Palazzo AdrianoFlickr/2bitcowboy
StoryEditor

Malé mestečko má zaočkovaných 104 percent obyvateľov. Ako je to možné?

kov30.11.2021., 12:00h
Na prvý pohľad to môže vyzerať ako štatistická chyba.
Lajkuj Brainee.sk na

Kým u nás vláda očkovaciu kampaň nezvládla a plne zaočkovaných u nás nie je ani polovica obyvateľov, na svahoch sicílskeho Monte Delle Rose je dedina s mierou zaočkovanosti, ktorá sa vymyká matematike.

Palazzo Adriano je obec s približne 2100 obyvateľmi v provincii Palermo na Sicílii. Je jednou z 5500 talianskych miest s menej ako päťtisíc obyvateľmi. Väčšina z nich zápasí so starnúcou spoločnosťou. Mladí obyvatelia opúšťajú svoje rodiny a hľadajú prácu vo väčších mestách alebo iných krajinách.

Vzhľadom na priemerný vek obyvateľov nad 60 rokov, pocítili ľudia v mestečku s nástupom epidémie nával strachu.

Ak by sa covid-19 rozšíril, mohlo by to mať za následok zmiznutie ďalšej dediny z mapy Talianska. Píše britský The Guardian.

V jednoduchosti je sila

Keď sa začala očkovacia kampaň, obyvatelia umne využili vzťah medzi rodinami a susedmi. Zamerali sa na námestie v centre Palazzo Adriano. Denne prejde týmto námestím aspoň jeden zástupca z každej rodiny. Miestni obyvatelia každému, koho stretli pripomenuli, aby sa zaočkoval. Nasledujúci deň sa táto osoba aj s príbuznými dostavila na očkovanie.

„Ľudia si uvedomili, že vďaka vakcínam si vytvárajú štít, ktorý bude chrániť ich komunitu,“ hovorí starosta Nicolo Grana.

Mesto na Sicílii, kde miera zaočkovanosti Covid dosiahla 104 % Palazzo Adriano Facebook/David Hawkes

​Týmto spôsobom sa postupne zaočkovali všetci obyvatelia sicílskeho mesta. A nielen to. Miera zaočkovanosti sa tam vyšplhala na závratných 104 percent. Vyzerá to ako neuveriteľná štatistika,“ priznáva starosta. „Ale v podstate tu boli zaočkovaní aj tí, čo bývajú v našom meste, no nie sú oficiálnymi obyvateľmi a ľudia zo susedných obcí," vysvetlil. Preto ten výsledok.

Žijú v pokoji

Starosta hovorí, že v mestečku boli aj ľudia, ktorí pochybovali o účinnosti vakcín, avšak presvedčili ich veľkou párty, ktorá sa konala pre očkovaných. Na tej sa totiž nikto nenakazil covidom. Samozrejme obec rýchlo zriadila miestne očkovacie miesto, a prizvala na pomoc aj armádu.

 „Žijeme a fungujeme v úplnom pokoji," uzatvára.

Na účely informovanosti obyvateľov o očkovaní bola špeciálne vytvorená skupina na sociálnych sieťach. „Odpovedali sme tam na nepravdivé informácie a vysvetľovali účinok vakcín,“ spomína starosta. „Som presvedčený, že ak by sme dopustili šírenie hoaxov, dnes by sme rozprávali iný príbeh,“ hovorí. 

V Taliansku je veľa mestečiek, kde je zaočkovanosť podobne vysoká. Napríklad v Brinzio v provincii Varese je to takmer 97 percent (so 789 obyvateľmi) a v Premane v provincii Lecco je to 100 percent (s približne 2000 obyvateľmi).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:51