Screenshot YouTube video, Flickr/Gerry Popplestone
StoryEditor

Najbohatší antivaxeri sveta. Šíriť bludy vynáša, títo konšpirátori zarábajú milióny eur

Eliška Trpíšková04.10.2021., 13:00h
Určite si aspoň raz vo svojom okolí narazil na jednotlivca alebo skupinku, ktorá sa k vakcinácii stavala až extrémne kriticky. Takíto ľudia si v dobe epidémie vyslúžili prezývku antivaxeri a my ti teraz predstavíme ich najväčších a najbohatších protagonistov.
Lajkuj Brainee.sk na

V marci tohto roka analýza protivakcinačného obsahu na Twitteri a Facebooku zistila, že existuje dvanásť účtov jednotlivcov a organizácii, ktoré produkujú až 65% všetkého protivakcinačného obsahu. Jeho lídrom je Joseph Mercola a hneď po ňom nasledujú mená ako Ty a Charlene Bollingerovci, Sherri Tenpenny, Kevin Jenkins, Rizza Islam, Rashid Buttar alebo Kelly Brogan. My sme pre teba vybrali tie najrezonujúcejšie, ktoré spôsobili šediny už nejednému odborníkovi.

Joseph Mercola

Líder tejto dvanástky je už spomínaný americký chiropraktik Joseph Mercola, ktorý je tvorcom vyše 600 protivakcinačných článkov na Facebooku. Fanúšik alternatívnej medicíny je dokonca aj úspešným biznismenom, ktorý na svojej webstránke predáva lieky a doplnky stravy od výmyslu sveta. Na vlne, ktorú spustil, sa snaží šikovne zarobiť. Najhoršie na tom je, že ponúka neoverené medicínske suplementy, ktoré majú údajne ľudí vyliečiť z choroby covid-19. Z alternatívnej medicíny však profituje už nejaký ten piatok a už v roku 2017 sa mu podarilo zarobiť približne 100 miliónov dolárov.

Tento momentálne 67-ročný Američan je členom politického združenia Association of American Physicians and Surgeons, ktoré presadzuje vedecky zdiskreditované názory na medicínu a viaceré choroby. Taktiež je autorom kníh ako The No-Grain Diet alebo The Great Bird Flu Hoax. V rokoch 2005, 2006 a 2011 americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv varoval Mercolu a jeho spoločnosť, že používa zastrašovacie taktiky, šíri nepodložené tvrdenia a spochybňuje vedeckú dôveryhodnosť. Okrem vakcín proti pandémii covidu-19 odsudzuje aj vakcíny proti chrípke.                 

Tvrdí, že namiesto toho je účinný napríklad vitamín D. V súvislosti s týmto bol presvedčený, že konzervačná látka thimerosal, ktorá sa v týchto vakcínach nachádza je škodlivá kvôli obsahu ortuti a nemala by sa podávať najmä malým deťom. Od roku 1999 sa však nahromadilo mnoho dôkazov, ktoré dokazujú, že táto látka je bezpečná. V roku 2020 bol Mercola jedným z partnerov webovej stránky nazývanej „Stop Covid Cold,“ ktorá verejnosti ponúkala rady ohľadom prevencie a liečby covidu-19 pomocou alternatívnej medicíny s dôrazom na už spomínaný vitamín D.

Webové stránky boli zrušené v roku 2021 na podnet Úradu pre kontrolu potravín a liečiv, ktorý poslal varovný list.

Mercola vtedy povedal, že stránky zruší, ale že „za nimi stojí Bill Gates a Big Pharma.“

Screenshot Youtube

Ďalšou teóriou, ktorú tento vychýrený antivaxer presadzoval je tá, že covid sa dá vyliečiť vdychovaním 0,5-3% roztoku peroxidu vodíka prostredníctvom rozprašovaču. Jeho status bol však krátko nato odstránený z Twitteru pre porušenie pravidiel platformy. Okrem toho tvrdil, že nosenie rúšok nezabraňuje šírenie vírusu ale naopak, vedie k iným zdravotným komplikáciám.

Jeho kontroverzné názory dodnes trápia nielen americkú spoločnosť, ale dostali sa už do pozornosti celého sveta.

Niet divu, že Mercola sa okrem alternatívnej medicíny dal aj na cestu podnikateľa a neustále vyvracia podložené vedecké fakty. Tie mu totiž ako popieračovi nezarobia.

Ty & Charlene Bollingerovci

Americký pár zo štátu Tennessee Ty a Charlene Bollingerovci sa taktiež radia medzi dvanástich najvplyvnejších antivaxerov na sociálnych sieťach. Ty Bollinger začínal ako účtovník v Texase a popritom sa venoval fitness.

Všetko sa to však prelomilo v momente, keď sa začal zaujímať, prečo toľko ľudí z jeho okolia zomrelo na rakovinu.

