RuskoTASR/AP
StoryEditor

Ruský brankár si odmietol nasadiť medailu. Nezmierim sa, že nie je zlatá, povedal

dajiDnes20.02.2022., 16:03h
Brankár Fedotov finálovú prehru očividne niesol ťažko.
Lajkuj Brainee.sk na

„Medailu sme si vydreli. Ťažko sa ale zmierujem s tým, že nie je zlatá, ale len strieborná,“ vysvetľoval Fedotov po odchode z ľadu, kde jeho slová zaznamenala napríklad reportérka ruského servera championat.com.

Ponechať si medailu na krku patrí medzi nepísané športové zákony, ktorým sa vyjadruje rešpekt súperovi. Do rovnakej kategórie spadá potrasenie rúk po boji.

Rozpačité pocity

Covidová doba všetko ovplyvňuje. Potľapkávanie a veľké objímanie? Na olympiáde zabudni. Kvôli protipandemickým nariadeniam hokejistom v Pekingu vyznamenanie na krk nevešal žiadny hodnostár. Športovci si jednoducho berú medailu z tácky.

Hokejisti Rusko TASR/AP

​Zlatí Fíni múdro vymysleli, že medailu vešal spoluhráčom na krk kapitán Filppula.

Keď naopak medailovú odmenu po nedeľnej porážke s Fínmi 1:2 preberali Rusi, pokukovali na seba. Čo s ňou?
Nasadíme si ju? Alebo nie? Pár borcov váhalo, ale nakoniec si väčšina športovcov z Ruska striebornú medailu na krk zavesila. Mnohým z nich sa hojdala na hrudi, keď v mixzóne odpovedali na novinárske otázky.

Výnimkou bol gólman Fedotov. „Som jednoducho maximalista,“ povedala 25-ročná ruská jednotka. „Určite si ju nasadím a užijem si tento okamih. Len neskôr.“

Kto si už zložil medailu pred Fedotovom?

Mimochodom, za zloženú medailu to v minulosti schytali už jeho hokejoví krajania, keď podľahli 1:2 na majstrovstvách sveta 2010 Česku. Unfair gesto.

Nepekne to od športovej verejnosti a odborníkov zlízol v roku 2018 na majstrovstvách sveta do 20 rokov aj švédsky kapitán Lias Andersson. Mladík vtedy neuniesol finálovú prehru 1:3 s Kanadou, rozplakal sa a medailu nahnevane hodil do hľadiska.

Fedotov nemusí smútiť a plakať. V Pekingu ukázal, prečo v KHL chytá za silný CSKA Moskva. V bráne pripomínal vyrastené monštrum. Po šiestich štartoch končil turnaj s perfektnými číslami - inkasoval 1,61 gólu za zápas a pochytal cez 94 percent striel. Len kanonáda v základnej skupine s Čechmi (5:6p) mu numera výraznejšie pokazila.

„Celý turnaj niesol ťažobu nášho tímu. Bez jeho zákrokov by sme neboli vo finále,“ vysvetľoval ruský útočník Michail Grigorenko. A zložená medaila ruského kolegu? „Som si istý, že chcel zlato. Bol to jeden z našich hráčov, ktorý si ho určite zaslúžil.“

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 08:02