Poriadne nekalé praktiky Uberu: Diskriminujú postihnutých, po dlhšom čakaní taxikára musia platiť (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Nekalé praktiky Uberu: Diskriminujú ľudí so zdravotným postihnutím? Za dlhšie čakanie musia platiť

ČTKiDnes11.11.2021., 15:00h
Prepravná spoločnosť Uber čelí v USA žalobe za údajnú diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím.
Lajkuj Brainee.sk na

Známa spoločnosť, ktorá poskytuje taxislužby po celom svete, má na krku poriadny problém. Od roku 2016 platí pre Uber nariadenie, podľa ktorého majú v rámci dvojminútového čakania cestujúci jazdu zadarmo.

V prípade vyšších cestovných taríf je to až päť minút. Firma si však účtuje poplatky za čakanie dlhšie ako dve minúty a má tak znevýhodňovať cestujúcich, ktorým nástup do vozidla trvá dlhšie. Informoval o tom český portál iDnes s odkazom na americké ministerstvo spravodlivosti.

Sumy im preplatia za jednej podmienky

Ministerstvo argumentuje tým, že ľudia na invalidnom vozíku alebo s chodítkom nestihnú tak rýchlo nastúpiť a tak sú znevýhodnení.

Firma si však účtuje poplatky za čakanie dlhšie ako dve minúty a má tak znevýhodňovať cestujúcich, ktorým nástup do vozidla trvá dlhšie (ilu) Firma si však účtuje poplatky za čakanie dlhšie ako dve minúty a má tak znevýhodňovať cestujúcich, ktorým nástup do vozidla trvá dlhšie (ilu) unsplash.com

Uber síce niektorým klientom časť ceny spätne prepláca, no aj v tom je menší háčik. Musia totiž dokázať, že sa na nich čakalo, lebo na to majú zdravotné dôvody. Neprepláca však všetky žiadosti a podľa žaloby tak porušuje „zákon o Američanoch so zdravotným postihnutím“ z roku 1990.

Spoločnosť Uber tento postup minulý týždeň zmenila. Podľa najnovších plánov chce všetkým osobám, ktoré doložia svoje postihnutie vracať peniaze za pomalší nástup do vozidla. Uviedol to hovorca firmy. Uber odmieta, že by spomínaný zákon porušoval. Priemerná čiastka, ktorú cestujúcim za vodičovo čakanie Uber účtuje, je podľa firmy 60 centov, uviedla AP.

Prostredníctvom žaloby žiadajú súd, aby nariadil spoločnosti Uber zmeniť svoju politiku, vyškolenie zamestnancov a vodičov či zaplatil odškodné ľuďom, ktorí platili za čakanie v rozpore so zákonom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 23:12