neonacistaArchív TASR
StoryEditor

Česko sa stalo rajom pre nemeckých neonacistov. V rodnej krajine plánovali rozpútať nový teror

iDnesČTK05.11.2021., 12:00h
České pohraničie je vďaka svojim strelniciam zasľúbenou krajinou pre nemeckých krajne pravicových radikálov. Uvádza to bavorská televízia Bayerischer Rundfunk (BR).
Lajkuj Brainee.sk na

Nemeckí publicisti tvrdia, že bavorskí neonacisti sa nevzdávajú plánov na prevrat a vyhrážajú sa miestnym politikom, policajtom, moslimom aj Židom.

Strelnice neonacistov

„Pre nemeckých neonacistov, ktorí nemajú zbrojný preukaz a ktorí chcú bez povšimnutia trénovať s ostrými zbraňami, je české pohraničie rajom,“ uvádza BR, ktorá nedávno na túto tému zaradila do vysielania dokument Im Visier - Neonazis planen den Umsturz (V hľadáčiku - Neonacisti plánujú puč). Ako príklady spomína Fabiana D., Günthera K. alebo Susanne G., ktorí Česko kvôli streľbe často navštevovali.

Dvadsaťtriročný Fabian D. sa zaradil do hnutia Feuerkrieg Division, ktoré prepája mladých neonacistov z Európy a Spojených štátov. Členovia sú v kontakte cez šifrované komunikačné aplikácie Wire a Telegram a namiesto nostalgie po nacizme chcú rozpútať nový teror.

Fabian D. si zaobstaral znehodnotený exemplár útočnej pušky, ktorý chcel opraviť, aby podľa vyšetrovateľov mohol napadnúť buď mešitu, alebo synagógu. Vďaka informáciám zahraničných tajných služieb ho nemecká polícia zadržala a súd ho vlani poslal na dva roky do väzenia.

Terorizmus

Šesťdesiatpäťročná Susanne G. aktívne pôsobila v krajne pravicovej strane Tretia cesta, ktorej meno odkazuje na nacistickú tretiu ríšu. Bola okrem iného autorkou mnohých výhražných listov. Kriminalisti tiež zistili, že sledovala policajtov a dianie v mešitách. Pri jej zadržaní potom policajti našli nepriestrelnú vestu či komponenty na zostavenie bomby. V júli jej súd uložil šesť rokov väzenia.

GERMANY_NEO_NAZI_MARCH_WU_3 neonacisti Archív TASR

​Susanne G. navštívila české strelnice spoločne so šéfom Tretej cesty Klausom Armstroffom, čo dokazujú fotografie. Počas tohtoročného procesu sa Susanne G. súd zaujímalo, či a prečo do Česka jazdil strieľať. Armstroff potvrdil, že s touto ženou sa streleckého cvičenia v Česku zúčastnil v novembri 2019 a v auguste 2020. „Prečo ide človek počas púte k streleckému stánku? Kvôli zábave,“ dodal Armstroff na otázku súdu.

Günther K. na neonacistickej scéne pôsobil desiatky rokov, po odhalení nemeckej teroristickej skupiny Národnosocialistické podzemie (NSU) pred desiatimi rokmi jej činnosť oslavoval. NSU v Nemecku z rasovej nenávisti zavraždila desať ľudí, väčšinou etnických Turkov.

Odhalenie NSU v novembri 2011 vyvolalo v Nemecku politický otras, pretože krajne pravicová teroristická bunka pôsobila roky nerušene v ilegalite. Vyšetrovatelia dlho nedokázali rozpoznať súvislosti vrážd s pravicovým extrémizmom.

Skupina, ktorú tvorili Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beata Zschäpeová, stála aj za dvoma bombovými útokmi a 15 prepadnutiami bánk. Mundlos s Böhnhardtom v roku 2011 spáchali po odhalení samovraždu, Zschäpeová dostala doživotie.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 19:55