Biológ Flegr vyzýva všetkých, aby sa zaočkovali (ilu)facebook.com/Jaroslav Flegr, twitter.com/Jaroslav Flegr
StoryEditor

Flegr o omikrone: Počty nakazených vyletia nahor, namiesto zdravotníctva skolabuje spoločnosť

TASRMiroslav Kamody04.01.2022., 12:00h
Variantu omikron by sme sa mali obávať. Aj keď prinesie mnoho negatív, nájdu sa aj pozitíva, ktoré by mohli svet nasmerovať na koniec pandémie, myslí si český biológ Jaroslav Flegr.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď si mnohí z nás mysleli, že po delta mutácií koronavírusu Covid-19, očkovaní a premorení sa bude pandémia konečne na ústupe, svet postupne paralyzuje variant omikron. Mutácia z južnej Afriky, ktorú sa momentálne snažia analyzovať vedci po celom svete, je už dominantná vo Francúzsku, Portugalsku, Nórsku, USA či vo Viedni.

Spojené štáty už dokonca zaznamenali za jediný deň viac než milión prípadov nákazy. Ide o svetový rekord, uvádza Univerzita Johnsa Hopkinsa. Toto číslo (1,084 milióna) zaznamenané za pondelok predstavuje takmer dvojnásobok počtu prípadov spred týždňa (544-tisíc).

Čo nás čaká v najbližších týždňoch?

Omikron sa nachádza už aj na Slovensku. V súčasnosti má naša krajina laboratórne potvrdených celkovo dvadsať prípadov variantu. Informoval o tom včera Úrad verejného zdravotníctva.

Koronavírus, covid-19, pandémia TASR/Michal Svítok

​​Na tento variant a jeho vývoj sa pozrel aj známy český biológ Jaroslav Flegr. Ten v prípade predchádzajúcej delta vlny správe odhadol počty infikovaných aj zníženie počtu obetí v susednom Česku. Predpovedal aj váhanie vlád pri zavádzaní prísnejších opatrení a lockdownu. Čo nás podľa neho čaká v najbližších týždňoch a mesiacoch?

„Najneskôr v druhom týždni nového roku v Česku prevládne variant omikron. Počty novo nakazených okamžite vyletia strmo nahor,” začína svoju predpoveď. Zatiaľ čo variantu delta trvalo zdvojenie počtu nakazených týždeň, omikron to zvládne každé dva dni. „Kto sa neschová, ten sa už v prvej omikronovej vlne nakazí a tí čo sa schovajú, tí sa nakazia vo vlnách ďalších.”

​Podľa neho sa infikujú aj tí, ktorí chorobu prekonali v minulosti, ale aj tí, ktorí sú zaočkovaní dvomi dávkami. Chorobe sa však nevyhne ani zhruba tretina ľudí po tretej dávne. „Relatívne najlepšie budú chránení ľudia s hybridnou imunitou, a z nich najmä tí, čo sa nakazili až po dokončenom očkovaní RNA vakcínou,” pokračuje.

Úplne nová choroba

Do nemocníc následne dorazí nová vlna pacientov, no pre omikron bude chýbať časť personálu. Starší a rizikoví ľudia by sa preto mali izolovať a pokúsiť sa prečkať úvodnú vlnu do momentu, kedy budú zdravotníci omikronom imunizovaní a budeme mať lepšie informácie o liečbe.

Omikron bude pravdepodobne spôsobovať veľmi vysoké prírastky nových prípadov aj na Slovensku. „To môže znamenať mimoriadnu záťaž pre náš zdravotný systém aj keď sa potvrdí, že v priemere omikron spôsobuje menej ťažkých priebehov,” píše Ministerstvo zdravotníctva v príspevku na sociálnej sieti.

Podľa Flegra je dobrou správou, že covid spôsobený variantom omikron je úplne nová choroba. „Omikron sa síce skvele a rýchlo množí v horných dýchacích cestách, ale veľmi zle v pľúcach. To znamená, že tie známe covidové pľúca, ktoré zabili len u nás desiatky tisíc ľudí, budú u pacientov nakazených omikronom veľmi zriedkavé.”

