Prezidentka na summite V4TASR/MTI/Noemi Bruzak
StoryEditor

Prezidentka na summite V4: Čelíme mnohým krízam, potrebujeme sa zomknúť

TASR29.11.2021., 14:58h
Svet čelí mnohým krízam, svet sa mení, výzvy, ktoré pribúdajú, sú početnejšie a zložitejšie. Preto je potrebné zomknúť sa, spolupracovať v duchu zakladateľov Vyšehradskej štvorky (V4).
Lajkuj Brainee.sk na

Povedala to v pondelok prezidentka SR Zuzana Čaputová na samite prezidentov krajín Vyšehradskej štvorky v Budapešti.

Čaputová ocenila zhodu prezidentov V4 na iniciatíve, v rámci ktorej chcú vyzvať občanov svojich krajín, aby sa dali zaočkovať proti novému koronavírusu.

„Očkovanie považujeme za jedinú a najlepšiu stratégiu, ako predchádzať vážnym ochoreniam." K otázke bezpečnostnej situácie na poľsko-bieloruských hraniciach Čaputová povedala, že zneužívanie utečencov bieloruským režimom považujú prezidenti V4 za absolútne neprípustné.

​Oznámila, že Česko, Maďarsko i Slovensko vyjadrili Poľsku solidaritu a ponúkli v prípade potreby pomoc. „Hovoríme o ochrane spoločných hraníc v rámci Európskej únie, hovoríme o ochrane hraníc v rámci Severoatlantickej aliancie," dodala Čaputová.

​Prezidenti hovorili aj o prítomnosti ruských vojsk na hranici s Ukrajinou, o klimatickej kríze, o hospodárskych výzvach krajín tohto zoskupenia aj z globálneho hľadiska, ale aj o šíriacich sa dezinformáciách a polarizácii spoločnosti.

Prezident Českej republiky Miloš Zeman sa k rokovaniam s prezidentom Poľska Andrzejom Dudom, maďarským prezidentom Jánosom Áderom a slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou pripojil z Prahy prostredníctvom videohovoru.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:41