Taliban zakázal obyvateľom Afganistanu niekoľko bežných činností (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Strihanie brady či púšťanie šarkanov: V Afganistane hrozia ukrutné tresty za bežné činnosti

ros28.09.2021., 14:00h
Najťažšie to majú v tejto neslobodnej krajine ženy. No pravdou je, že trpia všetci obyvatelia. Radikálne islamské hnutie totiž za porušenie rôznych zákazov rozdáva kruté tresty.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyzerá to tak, že Taliban nedodržal slovo o mierumilovnej politike, a vracia sa k predošlej krutovláde. Bojíme sa vyjsť von na ulicu. Ktorýkoľvek ozbrojenec sa môže začať pýtať, kto som, čo som robil, môžu ma odviezť a zmiznem, rovnako ako kopa ďalších ľudí. Manželku a dcéru by som von vôbec nepustil, len ja občas musím na nákup. Ceny všetkého strašne vzrástli. Do kancelárie sa  nikdy nedostanem, je obsadená,“ tvrdí občan Ahmed, ktorého citoval český portál E15.cz

Afgánci sú ustráchaní a musia neustále rešpektovať rôzne nariadenia a zákazy. Tie majú byť podľa talibanov v súlade s islamským zákonom šaría.

Pozri sa, čo všetko hnutie svojim občanom zakazuje:

Zákazy u kaderníkov

V afganskej provincii Helmand mužom nesmú strihať brady či fúzy, lebo sa tým porušuje výklad islamského práva, uvádza portál BBC. Kto toto pravidlo poruší, trest ho neminie. Príslušníci Talibanu v oznámení zverejnenom v salónoch v južnej provincii Helmand varovali, že kaderníci sa pri strihaní vlasov a brád musia riadiť právom šaría. To nariaďuje, že muži musia nosiť bradu.

„Nikto nemá právo sťažovať sa,“ uvádza sa v oznámení. „Bojovníci stále prichádzajú a prikazujú nám, aby sme prestali strihať fúzy,“ povedal jeden holič v Kábule. Vraj sem vysielajú aj tajných inšpektorov, ktorí holičov v prípade porušenia zákazu nahlásia. 

Kaderníci nesmú mužom strihať brady (ilu) Kaderníci nesmú mužom strihať brady (ilu) unsplash.com

Organizovanie protestov

Po prevzatí moci v krajine čakal obyvateľov aj zákaz akýchkoľvek protestov v Afganistane. Vyplýva to z prvého oficiálneho vyhlásenia ministerstva vnútra po zostavení vlády, ktorej členmi sú predstavitelia skupiny, uvádza web Teraz. V prípade porušenia tohto zákazu hrozí obyvateľom stíhanie. 

Okrem toho upravili podmienky pre budúce protesty. Organizátori musia získať predchádzajúci súhlas ministerstva spravodlivosti a ďalších orgánov. Ďalej musia úradom najmenej 24 hodín pred konaním akcie oznámiť dôvod demonštrácie, jej miesto, čas a aj to, aké slogany budú použité.

Afganské ženy vykrikujú slogany počas protipakistanskej demonštrácie pred budovou pakistanského veľvyslanectva v Kábule 7. septembra 2021 Afganské ženy vykrikujú slogany počas protipakistanskej demonštrácie pred budovou pakistanského veľvyslanectva v Kábule 7. septembra 2021 TASR/AP

Počúvanie zahraničnej hudby

Okrem toho hovorca Talibanu Zabihullah Mujahid pre New York Times uviedol, že v Afganistane nie je povolené počúvanie hudby na verejnosti. Umelci to okamžite pocítili, pretože im pálili hudobné nástroje. Obyvatelia totiž môžu počúvať iba islamské piesne.

Chceme pracovať na budúcnosti a zabudnúť, čo sa stalo v minulosti,“ uviedol hovorca Talibanu, ktorého citovali Hospodárske noviny. Toto nariadenie sa dotklo aj rozhlasu a televízie, ktoré prestali vysielať zahraničné piesne. Za počúvanie popu hrozí ľuďom pochodovanie po páliacom slnku až do odpadnutia.

Mnohým umelcom Taliban spálil ich hudobné nástroje (ilu) Mnohým umelcom Taliban spálil ich hudobné nástroje (ilu) unsplash.com

Čítanie zahraničnej literatúry

Obyvatelia Afganistanu pod krutou nadvládou Talibanu nemôžu čítať žiadnu svetovú literatúru. Povolený majú iba Korán. Z tohto dôvodu mnohí ľudia okamžite po zmene vlády začali svoje knihy ukrývať. Ako uvádza portál Saltwire, Taliban zakázal aj knihy pre dievčatá. 

Púšťanie šarkanov

Noví najvyšší predstavitelia v krajine postavili mimo zákon desiatky zdanlivo neškodných aktivít. Medzi ne patrí napríklad aj púšťanie šarkanov. Aký však majú na to dôvod? Podľa predstaviteľov radikálnej nábožensko-politickej skupiny vraj táto zábava odvádza pozornosť mladých mužov od modlitieb a iných náboženských aktivít, uvádza portál News18.

Šarkany si v Afganistane už nezalietajú (ilu) Šarkany si v Afganistane už nezalietajú (ilu) unsplash.com

Ženy sú osobitnou kategóriou

Ženy po nástupe Talibanu nemajú v tejto krajine takmer žiadne práva. Majú napríklad prístup k vzdelaniu, no neučia sa spoločne s mužmi, uviedla agentúra AP. Môžu pracovať, avšak nesmú zastávať vysoké pozície, napríklad tie ministerské. Nedovolíme chlapcom a dievčatám spoločne študovať,“ uviedol talibanský minister pre vzdelávanie Abdul Baqi Haqqani. A tak na školách vznikli oddelené učebne. 

Afganské ženy so zahalenými tvárami sedeli v radoch v prednáškovej sále kábulskej univerzity a sľubovali, že budú verne dodržiavať prísnu politiku hnutia Taliban Afganské ženy so zahalenými tvárami sedeli v radoch v prednáškovej sále kábulskej univerzity a sľubovali, že budú verne dodržiavať prísnu politiku hnutia Taliban TASR/AP

Okrem toho nemôžu hrať rôzne športy akým je napríklad aj kriket. Taliban v Afganistane povolil 400 športov. Tvrdil to minister pre telesnú výchovu a šport Bašír Ahmad Rustamzaj. Ženy však nemôžu vykonávať všetky športy, ktoré hnutie povoľuje. Nezakážeme žiadny šport, pokiaľ nebude v rozpore s (islamským) právom šaría, vyjadril sa minister, ktorého citoval spravodajský portál Teraz.

Podľa nového islamského práva musia napríklad aj futbalisti či thajskí boxeri nosiť o niečo dlhšie šortky siahajúce pod kolená. „Ženy budú mať povolené športovať, no oddelene od mužov,“ dodal jeden z ministrových poradcov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:51