Krátko nato napísal svoju prvú knihu Cancer: Step Outside The Box. Ty totiž začal veriť v alternatívnu medicínu a súčasne začal spochybňovať chemoterapiu. Neskôr sa k nemu pripojila aj manželka Charlene a ich kariéra raketovo vystrelila v roku 2015, kedy vydali dokumentárny seriál s názvom The Truth about Cancer. V roku 2017 pridali ďalší dokumentárny seriál The Truth about Vaccines a z Evanjelického manželského páru so štyrmi deťmi sa stali zo dňa na deň milionári a úspešní podnikatelia. Aké jednoduché, však?

Viac ako 450 000 ľudí sa zapísalo, že chcú vidieť seriál v roku jeho debutu a podľa údajov, ktoré Bollingerovci napísali na svoje sociálne siete, si kópie seriálu zakúpilo až 25 000 ľudí. Podľa odhadov si tento pár tak zarobil v hrubom približne 5 miliónov dolárov. Pre nich to však nie je len o šírení protivakcinačných myšlienok a strachu z očkovania, ale najmä slušný zárobok. V roku 2020 sa pár na súde dokonca zmienil, že ich biznis s rakovinou im od roku 2014 vyniesol až niečo cez 25 miliónov dolárov.

Screenshot Youtube

Vo svojich videách manželia radia ľuďom vážnym, nespochybniteľným a sebavedomým tónom, akoby išlo o susedov, ktorí dávajú rady ako sa správne starať o trávnik. Zaujatí evanjelici svoje myšlienky prepletajú s veršami z Biblie, aby ich prejav vyznel dôveryhodnejšie.

Najnovšie sa Ty a Charlene vyjadrili, že vakcíny proti koronavírusu dokážu modifikovať ľudské gény. Taktiež sú presvedčení, že vakcíny stoja za zvýšením úmrtnosti v Tennessee.

Vedci sa obávajú, že kvôli ľuďom ako sú Bollingerovci sa USA nikdy úplne nezbaví pandémie. „Antivaxérska komunita je na sociálnych sieťach veľmi hlučná,“ hovorí vedkyňa Jessica Malaty Rivera, ktorá sa zaoberá vyvracaním vakcinačných mýtov na Instagrame. Jessica taktiež dodala, že sa spolu hrajú na „mačku a myš.“

Sherri Tenpenny

Ďalšou antivaxerkou na holenie je americká osteopatka a milovníčka alternatívnej medicíny Sherri Tenpenny. Sherri je autorkou štyroch kníh, ktoré oponujú vakcinácii. V roku 2015 sa mala zúčastniť turné po Austrálli, na ktorom mala prednášať o svojich nepodložených presvedčeniach. Verejnosť však očividne mala viac rozumu ako ona a jej príchodu predchádzali búrlivé protesty. Američanka sa preslávila svojimi tvrdeniami o tom, že vakcíny spôsobujú autizmus a magnetizujú ľudí, ktorých následne spájajú so stožiarmi mobilných vysielačov.

Screenshot Youtube

V roku 2017 Tenpenny a jej biznispartner Matthew Hunt zorganizovali 6-týždňový kurz, ktorý pomenovali „Mastering Vaccine Info Boot Camp.“ Údajne si ľudia zaplatili 623 dolárov zato, aby im Tenpenny s Huntom búrlivo poskytovali dezinformácie o imunitnom systéme a vakcinácii ako takej. Čerešničkou na torte je, že Hunt mal na starosti komunikáciu a účastníkom kurzu vysvetľoval, ako najlepšie využiť presvedčovacie taktiky a správne niekomu predať informáciu. Či myslel skôr dezinformáciu? Tenpenny okrem iného propagovala protivakcinačné videá manželov Bollingerovcov, z ktorých následne profitovala.

Jej Facebooková stránka bola deaktivovaná v roku 2020, avšak Sherri sa nevzdala a svoju fanúšikovskú základňu „premiestnila“ na platformu Rumble, ktorá v súčasnosti nie je chránená voči dezinformáciám.

Kevin Jenkins

O niečo menej známy člen dezinformačnej dvanástky je americký influencer Kevin Jenkins, ktorý je súčasne aj zakladateľom antivaxérskej skupiny Urban Global Health Alliance. Jenkins sa preslávil najmä svojimi konšpiračnými teóriami o koronavíruse, ktoré sa sústredili najmä na afroamerickú populáciu. Počas vrcholu pandémie na svojom Facebook účte zorganizoval live stream, na ktorom ľuďom adresoval svoju protivakcinačnú reč. Video je dnes už zmazané, no Jenkinsovu (ne)populárnu vetu si zapamätali mnohí: „Utrácajú trilióny dolárov, aby vás (Afroameričanov) presvedčili, že je v poriadku sa zabiť (Covid vakcínou).“ Okrem jeho protivakcinačných postojov sústreďujúcich sa prevažne na afroamerickú komunitu údajne Jenkins prevádzkuje cestovku, ktorá pomáha ostatným antivaxerom cestovať bez rúšok, testov či karantén. Na jeho webe síce toho moc nenájdeš, no nájdeš tam členský poplatok, pričom ten najnižší začína na 100 dolároch.

Flickr/Gerry Popplestone

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:00