TASR/AP
StoryEditor

V týchto krajinách prepustili z práce nezaočkovaných zdravotníkov

16.09.2021, 16:02
Autor:
tasrtasr
Vo Francúzsku sa zaočkovať zdráhali najmä zdravotné sestry. Ako dôvod uvádzali obavy z bezpečnosti či účinnosti vakcinácie.

Tisícky zdravotníkov vo Francúzsku dočasne prepustili zo zamestnania, pretože sa nedali zaočkovať proti koronavírusu pred vypršaním lehoty stanovenej do 15. septembra.

„Včera (v stredu) bolo v zdravotníckych strediskách a na klinikách upovedomených o dočasnom prepustení asi 3000 zamestnancov, ktorí ešte neboli zaočkovaní,“ povedal francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran pre rozhlasovú stanicu RTL.

Dodal, že „niekoľko desiatok“ z nich radšej podalo výpoveď, než by sa dali zaočkovať. Véran však zároveň podotkol, že vo Francúzsku je celkovo až 2,7 milióna zdravotníckych pracovníkov a „pokračovanie zdravotnej starostlivosti je tak zabezpečené“.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dal personálu v nemocniciach, domovoch dôchodcov a požiarnych službách v júli ultimátum, aby sa do 15. septembra zaočkovali aspoň prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu.

Zaočkovať sa však zdráhalo najmä veľa zdravotných sestier, pričom ako dôvod uvádzali obavy v súvislosti s bezpečnosťou alebo účinnosťou vakcinácie.

Francúzsky úrad verejného zdravotníctva minulý týždeň uviedol, že zaočkovať sa ešte musí asi 12 percent nemocničného personálu a šesť percent lekárov v súkromných ambulanciách.

Obe dávky očkovacej látky proti koronavírusu dostalo už približne 70 percent Francúzov. Ochoreniu podľahlo v krajine celkovo už 115 829 ľudí.

Podobná situácia je i v Maďarsku

Pracovníkov v maďarskom zdravotníctve, ktorí sa do stredy nedali zaočkovať proti novému druhu koronavírusu, prepustia zo zamestnania. Informovalo o tom vo štvrtok internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého sa to bude zrejme týkať niekoľkých stoviek zdravotníkov odmietajúcich vakcináciu.

„Mnohí z nich čakali na poslednú chvíľu a sú takí, ktorí sa dali zaočkovať iba pre to, aby si udržali zamestnanie,“ povedala pre zmienený denník predsedníčka Nezávislých odborov zdravotníkov (FESZ) Adrianna Soósová.

Pôvodný termín tohto kroku posunuli maďarské úrady o dva týždne. Stalo sa tak zrejme preto, lebo zdravotníci sa v letných mesiacoch príliš s očkovaním neponáhľali a vláda nechcela, aby po marcovom hromadnom odchode zdravotníkov zo štátnych zariadení teraz odišli ďalší, píše Népszava.

Marcový odchod vyše 5 000 zdravotníkov si vyžiadala zmena štatútu verejnoprávneho zamestnanca na štatút pracovníka zdravotnej služby.

Počet zaočkovaných prvou dávkou vakcíny dosiahol v Maďarsku už takmer 5,9 milióna. Obe dávky vakcíny pritom podali vyše 5,5 milióna ľuďom. Tretiu dávku očkovacej látky dostalo 565 000 osôb.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 07:25