Aj keď je sa do nemocníc dostáva vysoké percento detí a mladistvých, podľa Flegra to môže byť dané tým, že prevažná väčšina starších ľudí je už zaočkovaná. To v praxi znamená, že aj keď pred samotným omikronom veľmi chránení nie sú, proti ťažkému priebehu už áno. 

Kolaps spoločnosti

Zatiaľ čo v predchádzajúcich vlnách bol najväčším nebezpečenstvom kolaps zdravotníctva, počas omikronovej vlny bude podľa biológa zrejme najväčším rizikom kolaps fungovania rôznych segmentov spoločnosti. „Je pokojne možné, že prakticky v jeden okamih ochorie tretina aj viac všetkých vodičov hromadnej či nákladnej dopravy. Preto môže pokojne dochádzať k častým poruchám v zásobovaní.”

Jaroslav Flegr Archív Jaroslava Flegra

​Flegr ľuďom odporúča, aby v januári mysleli na zásoby liekov či základných trvanlivých potravín, peňazí v hotovosti a plnú nádrž v aute. Omikronová vlna taktiež bleskovo zahltí úplne nedostačujúce testovacie kapacity. „Pomerne rýchlo však tiež, dúfajme, opadne.”

Pokiaľ variant prinesie nové denné rekordy v počte hospitalizovaných a mŕtvych, už bude podľa neho záležať len na tom, či, kedy a koľko získame dávok nových liekov. „Pôvodné zmesi monoklonálnych protilátok, pôvodné lieky, a dokonca ani nový liek Molnupiravir na omikron príliš nezaberajú a veľmi účinné lieky Paxlovid ani Sotrovimab zatiaľ ešte v Česku nemáme.”

Lieky a očkovanie

Slovenské ministerstvo zdravotníctva počas decembra oznámilo nákup dvojice liekov Paxlovid a Lagevrio. Štát z každého nakúpi desiatky tisíc kusov, pričom prvé kusy už máme k dispozícii. Podľa Flegra momentálne nie je nič dôležitejšie, ako zaočkovať čo najväčší počet rizikových ľudí, ktorí nemajú ani jednu dávku vakcíny.

„Na omikron bude dokonale fungovať iba prísna izolácia – nevychádzanie z domu. A respirátory - tie však asi menej ako na predchádzajúce varianty. Nakazení totiž budú vylučovať väčšie množstvo infekčných častíc. A pozor – zdá sa, že v prípade omikronu sa človek stáva infekčným už jeden deň po nákaze.”

Dobrou správou však podľa neho je, že „omikron v podstate ignoruje imunitu získanú predchádzajúcou nákazou ostatnými variantmi vírusu. Avšak opačne to zrejme neplatí. V súčasnej dobe sa zdá, že omikron imunizuje človeka proti ostatným variantom vírusu. Ak sa to potvrdí, potom omikron v roku 2022 premorí a imunizuje celý svet a tým ukončí pandémiu ešte pred príchodom vakcín druhej generácie.”

Izrael, koronavírus AP/Tsafrir Abayov

Koronavírus podľa neho unikol z laboratória

Na záver svojej predpovede Flegr dodal, že podľa neho sa v priebehu tohto roku potvrdí, že za pandémiou v skutočnosti bol umelo upravený vírus z čínskeho laboratória. 

„Ukáže sa, že do netopierieho vírusu chovaného v laboratóriu v tanách vsadili čínski vedci laboratórne vylepšený gén pre Spike proteín z vírusu, ktorý už bol vopred adaptovaný na človeka, a ktorý bol v laboratóriu chovaný v hlodavcoch. A to všetko z veľkej časti za peniaze z amerických výskumných grantov.”

Dúfa, že výsledkom tohto zistenia bude úplný zákaz experimentov, ktoré by mohli viesť v budúcnosti k vzniku podobne nebezpečných vírusov a súčasne aj vytvoreniu mechanizmov pre účinnú medzinárodnú kontrolu dodržiavania tohto zákazu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 18:48