Tesla čelí obrovskému škandálu (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Viac ako sto miliónov za rasizmus. Tesla čelí nehoráznemu škandálu, žaluje ju zamestnanec

iDnes06.10.2021., 09:00h
Žalobcom bol bývalý zamestnanec automobilky Owen Diaz, ktorý v rokoch 2015 a 2016 pracoval v závode Tesly vo Fremonte, neďaleko San Francisca. Podľa jeho advokáta Bernarda Alexandera muž na pracovisku pravidelne čelil rasistickým urážkam.
Lajkuj Brainee.sk na

Automobilka Tesla musí podľa amerického federálneho súdu vyplatiť svojmu bývalému zamestnancovi bezmála 137-miliónov dolárov (viac ako 118-miliónov eur) za to, že čelil prejavom rasizmu na pracovisku. Firma podľa rozsudku nevytvorila vhodné pracovné podmienky a nezabránila prejavom rasizmu zo strany ďalších zamestnancov.Uznávame, že sme neboli dokonalí, uviedla značka.

(Rozsudok) ukázal, čo sa deje v závode Tesly,“ vyjadril sa Diaz, a vyzval šéfa Tesly, aby vo firme urobil poriadok. Porota mužovi uznala odškodné za osobnú ujmu vo výške 6,9-​​milióna dolárov (takmer 6-miliónov eur) a tiež sankčnú platbu vo výške 130-miliónov dolárov (112 093 150 eur). Podľa poroty automobilka nebola schopná nastaviť pravidlá, ktorými by zamedzila šíreniu rasizmu na pracovisku.

Tesla v správe zamestnancom uviedla, že súd sa zaoberal rasovými nadávkami, ktoré padali v závode a rasistickými graffitmi nasprejovanými na toaletách. Uviedla tiež, že Diaz sa na obťažovanie trikrát sťažoval a že zakaždým zakročila.

V automobilke boli rasistické graffiti na toaletách (ilu) V automobilke boli rasistické graffiti na toaletách (ilu) TASR/AP

Neboli sme dokonalí

Hoci sme pevne presvedčení, že tieto skutočnosti neodôvodňujú verdikt poroty v San Franciscu, uznávame, že v rokoch 2015 a 2016 sme neboli dokonalí,“ napísala Tesla. Dodala, že od doby, keď vo firme pracoval Diaz, podnikla rad zmien. Okrem iného vytvorila tímy, ktoré sa budú zaoberať vyšetrovaním sťažností zamestnancov a zabezpečovaním rovnakých príležitostí zamestnancov v spoločnosti.

Podľa správy zverejnenej minulý rok vyšlo najavo, že černošskí zamestnanci tvoria len štyri percentá vedúcich pracovníkov vo firme. Černosi podľa nej tiež predstavujú v celých Spojených štátoch len asi desať percent zamestnancov Tesly, napísala agentúra Reuters.

Denník The Wall Street Journal pripomína, že v súvislosti s rasizmom na pracovisku Tesla prehrala v máji ďalší spor s bývalým zamestnancom. O spore rozhodoval rozhodca, ktorý firme uložil vyplatiť mužovi, ktorý spor vyvolal, jeden milión dolárov (862 255 eur). Firma mala tiež nastaviť pravidlá, ktoré zabránia šíreniu rasizmu medzi zamestnancami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:23