TASR/AP Photo/Evgeniy Maloletka
StoryEditor

Lekár popísal dôsledky omikronu: Covid spôsobuje pacientom iné problémy, takto to vyzerá v nemocniciach

som06.01.2022., 08:00h
Americký lekár upozorňuje na špecifiká vlny omikronu.
Lajkuj Brainee.sk na

„Práve som opustil pohotovosť. Bol to dlhý deň. Mali sme ohromné ​​množstvo prípadov covidu,“ začína twitterový príspevok newyorského lekára Craiga Spencera, ktorý už zdieľali tisíce ľudí. Píše portál irozhlas.cz.

Doktor v príspevku opísal, ako je miestna nemocnica zavalená pacientmi s covidom, kvôli variantu omikron. Chorí síce podľa Spencera majú ľahší priebeh choroby ako tí pred dvoma rokmi, ale je ich príliš. „Aj keď zostane malá časť, môže sa to zmeniť na obrovský príliv,“ varuje.

Mutácia z južnej Afriky, ktorú sa momentálne snažia analyzovať vedci po celom svete, je už dominantná nielen v USA, ale aj vo Francúzsku, Portugalsku, Nórsku, či v susednej Viedni.

Rekordný počet prípadov

Spojené štáty začiatkom týždňa zaznamenali za jediný deň rekord - viac než milión prípadov nákazy koronavírusom. Toto číslo je dvojnásobkom prípadov spred týždňa.

Rozprávanie newyorského lekára začína podobne ako príbehy mnohých lekárov zo Slovenska či Česka. Nemocnica, v ktorej Craig Spencer pracuje, bola takmer pred dvoma rokmi zaplavená toľkými chorými, že sa zdalo, že už nič nezmôžu. „Už sa tak skoro nikdy necítim. Toľko sme sa toho naučili. Máme liečbu. Kyslík s vysokým prietokom. Tá nočná mora je preč. Ale toto je tiež strašné…,“ porovnáva situáciu z jari roku 2020, keď newyorské nemocnice bojovali s veľkým množstvom ľudí nakazených covidom, so súčasnosťou, keď sa medzi populáciou šíri silne nákazlivý omikron.

Podľa lekára sa zmenilo aj správanie sa choroby, pretože len málo pacientov potrebuje kyslík. Sú však veľmi zoslabnutí. „Starší ľudia, ktorí sú chorí na koronavírus, sú príliš slabí na to, aby vstali z postele. Nemôžu teda opustiť nemocnicu. Našťastie ale ani jeden nepotreboval ventilátor,“ píše. Ďalej zdôrazňuje, že variant omikron prehlbuje choroby, ktoré už ľudia majú. „Spôsobuje im to iné problémy ako pôvodný koronavírus.“

A pacientov je jednoducho priveľa. „Momentálne má mesto New York viac ako 5 000 hospitalizovaných s covidom. To je viac, než bol minuloročný zimný vrchol, viac ako kedykoľvek od mája 2020, je to trikrát viac ako len pred dvoma týždňami. A každý deň počty stúpajú,“ uvádza. A jeho slová dokladajú aj oficiálne dáta na webových stránkach štátu New York .

Počty nákaz stúpajú nielen v New Yorku, ale vo všetkých amerických štátoch. Zmutovaný vírus je podľa neho síce nákazlivejší, ale prejavuje sa miernejšími príznakmi ako delta. Potvrdzujú to aj slová českého biológa Jaroslava Flegra. Podľa neho je dobrou správou, že covid spôsobený variantom omikron je úplne nová choroba. „Omikron sa síce skvele a rýchlo množí v horných dýchacích cestách, ale veľmi zle v pľúcach. To znamená, že tie známe covidové pľúca, ktoré zabili len u nás desiatky tisíc ľudí, budú u pacientov nakazených omikronom veľmi zriedkavé.”

Aj keď sa do nemocníc dostáva vysoké percento detí a mladistvých, podľa Flegra to môže byť dané tým, že prevažná väčšina starších ľudí je už zaočkovaná. To v praxi znamená, že aj keď pred samotným omikronom veľmi chránení nie sú, proti ťažkému priebehu už áno. 

Čas na očkovanie

Americký lekár zároveň podotýka, že nová vlna pandémie má ešte jedno špecifikum – existuje očkovanie, ktoré však mnohí nechcú využívať. Podľa neho patria medzi hospitalizovaných najmä neočkovaní. Na tom sa počas posledných mesiacov nič nezmenilo. Tvrdenie dokladá oficiálnymi dátami.

„Ľudia s covidom sú často na lôžkach vedľa pacientov, ktorí urobili všetko, aby sa vírusu vyhli a pre ktorých môže znamenať infekcia dramatickú daň,“ varuje. Ide podľa neho napríklad o ľudí so slabou imunitou alebo pacientmi s rakovinou po chemoterapii.

„Ak ste ešte neboli na posilňujúcej dávke vakcíny, teraz je naozaj čas. Je to rozdiel. Viem, že ste unavení. My sme tiež, ale naozaj budeme potrebovať pomoc všetkých, aby sme to znova zvládli,“ dodáva.

Dobrou správou podľa Flegra je, že „omikron v podstate ignoruje imunitu získanú predchádzajúcou nákazou ostatnými variantmi vírusu. Avšak opačne to zrejme neplatí. V súčasnej dobe sa zdá, že omikron imunizuje človeka proti ostatným variantom vírusu. Ak sa to potvrdí, potom omikron v roku 2022 premorí a imunizuje celý svet, a tým ukončí pandémiu ešte pred príchodom vakcín druhej generácie.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:41