TASR/AP
StoryEditor

Molotovov koktail pripravujú ženy aj príslušníci civilnej obrany. Vieš, čo to je a ako vznikol?

iDnespcČTK27.02.2022., 17:55h
Zbraň, ktorú vie vyrobiť každý. Molotovov koktail – na Ukrajine jeden z najvyhľadávanejších receptov.
Lajkuj Brainee.sk na

V ukrajinskom meste Dnepro sa zišli desiatky dobrovoľníkov, aby vyrobili Molotovove koktaily. Prázdne fľaše plnili polystyrénom a riadili sa návodom, ktorý rozdistribuovalo ministerstvo obrany. Informoval o tom portál Ladbible

Väčšina dobrovoľníkov, ktorí vyrábali Molotovove koktaily, boli „gazdinky“, ktoré povedali, že takto nechcú tráviť popoludnie, no na druhej strane, nevedeli, čo iné by mohli robiť. „Sme dobré vo varení, toto je to isté. Chceme byť zaneprázdnené, chceme mať pocit, že niečo robíme,“ citoval ich slová portál BBC.

Reagovali na výzvu 

Ukrajinci už v sobotu zahltili internet, aby našli recept. Reagovali takto na výzvu Hanny Maljarovej, námestníčky ukrajinského ministra obrany, aby civilisti pomohli „odolávať“ ruským inváznym silám.

Maljarová v poste na Facebooku napísala, že ruskí útočníci „už pocítili moc“ ukrajinských vojenských síl.

„Ale je dôležité, aby sa bránili všetci,“ dodala a vyzvala Ukrajincov, aby si vyrobili improvizované zbrane, alebo sa chopili tých skutočných, a zapojili sa do teritoriálnych obranných síl, ktoré tvoria záložné jednotky, a podľa Maljarovej zjednodušili náborové procedúry.

Kde sa vzal názov Molotovov koktail

Molotovov koktail je názov pre rad malých improvizovaných zápalných zbraní pre pechotu. Pre relatívnu jednoduchosť svojej výroby (po domácky tak možno ľahko vyrobiť účinné zbrane) je obľúbený najmä u rôznych nepravidelných jednotiek, partizánov, povstalcov, banditov a vôbec akýchkoľvek jednotiek s nedostatočným logistickým zázemím. Väčšinou sa používa na boj s obrnenou technikou nepriateľa alebo pri útoku na domy a opevnené objekty.

Názov Molotovov koktail odkazuje na sovietskeho komisára pre zahraničie Molotova. Pôvodný tvar bol koktail pre Molotova a fínski vojaci, ktorí s ním prišli, ním vyjadrovali svoj nepriateľský postoj k mužovi, ktorý bol podľa nich hlavným pôvodcom zimnej vojny a vo Fínsku bol ešte menej obľúbený ako Stalin.

Meno bolo neskôr prevzaté za veľkej vlasteneckej vojny vojakov Sovietskeho zväzu. Dôvody boli zmiešané, podľa niektorých to bola úcta k jednému z čelných predstaviteľov ZSSR, podľa ďalších negatívny náhľad naň a názor, že Molotov bol zodpovedný za nepripravenosť ZSSR v čase nemeckého útoku, takže po ňom bola pomenovaná jediná improvizovaná zbraň, ktorá sovietskej pechote zostala.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 01:44