Reuters
StoryEditor

Sme pred prahom skazy. Hodiny súdneho dňa ukazujú takmer polnoc

red20.01.2022., 16:30h
Od apokalypsy nás delia necelé dve minúty. Hodiny súdneho dňa ukazujú už tretí rok po sebe 100 sekúnd do polnoci.
Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci počas konferencie Bulletin of Atomic Science zhodnotili, že svet „nie je o nič bezpečnejší, ako bol minulý rok.“ Hodiny preto zostanú na sto sekundách do polnoci. Doktorka Rachel Bronsová povedala, že existuje niekoľko svetlých bodov a veľa znepokojujúcich trendov, ktoré berú do úvahy pri hodinách pre rok 2022.

Odpočítavanie hodín súdneho dňa funguje ako metafora pre globálnu apokalypsu. Zohľadňuje sa pravdepodobnosť nových hrozieb, ako napríklad vypuknutie vojny alebo pandémia. Rovnako sa prihliada aj na pokroky v biotechnológiách a umelej inteligencii.

Tento rok sa okrem pretrvávajúcej pandémie koronavírusu bralo do úvahy aj šírenie jadrových zbraní v Iráne, Číne a Severnej Kórei, či štátmi sponzorované dezinformačné kampane.

​V roku 2021 sa množili špekulácie o tom, kde môže vypuknúť ďalšia svetová vojna. Spôsobili to napäté vzťahy medzi západnými mocnosťami ako Veľká Británia a USA a ich východnými rivalmi Ruskom, Čínou, Iránom a Severnou Kóreou.

Odpočítavanie hodín súdneho dňa sa začalo v roku 1947 a ich hodnota bola vtedy sedem minút do polnoci. V roku 2020 sa čas posunul o dvadsať sekúnd. Vlani zostal rovnaký. Po dvoch rokoch pandémie sme najbližšie ku globálnej katastrofe ako kedykoľvek predtým.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:23