Unsplash/Fidias Cervantes
StoryEditor

Aj malé množstvo arašidov ju môže zabiť. Nemecký súd sa zastal žiačky, škola sa musí prispôsobiť

ČTK17.11.2021., 16:30h
Súd v nemeckom Hannoveri sa v utorok zastal školáčky, ktorá trpí silnou alergiou na arašidy.
Lajkuj Brainee.sk na

Napriek pôvodnému nariadeniu školského úradu súd rozhodol, že dievča má právo chodiť do školy, ktorá vytvorila podmienky pre alergikov a zaručuje prostredie bez búrskych orieškov. Na svojich internetových stránkach o tom informuje Der Spiegel.

Rodičia šesťročného dievčaťa upozorňovali na to, že nemôže chodiť do žiadnej školy vo svojej spádovej oblasti, pretože žiadna z nich jej nedokáže zaručiť prostredie bez arašidov. Už kontakt s malým množstvom plodov podzemnice olejnej u dievčaťa môže vyvolať závažnú alergickú reakciu, končiacu v krajnom prípade aj smrťou.

Arašidy Vedeli ste o tom, že plodom podzemnice olejnej je vlastne struk, ktorý obsahuje semená, ktoré sú obalené fialovo červenou šupkou? Takže arašidy sú v podstate strukovina a nie orechy. Majú však veľmi prospešné účinky, podobné ako orechy. Svojím obsahom patria medzi potraviny, v ktorých sa nachádzajú všetky základné živiny v nadpriemernom množstve, majú najviac proteínov medzi všetkými olejnatými orechmi a sú jednou z potravín s najvyššou koncentráciou výživných látok rastlinného pôvodu. Ak ste však na arašidy alergickí, dávajte si veľký pozor, nakoľko ich zaraďujeme k najalergizujúcejším potravinám. pixabay.com

​Príslušný školský úrad ale dievčaťu chodiť do školy mimo spádovej oblasti zakázal a poukazoval na to, že alergické reakcie nie sú u školákov ničím výnimočným a že všetci učitelia majú za sebou školenia z prvej pomoci. „Navštevovať spádovú školu namiesto vybranej školy predstavuje pre žalujúcich neprijateľnú záťaž,” upozornil súd.

Okrem toho, že vybraná škola dokáže alergikom zaručiť prostredie bez arašidov, je jej personál vyškolený, ako postupovať v prípade alergických reakcií. Má tiež certifikát združenia pre ľudí trpiacich vážnou alergiou na orechy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:10