vladaFacebook/Life in Norway
StoryEditor

V Nórskej vláde je viac žien, ako mužov. Medzi jej členmi sú dve z obetí, ktoré prežili Breivikov útok

dttiDnes16.10.2021., 11:00h
Nový nórsky premiér Jonas Gahr Store vo štvrtok predstavil svoju vládu. V kabinete majú väčšinu ženy. Vo vláde sú tiež dvaja preživší teroristického útoku z roku 2011, kedy ultrapravicový radikál Anders Behring Breivik postrieľal na ostrove Utöya 69 účastníkov mládežníckeho tábora Robotníckej strany.
Lajkuj Brainee.sk na

Premiérova menšinová koaličná vláda, tvorená Robotnícku stranou a Stranou stredu, nastúpila do úradu v deň, keď sa Nórsko vyrovnáva s novou tragédiou. V stredu večer zabil útočník vyzbrojený lukom a šípmi v nórskom meste Kongsberg päť ľudí a dvoch zranil.

Polícia z násilností podozrieva tridsaťsedemročného Dána, ktorý konvertoval na islam a údajne sa radikalizoval. Prípad Nórom pripomenul práve Breivikovo vraždenie na ostrove Utöya neďaleko metropoly Osla z 22. júla 2011.

Na ostrove boli v čase útoku tiež dvaja ministri nového kabinetu - tridsaťtriročná Tonje  Brenna, ktorá sa stala ministerkou vzdelávania, a tridsaťpäťročný Jan Christian Vestre, ktorý bude ministrom hospodárstva. Breivik na Utöya a vo vládnej štvrti Osla pozabíjal celkom 77 ľudí.

Breivik mal z vrážd radosť, opísala Brenna

Brenna, ktorá bola v čase útoku generálnou tajomníčkou sociálnodemokratickej mládežníckej organizácie (AUF), masaker prežila len vďaka tomu, že sa spoločne s niekoľkými vážne zranenými adolescentmi schovala medzi skaliskami, kde predstierali, že sú mŕtvi.

Brenna neskôr opísala, že mal Breivik z vrážd veľkú radosť. „Som si istá, že som počula, ako po zásahoch začal jasať," uviedla.

463046_10150755776226940_1143112146_o breivik Facebook/Nettavisen

​Brenna tiež opisovala, ako v osudný deň pred klubovňou na Utöya náhle zbadala dvoch účastníkov tábora, ktorí sa zrútili k zemi po zásahu guľkami. Nato prepukol chaotický útek cez celý ostrov. „Človek mal celú tú dobu pocit bezvýchodiskovosti," opísala ministerka.

Momentálne štyridsaťdvaročný Breivik sa síce k činom priznal, ale vinu necíti, pretože vraj konal v sebaobrane pred islamizáciou a multikulturalizmom.

Na súde okrem iného opakovane, ale márne žiadal sudkyňu o dovolenie položiť Tonji Brenna otázky týkajúce sa politiky jej organizácie. Breivik si odpykáva trest dvadsaťjeden rokov väzenia s možnosťou predĺženia na doživotie.

Druhý preživší Vestre sa na ostrove Utöya pred Breivikom viac ako hodinu skrýval a neskôr sa mu podarilo utiecť do mora a doplávať na pevninu.

„Utøya bude navždy súčasťou môjho života. Je stále ťažké opísať intenzívny strach, ktorý sme zažili, nezmyselnú stratu a nespravodlivosť náhody rozhodujúce o tom, kto prežil a kto nie, " opísal situáciu politik, ktorý rok po útoku prišiel o otca a v dvadsiatich piatich rokoch prevzal rodinnú firmu, ktorá sa špecializuje na výrobu vonkajšieho nábytku.

Medzi devätnástimi členmi novej nórskej vlády je desať žien, ktoré boli vymenované okrem iného do čela ministerstva zahraničia, ropného a energetického priemyslu či spravodlivosti. Šéfkou diplomacie sa stala Anniken Huitfeldt.

Nie je to prvýkrát, kedy ženy v nórskej vláde zastávali viac ako 50 percent pozícií. Dvakrát to krátko bolo aj za vlády sociálnodemokratického premiéra Jensa Stoltenberga, ktorý úrad riadil v rokoch 2005 až 2013 a potom sa stal šéfom NATO.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 02:57