Google Maps
StoryEditor

Záhadný oheň tleje už 6-tisíc rokov. Je neuhasiteľný a nekontrolovateľný

som03.01.2022., 13:00h
V Austrálii sa nachádza najstarší oheň na planéte.
Lajkuj Brainee.sk na

V národnom parku, ktorý sa nachádza štyri hodiny jazdy autom severne od austrálskeho Sydney, nekontrolovateľne tleje oheň – a to už najmenej 6-tisíc rokov. Píše portál Science Alert.

Záhadný podzemný požiar, známy ako „Burning Mountain“ nachádzajúci sa pod horou Mount Wingen, je najstarším známym ohňom na planéte. Niektorí vedci dokonca odhadujú, že môže byť oveľa starší, než si myslíme.

Nejde o klasický požiar, ale o horenie uhoľných slojov v zemskej kôre.

Nikto nepozná jeho skutočnú veľkosť

Burning Mountain je jedným z tisícov horiacich slojov na celej planéte. Po zapálení je ich takmer nemožné uhasiť – pomaly a intenzívne prechádzajú cez vrstvu uhlia, ktorá sa prirodzene vyskytuje pod zemským povrchom.

Na rozdiel od typického ohňa tleje pod zemou, čo znamená, že by sa dal skôr popísať ako žeravé uhlíky na grile. 

„Nikto nepozná skutočnú veľkosť požiaru pod Burning Mountain, môžeme to len odhadnúť,” povedal pre ScienceAlert Guillermo Rein, profesor požiarnej vedy na Imperial College London vo Veľkej Británii. „Ide pravdepodobne o guľovitý útvar s priemerom 5 až 10 metrov, ktorý dosahuje teplotu asi tisíc stupňov Celzia,” vysvetľuje.

Ako vznikol?

Väčšina požiarov uhoľných slojov vznikla ľudskou činnosťou, zvyčajne v procese ťažby uhlia alebo odstraňovania odpadu. Ako vznikol požiar pod horou Mount Wingen podľa vedcov nie je jasné.

V roku 1829, geológ reverend CPN Wilton dospel k záveru, že nejde o sopku, ako mnohí tvrdili, ale v skutočnosti ide o požiar uhoľných slojov. Merania odvtedy ukázali, že dráha požiaru pokrýva približne 6,5 kilometra  (4 míle) – čo naznačuje, že horí už najmenej 6 000 rokov. Ale okrem toho sa v tejto oblasti neuskutočnil takmer žiadny oficiálny výskum.

Toto miesto považujú pôvodní obyvatelia, ľudia Wanaruah, za posvätné. Názov hory „Wingel” v ich jazyku znamená „oheň“. Ich legendy o pôvode ohňa hovoria o vdove, ktorej slzy zapálili oheň, alebo o pochodni bojovníka zajatého „Zlým“- Jedného dňa domorodec zapálil oheň na úbočí hory, keď ho Zlý odniesol hlboko do zeme. Keďže sa mu nepodarilo uniknúť, použil svoju ohnivú palicu na zapálenie hory, aby dym varoval ostatných.

Samozohrievanie

Podľa Reina sú však najpravdepodobnejším zdrojom prirodzené procesy. „Nemôžeme vylúčiť antropogénne zásahy, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sú za príčinou tlenia prirodzené procesy,“ vysvetľuje. „Mohol to byť požiar spôsobený bleskom, ktorý zapálil výbežok. Alebo to mohlo byť vznietenie spôsobené samozahrievaním,“ dodáva.

Takéto vznietenie nastáva, keď je uhoľná sloj dostatočne blízko k povrchu, aby bolo uhlie vystavené kyslíku. Ak je za sebou dostatok slnečných a horúcich dní – povrch uhlia sa zohreje natoľko, že zohreje ďalší kus vo sloji, prípadne zapáli.

Požiar v Mount Wingen v súčasnosti horí asi 30 metrov pod zemou a pohybuje sa na juh rýchlosťou asi 1 meter za rok. Ak navštíviš národný park jediným súčasným dôkazom existencie ohňa viditeľný voľným okom je dym a biely popol, teplá zem, vyblednuté skaly žltej a červenej farby a sírový zápach, ktorý vychádza z ohňa pod ním.

Hoci je dnešný oheň takmer neviditeľný, pri bližšom skúmaní zbadáš cestu, ktorou sa požiar uberal – nedávno spálené oblasti sú totiž pokryté popolom a bez vegetácie.

„Pred miestom, kde oheň tleje, uvidíte krásny eukalyptový les. Tam, kde oheň horí, nenájdete nič živé – dokonca ani trávu,” vysvetľuje Rein, “a tam, kde bol požiar pred 20-30 rokmi, síce les nájdete, ale nie je rovnaký, ako tie nedotknuté – oheň sformoval inú krajinu.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:15