodine ráno. To znamená, že vydanie bolo vopred naplánované.

Článok sa za krátku dobu vymazal. Propagandisti z RIA Novosti dostali pokyn, aby do 26. februára zverejnili materiály o dobytí Ukrajiny: „Ukrajina sa vrátila Rusku,“ píšu. A potom narážajú na Bielorusov a odhaľujú zápletku vojny: "Rusko obnovuje svoju historickú úplnosť zhromažďovaním ruského sveta, ruského ľudu - vo svojom celku Veľkorusov, Bielorusov a Malých Rusov."

Reuters

7:55 V ukrajinskej metropole Kyjev operuje viac ako 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali z Kremľa rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vládu a pripraviť pre Moskvu pôdu na prevzatie kontroly. Napísal to vo svojom pondelkovom vydaní britský denník The Times bez uvedenia zdroja.

7:43 Ukrajinské mesto Berďansk je pod kontrolou ruských vojsk, uviedla stanica BBC. Mesto, ktoré má vyše sto tisíc obyvateľov, sa nachádza zhruba 90 kilometrov od strategicky dôležitého mesta Mariupoľ.

7:28 Ukrajina spustila web na vyhľadávanie zajatých a zabitých vojakov ruských vojakov. Ich číslo je podľa ukrajinskej strany vyššie ako štyritisíc.

7:15 Rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou začnú dnes ráno. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedla agentúra TASS. Čas rokovania sa údajne posunul kvôli logistickým problémom ukrajinskej delegácie. Presné miesto rokovania pravdepodobne nebude zverejnené.

AP/TASR

7:00 Americká spoločnosť Google v súvislosti s vpádom ruskej armády na Ukrajinu zablokovala tamojším používateľom vo svojej službe Google Maps dve funkcie, ktoré poskytujú informácie v reálnom čase. TASR získala túto informáciu z webovej stránky televízie CNN.

Prvá deaktivovaná funkcia zobrazovala hustotu premávky a bola využívaná na monitorovanie konfliktu z diaľky. Google však poznamenal, že v režime navigácie je stále dostupná. Druhá dočasne zablokovaná funkcia s názvom Live Busyness zobrazovala vyťaženosť konkrétneho miesta v rôznych časoch.

5:53 Brazílsky krajne pravicový prezident Jair Bolsonaro v nedeľu vyhlásil, že jeho krajina zostane v otázke vpádu ruskej armády na Ukrajinu "neutrálna".

Bolsonaro, ktorý sa 16. februára, osem dní pred začiatkom invázie, stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, bez ďalšej konkretizácia uviedol, že jeho ruský náprotivok sa mu počas ich dlhého rozhovoru zveril s niektorými "utajovanými" skutočnosťami týkajúcimi sa Ukrajiny.

03:00 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko si ešte viac upevnil svoju mocenskú pozíciu. Vyše 65 percent zúčastnených voličov v nedeľňajšom referende podľa očakávaní podporilo zmeny ústavy, ktoré mu umožnia zostať vo funkcii aj po roku 2025. Proti zmenám bolo desať percent voličov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bieloruskú volebnú komisiu.

​Ďalšou dôležitou zmenou ústavy, na ktorú upozornila britská televízia Sky News, je zrušenie doterajšieho bezjadrového štatútu Bieloruska, čo umožní rozmiestnenie jadrových zbraní na jeho území. Stalo by sa tak po prvý raz od rozpadu Sovietskeho zväzu, keď sa ich Minsk vzdal.

Reuters

01:50 V noci na pondelok odštartovali z Bieloruska stíhačky smerom na Ukrajinu, uviedla s odvolaním sa na Štátnu službu pre špeciálne komunikácie a ochranu informácií ukrajinská štátna agentúra Unian.

01:37 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ. Povedala to v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú televíziu Euronews.

"S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete," povedala šéfka EK. Ďalej konštatovala, že EÚ úzko spolupracuje s Ukrajinou v toľkých oblastiach, že postupom času k nej už vlastne patrí.

TASR/AP

00:52 Podľa Zelenského bude nasledujúcich 24 hodín pre Ukrajinu kľúčových, informoval hovorca Borisa Johnsona, s ktorým ukrajinský prezident hovoril. Spojené kráľovstvo a jeho spojenci urobia všetko pre to, aby sa Ukrajine dostalo pomoci.

00:00 Britský premiér Boris Johnson v nedeľu povedal, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do stavu pohotovosti ruské jadrové zbrane má odpútať pozornosť od toho, čo sa na Ukrajine naozaj deje. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Náš včerajší ONLINE nájdeš po kliknutí na tento odkaz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:27