Kyle RittenhouseFacebook/Tayla Lynn
StoryEditor

Biely mladík zastrelil dvoch ľudí a vyviazol s podmienkou. Afroameričana neprávom väznili 40 rokov

koviDnesČTK25.11.2021., 11:00h
Piatkový súd rozdelil USA na dve názorové strany. Tínedžer Kyle Rittenhouse, ktorý minulý rok počas protestov za rasovú rovnosť zabil dvoch ľudí, bol nakoniec oslobodený. Tí, ktorých rozsudok pobúril upozorňujú aj na prípad Afroameričana Kevina Stricklanda, ktorý si vo väzení neprávom odsedel 40 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Posledné roky sa akoby Amerika nevedela vymaniť z tieňa silného rasizmu. Policajti často zatýkajú a kruto zakročujú proti Afroameričanom, aj keď nie je jasné, či sa vôbec nejakých priestupkov dopustili. Nejeden Afroameričan pri policajnom zákroku zomrel. Na druhej strane - v piatok oslobodil súd bieleho mladíka obžalovaného vo veci dvoch vrážd. To, že ľudí zastrelil na ulici počas protestov, nepovažuje porota za zločin.

V kontroverznom prípade rozhodli, že Rittenhouse je nevinný vo všetkých bodoch obžaloby. Súdna porota sa o prípade radila od utorka a priklonila sa k názoru, že vtedy sedemnásťročný Rittenhouse strieľal v sebaobrane.

Skutok sa udial na konci minulého leta v Kenoshe v štáte Wisconsin, pri krvavej dohre protestov, ktoré spustil zákrok bieleho policajta proti Afroameričanovi Jacobovi Blakeovi.

Rittenhouse vtedy v noci zastrelil 36-ročného Josepha Rosebauma a 26-ročného Anthonyho Hubera, zranil aj o rok staršieho Gaiga Grosskreutza. Všetko sa to udialo v chaose demonštrácií, kedy sa Rittenhouse rozhodol vydať do ulíc mesta a údajne brániť ničeniu majetku.

​Rittenhouseovi hrozilo doživotie. Bol obžalovaný z dvojnásobnej vraždy, pušku typu AR-15, ktorou dvoch mužov zastrelil, nemal kvôli nízkemu veku v legálnej držbe. No súd ho nakoniec oslobodil.

Reakcie

To vyvolalo lavínu nevôle u demokratov. „Amerika dnes: Môžete porušiť zákon, nosiť so sebou zbrane vyvinuté pre armádu, strieľať a zabíjať ľudí, a prejde vám to,“ uviedol napríklad guvernér Kalifornie Gavin Newsom.

Podobný názor má aj hollywoodsky herec Mark Rufallo, ktorý vo svojom príspevku na Twitteri napísal o rasistickom systéme, ktorý umožňuje takéto skutky.

Naopak, na strane republikánov prišli úplne iné odozvy. Kongresman Madison Cawthorne svojim stúpencom odkázal: „Kyle Rittenhouse nie je vinný, priatelia. Máte právo brániť sa. Buďte ozbrojení, buďte nebezpeční a buďte morálni.“ Z týcho slov v kontexte udalostí, človeka až zamrazí. Najmä ak si udalosť porovnáme s nedávnym prípadom Afroameričana Kevina Stricklanda, ktorý si vo väzení neprávom odsedel 40 rokov. Súd v americkom štáte Missouri ho v utorok 23.11 oslobodil viny z trojnásobnej vraždy z roku 1978. Strickland pritom s vraždami nemal nič spoločné.

Neprávom väznený Afroameričan

Momentálne šesťdesiatdvaročný muž vždy trval na svojej nevine, po dlhých rokoch dospel k tomu istému záveru aj sudca. Korunná svedkyňa, ktorá Stricklanda označila za spolupáchateľa, po rokoch chcela svoje svedectvo odvolať, avšak zomrela ešte predtým, ako sa jej to stihlo podariť.

Tri obete v dome v Kansas City v apríli 1978 zabila štvorica útočníkov, pričom práve korunná svedkyňa Cynthia Douglas sa dokázala zachrániť predstieraním, že je mŕtva. Douglas potom na policajnej stanici ukázala na Stricklanda ako na jedného z páchateľov, keď polícia tohto mladého černocha zatkla na základe domnienky priateľa jej sestry.

Nie je pritom vylúčené, že Douglas bola pod nátlakom vyšetrovateľov. Okrem toho ďalší z mužov odsúdených v danej kauze vypovedal, že Strickland s vraždami nemal nič spoločné. Ani to mu však nepomohlo a Strickland poputoval za mreže na dlhých 40 rokov.

Podľa stanice BBC ide o najdlhšie neoprávnené väznenie v dejinách Missouri a jeden z najhorších priznaných prípadov tohto druhu v Spojených štátoch. „Nemyslel som si, že tento deň príde,“ povedal Strickland na margo svojho prepustenia. Napriek tomu, že bol starý verdikt uznaný ako chybný, muž nemá nárok na žiadne odškodné. Štát Missouri ho vypláca iba ľuďom oslobodeným na základe analýzy DNA.

Rasovo motivované zabitia

Obzvlášť znepokojujúce sú v USA prípady rasovo motivovaných vrážd, ktoré spáchali policajti. Napríklad v roku 2014 zastrelil policajt vo Fergusone osemnásťročného černošského tínedžera Michaela Browna. Policajt nebol z vraždy obžalovaný. Vyšetrovanie rezortu spravodlivosti USA však odhalilo prejavy rasovej zaujatosti v rámci policajného oddelenia, mestského väzenia a súdu v meste Ferguson.

Ďalší prípad sa odohral v tom istom roku v Chicagu. Policajt Jason Van Dyke pri zásahu zastrelil 17-ročného Afroameričana Laquana McDonalda. Ten však na políciu neútočil. Mal síce pri sebe nôž, avšak na videu je vidno, ako kráča od policajtov preč, pričom práve v tej chvíli do neho policajt vypálil 16 rán. Policajt v roku 2019 za vraždu dostal sedem rokov.

Týchto neadekvátnych zákrokov je samozrejme mnoho, ale za všetky môžeme vypichnúť vraždu Georga Floyda z minulého roka. Počas policajného zásahu Derek Chauvin, policajt v meste Minneapolis, kľačal na krku Floyda 9 minút a 29 sekúnd, pričom Floyd bol spútaný a ležal na

bruchu tvárou dole. Policajti Thomas K. Lane, Tou Thao a J. Alexander Kueng sa zúčastnili na Floydovom zatknutí, pričom Kueng držal Floydov chrbát, Lane mu držal nohy a Thao stál nablízku. Chauvin dostal za vraždu 22,5 roka väzenia.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:04