Wikimedia/Ralf Roletschek
StoryEditor

FOTO Hitlerov vysnívaný rezort ožije. Utópia nacistov pre dovolenkárov sa mení na realitu

som05.10.2021., 17:30h
Prora ustál tri politické režimy, ale až dnes slúži zámeru, ktorý si preň pred 85 rokmi vymysleli nacisti. Skoro päťkilometrový pás budov na ostrove Rujana na pobreží Baltského mora mal slúžiť ako najväčší turistický komplex pre robotníkov.
Lajkuj Brainee.sk na

Pozostatky nacistickej architektúry je v dnešnej dobe vôbec ťažké nájsť, ale v niekoľkých prípadoch sa predsa len dochovali. Tým najväčším z nich je norimberský areál vybudovaný pre organizovanie akcie NSDAP a hneď za ním obrí hotelový komplex Prora.

Vybudovať tento komplex bol jeden z Hitlerových odvážnych plánov. Tri roky pred začatím krvavej vojny začali nacisti na ostrove Rujana budovať najväčšie prázdninové letovisko na svete.

Odmena za tvrdú prácu

Plán vybudovať Proru nebol najpraktickejší, ale zvíťazilo megalomanstvo. V nacistických plánoch bolo ubytovať v Prore až 20-tisíc ľudí naraz. Dovolenka v komplexe mala byť odmenou za tvrdú prácu robotníkov, ktorí v ťažkom priemysle takmer neoddychovali. Podľa historika Rogera Moorhouse mal byť prázdninový rezort pomyselným cukrom, ktorý by dopĺňal bič stelesňovanný gestapom. Hitler si tým podľa neho chcel získať na svoju stranu nemecký ľud. Informuje portál Lidovky. cz.

Osem obytných blokov sa podľa projektu malo ťahať v dĺžke 4,5 km pozdĺž pobrežia zálivu Prorer Wiek vo vzdialenosti 150 metrov od pláže.

Architekt projektu Clemensa Klotz počítal s dvojlôžkovými izbami s výhľadom na more, ubytovacie zariadenie malo byť vybavené koncertnou sálou a športoviskami. Projekt bol dokonca ocenený na Svetovej výstave 1937 v Paríži.

Zdroj stavebného materiálu a kasárne

Dokument z roku 2020 nemeckej režisérky Nico Weberovej sa venuje tejto najdlhšej budove sveta a dáva ju do kontextu svetových udalostí a politickej moci, kedy architektúra slúžila ako demonštrácia sily a propaganda. Píše portál Aktuálně.cz.

S príchodom Druhej svetovej vojny sa na nákladnej stavbe prestalo pracovať a financie smerovali do vojnovej mašinérie. Po skončení vojny sa Prora stal zdrojom stavebného materiálu. Najjužnejší blok musel štát kvôli zlej statike odstrániť. Zvyšok objektu bol využívaný východonemeckou armádou ako kasárne. V priebehu rokov slúžil rezort ako tábor pre utečencov, múzeum i diskotéka. Po zjednotení Nemecka sa Prora stal chránenou pamiatkou.

Do komplexu sa vracia život

Komplex v 21. storočí kúpila spoločnosť Metropole Marketing, ktorá obrovský komplex od tej doby postupne opravuje a prispôsobuje dnešnému štýlu rekreácie. Z areálu sa stal luxusný päťhviezdičkový komplex a na ostrov sa vracia život. Práce na komplexe by mali finišovať v roku 2022. Nehľadiac na konečnú cenu, všetky budovy a ich súčasti budú v modernom dizajne, so sklenenými výťahmi, vyhrievanými podlahami. Obsahovať majú aj práčovne určené pre permanentných obyvateľov. V komplexe budú k dispozícii aj súkromné ​​kúpele, bazény a veľké záhrady.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 22:33