StoryEditor

Jedy v arašidoch či listéria v syre. Takto sa vyhnete aj zabijakom v jedlách

08.08.2015, 00:00
Výstrahy o zdraviu škodlivých potravinách sú na internete nielen zábavným čítaním. Slúžia hlavne na odhalenie nebezpečia a ochranu vášho zdravia.

Salmonela v morčacom mäse z Poľska či v krokodílích medailónikoch z Holandska. Priveľký obsah morfínu v austrálskom maku, nebezpečná listeria vo francúzskom syre zo surového mlieka alebo jedovaté aflatoxíny v arašídoch z Indie. Aj takéto hlásenia nájdete za posledné tri mesiace v systéme potravinárskych varovaní v rámci EÚ.

Tieto výstrahy prichádzajú od veterinárov zo všetkých členských štátov 24 hodín denne a prístup k nim má aj verejnosť na webe veterinárnej správy. Ide o systém známy pod skratkou RASFF, ktorý sa už dostáva aj do povedomia laickej verejnosti. Rýchlymi výstrahami si štáty a ich veterinárne orgány operatívne oznamujú možné riziká ohrozujúce zdravie. Ich hlásenia sa týkajú tak potravín, ako aj krmiva.

Trojstupňové oznámenia

Slovenské hlásenia sa v systéme RASFF objavili za posledný štvrťrok trikrát. Do „klietky hanby“ sa dostala poľská pečeňová paštéta s neoznačením sóje, poľské údené bravčové rebierka s obsahom benzo(a)pyrénu a bulharská sušená vaječná zmes distribuovaná cez Poľsko, v ktorej bola neoznačená mliečna zložka.
Webová stránka Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, kde takéto hlásenia nájdete, poskytuje výbornú orientáciu. Rýchly výstražný systém umožňuje bezodkladné informovanie nielen kontrolórom v teréne, ale aj verejnosti. Výstrahy sú pritom odstupňované – sú tam „výstražné oznámenia“, „informačné oznámenia“ a „oznámenia z hraníc“, pričom z prehľadných tabuliek sa dozviete aj spôsob odhalenia. Samozrejme, obchodné mená distribútorov či dovozcov a identifikovanie konkrétnych firiem sa zásadne nezverejňuje.

Pamätné škandály

Rýchlou výstrahou únia predchádza takým aféram, aké si ešte pamätáme z minulosti. Či už to bol rozsiahly škandál okolo dioxínov v belgickej čokoláde a niekoľkoročná aféra s chorobou britských „šialených kráv“ – spred pätnástich rokov, alebo potravinové škandály z nedávnej minulosti. Trebárs nepriznané konské mäso v salámových výrobkoch či oveľa závažnejší prípad chorôb vyvolaných pôvodcom v potravinách – vírusom hepatitídy A, ktorý sa odhalil v zmesiach bobúľ a v jahodách. Odhalila sa aj nepriaznivá reakcia spôsobená potravinovými doplnkami s nebezpečnými zložkami alebo výskyt E. coli, produkujúcej v mäse Shigatoxín, a tiež stôp po pesticídoch v rastlinných výrobkoch.

Znižovanie rizika

Rýchly výstražný systém vznikol pred 35 rokmi. Dnes zhromaždí ročne niekoľko tisíc upozornení na problémové produkty. Napríklad v roku 2013 sa 85 percent z nich týkalo jedla a potravinárskych výrobkov. Slovensko vtedy upozornilo na 35 z nich.
Vo všetkých členských štátoch a v Európskej komisii sú kontaktné miesta, medzi ktorými prebieha výmena informácií o nebezpečných potravinách. Postup spočíva v tom, že ak niektorý zo štátov získa informáciu o závažnom riziku, musí o ňom bezodkladne informovať komisiu. Tá vyhodnotí všetky prichádzajúce hlásenia a odovzdáva ich kontaktným miestam.
Varovania aj všetky súvisiace informácie vedú k tomu, že sa inkriminovaný produkt stiahne, alebo sa zhabe či zničí. Pre zaujímavosť, počet oznámení cez RASFF sa medzi rokmi 2012 a 2013 znížil o deväť percent.

01 - Modified: 2007-08-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: 18. Leto s...
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 21:00