Wikipedia/Phil Shaw
StoryEditor

Poriadny adrenalín a dokonalé oblečenie. Extrémne žehlenie je bizarný šport, ktorý zaujme každého

Miroslav Kamody17.01.2022., 13:00h
Je poriadne bizarný, bláznivý a všetku potrebnú výbavu máš doma. Extrémne žehlenie je šport, ktorý možno pohltí aj teba.
Lajkuj Brainee.sk na

Futbal, basketbal, hokej, tenis či volejbal patria k typickým športom, ktorým sa venujú ľudia po celom svete. Potom však existuje svet bizarných športových aktivít. Venuje sa im len niekoľko odvážlivcov, ktorí si ich nielenže užívajú, ale zároveň bavia aj ostatných. 

Sem môžeme bez zaváhania zaradiť napríklad naháňanie syra z kopca, šach-box, súťažný spánok, profesionálne fackovanie či extrémne žehlenie. My ti dnes bližšie predstavíme práve posledný spomínaný „šport”, ktorý podľa organizácie Extreme Ironing Bureau „spája vzrušenie z extrémnej outdoorovej aktivity s uspokojením z dobre vyžehlenej košele“.

Nezmyselnosť zbytočného žehlenia

Extrémne žehlenie vymyslel Tony Hiam ešte v roku 1980 neďaleko mestečka Settle v anglickom národnom parku Yorkshire Dales. Inšpiroval sa pritom svojím výstredným švagrom Johnom Slaterom, ktorý si žehlil oblečenie ešte aj pri kempovaní v stane.

Tony sa rozhodol ilustrovať nezmyselnosť zbytočného žehlenia v bizarných situáciách, akými boli napríklad výhľad na hory, preplnené letiskové haly či telefónne búdky. Až do roku 1990 nosil vždy v kufri auta žehličku aj s doskou, aby zaskočil okoloidúcich týmto bizarným výjavom.

Majstrovstvá aj profesionálne organizácie

O spopularizovanie tohto športu sa postaral Angličan Phil Shaw v roku 1997. Ten sa vraj jedného dňa vrátil domov z práce, kde ho čakalo mnoho povinností, vrátane žehlenia košieľ. Dal však prednosť večernému lezeniu na skalách a rozhodol sa tieto dve činnosti spojiť do nového extrémneho športu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ????? ?????? (@lysle_photography)

V júni 1999 sa Shaw, ktorý používa prezývku „Steam“, vydal na medzinárodné turné na propagáciu tejto aktivity. Stretnutie s nemeckými turistami na Novom Zélande viedlo k vytvoreniu skupiny s názvom „Extreme Ironing International“ a German Extreme Ironing Section (GEIS).

Keďže sa extrémne žehlenie rozvetvilo, podmienky môžu nabrať na extrémnej aktivite. Niekto napríklad vymyslel odvetvie, ktoré zahŕňa bungee jumping aj dobre vyžehlené oblečenie. Bungee ironing je podľa mnohých to, čo sa dá nazvať vrcholom vzrušenia z extrémneho žehlenia, nech už to teda znamená čokoľvek. 

Rekordy i rivalita

Medzinárodnú pozornosť tento šport získal v roku 2003 po uverejnení dokumentárneho filmu s názvom Extreme Ironing: Pressing for Victory. Ten sledoval úsilie britského tímu a ich boj o medaily na 1. majstrovstvách sveta v extrémnom žehlení v Nemecku. Okrem toho však sledoval aj rivalitu medzi milovníkmi extrémneho žehlenia a skupinou Urban Housework, ktorí sa pokúšali spopularizovať svoj vlastný extrémny šport založený na vysávaní.

V tom istom roku vznikol aj svetový výškový rekord pre tento šport. John Roberts, Ben Gibbons a Christopher Allan Jowsey vyžehlili vlajku Veľkej Británie tesne nad základným táborom na Mount Evereste (5440 metrov nad morom). Odvtedy sa extrémne žehlenie dostalo do hôr, na vrcholky mrakodrapov či pod oceánske dno.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Joshua Quick (@joshyouarequick)

Je dôležité zdôrazniť, že pri tomto športe sa tvoj výkon posudzuje nielen podľa extrémnosti, ale aj podľa kvality žehlenia. Obľúbili si ho hlavne horskí turisti, ktorí chceli vyskúšať niečo nové - vzhľadom na to, že ťažisko aj odpor vzduchu sa so zabalenou žehliacou doskou na chrbte mení. 

Ako pripomína web Biz News, „všetko, na čom záleží, je vaša kreativita, vaša kondícia, vaša vytrvalosť, vaša odolnosť, vaša odvaha a vaša schopnosť prezentovať čerstvo vyžehlené odevy podľa tých najnáročnejších noriem.“ Pokiaľ už teda klasickú turistiku považuješ za nudnú, je najvyšší čas vytiahnuť žehliacu dosku a prekonávať svoje limity!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 15:01